Μήπως ο χάρτης Μπάιντεν προβλέπει την προσάρτηση των κατεχομένων;

του Κωνσταντίνου Αποστόλου-Κατσαρού,

Σε συνέχεια των τελευταίων εξελίξεων (διαβάστε πιο κάτω)

αναδημοσιεύουμε μια περσινή ανάλυση που επανέρχεται στο προσκήνιο

Αποτελεί γενική διαπίστωση, ακόμη και των πλέον αισιόδοξων αναλυτών, ότι τα μηνύματα που εκπέμπονται από την παρουσία του Ερντογάν στα Βαρώσια, είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Οι Τουρκοκύπριοι μάλιστα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία. Είναι όμως αυτό ένα πιθανό σενάριο ή αποτελεί ακραία ανάγνωση των συγκυριών;
Οι Τουρκοκύπριοι κρούουν τον κώδωνα και τα φερέφωνα επιβεβαιώνουν
Κατά την διάρκεια των παράνομων εκλογών στα κατεχόμενα στις 18 Οκτωβρίου 2020, οι Τουρκοκύπριοι κατήγγειλαν εκτεταμένη εξαγορά ψήφων, και απειλές απέλασης των εποίκων οι οποίοι αρνούνταν να ψηφίσουν τον εκλεκτό του Ερντογάν, Ερσίν Τατάρ. Τις καταγγελίες αυτές διαδέχτηκαν οι φόβοι των Τουρκοκυπρίων για την επόμενη ημέρα, οι οποίοι εκφράστηκαν από το δημοφιλή συνδικαλιστή Σενέρ Ελτσίλ με δήλωσή του στη βρετανική Guardian.
Ο Ελτσίλ επισήμανε ότι «πρέπει να υψώσουμε τη φωνή μας και να δείξουμε ανυπακοή. Οι Τουρκοκύπριοι θα εξαφανιστούν αν η χώρα μας δεν επανενωθεί [σσ. εννοεί πιθανότατα ομοσπονδιακά]. Ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, μπορεί να κάνει οτιδήποτε». Ο Σερτάκ Σονάν, αναπληρωτής καθηγητής πολιτικών επιστημών στο λεγόμενο “Διεθνές Πανεπιστήμιο της Κύπρου” των κατεχομένων, και σύμβουλος του απερχόμενου κατοχικού ηγέτη Ακιντζί, δήλωσε και αυτός στη Guardian ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το ενδεχόμενο προσάρτησης.

Σχηματισμός ημισελήνου από τουρκικά αεροπλάνα.

Είναι δικαιολογημένη όμως αυτή η εκτίμηση; Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι τα φερέφωνα της Άγκυρας καλλιεργούν ήδη κλίμα και πανηγυρίζουν (αν όχι, προαναγγέλλουν) με μια τέτοια προοπτική. Ο Φατίχ Τσεκίρτζ, αρθρογράφος της εφημερίδας Hürriyet, γράφει: «Γνωρίζετε ποια είναι η ευτυχής σύμπτωση; Είναι το Καραμπάχ… το οποίο απελευθερώνεται μετά από 28 χρόνια κατοχής. Η ημισέληνος ξύπνησε. Το Αζερμπαϊτζάν ανέκτησε τα κατεχόμενα εδάφη του. Αυτό είναι το μήνυμα από την “TΔΒΚ” [κατεχόμενα]. Είναι το μήνυμα της ανατολής του αστεριού της ημισελήνου». Όχι τυχαία, το ίδιο μήνυμα φαίνεται να επιχειρεί να περάσει και το καθεστώς της Άγκυρας το οποίο αρέσκεται στη σημειολογία με τον σχηματισμό της ημισελήνου από τουρκικά αεροπλάνα κατά την διάρκεια της φιέστας στα Βαρώσια.

συνεχίστε την ανάγνωση στην πηγή:

https://i-epikaira.blogspot.com/2020/11/blog-post_609.html

επίσης διαβάστε κι εδώ:


Απάντηση