Έγκυρες πηγές από το κυβερνών κόμμα αναφέρουν ότι οι πρόωρες εκλογές Οκτωβρίου-Νοεμβρίου ενδέχεται να καταλήξουν σε συγκυβέρνηση (κυβέρνηση “Εθνικής Συμφιλίωσης”). Έτσι εν μέρει εξηγείται και η παρατηρούμενη ιδιαίτερα νωθρή (σχεδόν ανύπαρκτη) προεκλογική αντιπαράθεση. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η εκτενέστατη τοποθέτηση του μέχρι προσφάτως φειδωλού Κ. Καραμανλή, αλλά και η παρέμβαση Α. Σαμαρά που προηγήθηκε. Τυχαία φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί και η χρονική συγκυρία της επίσκεψης Μητσοτάκη στην Αμερική…
Ελλείψει όμως πολιτικής παιδείας, και δεδομένης της οικονομικής, ενεργειακής και επισιτιστικής κρίσης που σοβαροί αναλυτές διαβλέπουν ότι θα κλιμακωθεί τους επόμενους μήνες, η βιωσιμότητα μιας οικουμενικής κυβέρνησης (“ιδανική λύση” για να δρομολογηθούν οι “Πρέσπες του Αιγαίου“;) τίθεται εν αμφιβόλω. Ακόμη κι αν αντέξει διάστημα κάποιων μηνών, ο νέος εκλογικός νόμος απαιτεί ποσοστό μεγαλύτερο του 38%, προκειμένου να έχει οριακή κοινοβουλευτική πλειοψηφία 151 εδρών το πρώτο κόμμα. Ποσοστά μάλλον ανέφικτα, αφού οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ επί της παρούσης συγκεντρώνει περίπου 32% (με πτωτικές τάσεις) της πρόθεσης ψήφου ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ 24%.
Υπό αυτό πρίσμα, το σενάριο τοποθέτησης υπηρεσιακής κυβέρνησης είναι πολύ πιθανό, με ότι αυτό συνεπάγεται για τα εξοπλιστικά προγράμματα και γενικότερα για την ασφάλεια της χώρας την περίοδο που διανύουμε. Ειδικά εάν λάβουμε υπόψη ότι οι προεδρικές εκλογές στην Τουρκία είναι προγραμματισμένες για τις 14 Ιουνίου 2023, τη χρονιά-ορόσημο συμπλήρωσης εκατό ετών από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας και από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάνης, την οποία ο Ερντογάν έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλει να επαναδιαπραγματευτεί. Βλέψεις οι οποίες είναι ξεκάθαρα αποτυπωμένες άλλωστε στο επιθετικό και ρεβιζιονιστικό δόγμα της “Γαλάζιας Πατρίδας” που είναι εν πολλοίς γνωστό αφού οι βάσεις του τέθηκαν ήδη από τη δεκαετία του ’70.

Πηγή: Έρευνα Φανούλας Αργυρού δημοσιευμένη στην Ελευθερία του Λονδίνου (24/02/2011) και στη Σημερινή Κύπρου (22 και 24/02/2011, 29/05/2019)
συνεχίστε την ανάγνωση στην πηγή:
https://i-epikaira.blogspot.com/2022/06/blog-post_10.html
Διαβάστε και αυτό:
Αλλά και αυτό: