ATHENS PATROL 2021

Δελτίο Τύπου ΣΣΑΕ

Θέμα: “ATHENS PATROL 2021”

Το τριήμερο 03-05 Δεκεμβρίου 2021, διεξήχθη επιτυχώς και για 7η χρονιά ο Πανελλήνιος Αγώνας-άσκηση εθελοντών Εφέδρων «ATHENS PATROL 2021».

Ο αγώνας αυτός αφιερώθηκε στα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης και έλαβε χώρα στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μάνδρας. Διοργανωτής ήταν ο Σύλλογος Στρατιωτικού Αθλητισμού Εφέδρων (Σ.Σ.Α.Ε) με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων (Π.Ο.Ε.ΕΦ.ΕΔ).

Ως διοργανωτική ομάδα του ATHENS PATROL επιθυμούμε να ευχαριστήσουμε τις τοπικές Αρχές, για την ηθική υποστήριξη και την συνεισφορά τους στην επιτυχή ολοκλήρωση του αγώνα! Φέτος, αν και λόγω υγειονομικών μέτρων υπήρξε όριο του αριθμού συμμετοχών, στον αγώνα έλαβαν μέρος ομάδες εθελοντών Εφέδρων από όλη την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα διαγωνίστηκαν ομάδες απο τους συλλόγους: ΕΤΕΕΔ Κορινθίας, ΛΕΦΕΔ Ημαθίας, ΛΕΦΕΔ Αττικής, ΛΕΦΕΔ Αχαΐας, Εθνοφύλακες από την Κέρκυρα, οι ομάδες «Ιερά Θεωρία» και «Αιγέας» από Αττική , η ομάδα «Καπετάν Κατσαντώνης» από Βόρεια Ελλάδα, η Παγκρήτια Ομάδα Εφέδρων (ΠΟΕ) από Κρήτη και η γυναικεία ομάδα «Σπαρτιάτισσες». Επιπλέον συμμετείχαν ως παρατηρητές, αντιπρόσωποι συλλόγων και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Διοικητική Μέριμνα του αγώνα (δύναμης 53 ατόμων) παρόλη την κούραση και την ολονύχτια δραστηριότητα, στάθηκε για άλλη μία φορά στο ύψος των περιστάσεων. Αυτή τη χρονιά μας ενίσχυσαν με την συνδρομή τους: Το Πυροσβεστικό Σώμα Εθελοντών Ν.Βουντζά Προβαλίνθου, η ΛΕΦΕΔ Θεσσαλονίκης (Μητροπολιτική), η ομάδα Εφέδρων «ΠΡΟΜΑΧΟΙ» από Αττική καθώς και έμπειροι εκπαιδευτές ορειβάτες, ραδιοερασιτέχνες και διασώστες. Είναι πλέον προφανές ότι διοργανώσεις όπως το «ATHENS PATROL» στην Αττική , ο «ΜΑΚΕΔΟΝΟΜΑΧΟΣ» στην Βόρεια Ελλάδα, ο «ΔΩΡΙΕΥΣ» στην Πελοπόννησο καθώς και οι αγώνες των εφέδρων καταδρομέων και άλλες πρωτοβουλίες εφεδρικών συλλόγων ανά την επικράτεια, δοκιμάζουν διαρκώς τις τακτικές γνώσεις και το «αξιόμαχο» της ενεργής Εφεδρείας και έχουν καταφέρει τα τελευταία χρόνια να την κρατούν σε ένα πολύ καλό επίπεδο ετοιμότητας.

Παράλληλα, οι διοργανώσεις αυτές προσφέρουν επαναλαμβανόμενα «τεστ αξιολόγησης» για τους διαγωνιζόμενους έφεδρους ομαδάρχες μικρών κλιμακίων οι οποίοι πρέπει συνεχώς να είναι σε θέση να εκτιμούν ψύχραιμα «κρίσιμες καταστάσεις» και να λαμβάνουν «υπό πίεση» άμεσες αποφάσεις έτσι ώστε μέσα από «δοκιμές και λάθη» να βελτιώνουν διαρκώς τις ηγετικές τους ικανότητες.

Κατά την διεξαγωγή του φετινού Αγώνα χρησιμοποιήθηκαν μεταφορικά οχήματα, στρατιωτικά αναπαλαιωμένα jeep, ειδικός ορειβατικός εξοπλισμός, «οπλισμός» airsoft και paintball, μεγάλες σκηνές και κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις. Όλα όμως αυτά συγκεντρώθηκαν και συντονιστήκαν με το μεράκι και το υστέρημα των ιδίων των εφέδρων αφού σε αντίθεση με παρόμοιους αγώνες στο εξωτερικό, στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποια «επίσημη» ενίσχυση παρά μόνο η συνδρομή και η εμπιστοσύνη των χορηγών και φίλων μας.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι διαγωνιζόμενοι στο φετινό “Athens Patrol” εκτός της πορείας με φόρτο υπό έντονη βροχόπτωση και εκτός της αϋπνίας και της κούρασης, δοκίμασαν τις γνώσεις και τις αντοχές τους πάνω σε αντικείμενα όπως: Έκδοση διαταγής περιπόλου, γνώσεις βαλλιστικής, «ορεινό»/καταρρίχηση από τον «Γ βράχο» στο Κανδύλι, αντιμετώπιση πολλαπλών ενεδρών με χρήση airsoft, διαχείριση σημείου ελέγχου οχημάτων (check point), διάνοιξη διαδρόμου σε «ναρκοπέδιο», εντοπισμός παγιδεύσεων, συλλογή πληροφοριών, διαπραγματεύσεις και διαχείριση τοπικής ανθρωπιστικής κρίσης, ανακατάληψη κατεχόμενων κτιρίων και εχθρικών θέσεων, έρευνα κτιρίων, κατάσβεση «δασικής πυρκαγιάς» με χρήση πυροσβεστικών κρουνών, πρώτες βοήθειες μάχης σε πολλαπλούς τραυματίες (mass casualty), τακτική διακομιδή τραυματιών, ορθή αναγνώριση οπλικών συστημάτων γειτονικών στρατών, κλήση πυρών πυροβολικού, χρήση κωδικοποιημένων επικοινωνιών, «ταυτοποίηση» επικοινωνιών, (security authentication) κ.α.

Ο πανελλήνιος αγώνας-άσκηση “ATHENS PATROL 2021” έληξε το πρωί της Κυριακής 05/12 με μία λιτή, αλλά γεμάτη συναισθήματα τελετή βράβευσης. Φέτος από τις ομάδες του 24ωρου στίβου την καλύτερη βαθμολογία έλαβαν 1η Θέση (ΑΡΓΥΡΟ) η ΛΕΦΕΔ ΗΜΑΘΙΑΣ, 2η Θέση (ΧΑΛΚΙΝΟ), ΑΙΑΝΤΑΣ ΚΕΡΚΥΡΑΣ, 3η Θέση (ΧΑΛΚΙΝΟ), ΚΑΠΕΤΑΝ ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗΣ, 4η Θέση (ΧΑΛΚΙΝΟ), ΙΕΡΑ ΘΕΩΡΙΑ. Από τις ομάδες του 12ωρου στίβου διακρίθηκε η ομάδα ΕΤΕΕΔ Κορινθίας με ΧΑΛΚΙΝΟ μετάλλιο.

Εν κατακλείδι, οι Εθελοντές Έφεδροι διαχρονικά αποδεικνύουν ότι είναι σε θέση να διατηρούν -με μηδενικό κόστος για το κράτος – μία ετοιμότητα και ένα αξιόμαχο επίπεδο που συνδυάζει την φυσική αντοχή με την απαραίτητη τεχνογνωσία μέσα σε ένα σύγχρονο πεδίο μάχης αλλά και σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης! Επιπλέον, οι Εθελοντές Έφεδροι έχουν αποδείξει πως ακόμα και οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας, οι άνθρωποι του μεροκάματου, οι εργάτες, οι αγρότες, οι καταστηματάρχες, οι έμποροι, οι επαγγελματίες αλλά και οι άνεργοι οικογενειάρχες παρόλες τις καθημερινές τους δυσκολίες μπορούν να γίνουν σαν μία γροθιά εφόσον στην καρδιά τους έχουν την ίδια φλόγα για την γαλανόλευκη σημαία! Οι Εθελοντές Έφεδροι πολίτες-οπλίτες  είναι παιδιά αυτού λαού. Ενός λαού που ξαναμαθαίνει να μάχεται! Eνός λαού που δεν πρόκειται ποτέ να αφήσει την ιερή αυτή γη αλλά όταν χρειαστεί,”σαν πρώτα ανδρειωμένος” θα σηκωθεί και θα πολεμήσει με μανία υπέρ βωμών και εστιών!

Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Εφεδρεία!

1 σχόλιο

Απάντηση