Αυξέντιο: Ένα χωριό αφιερωμένο στο Γρηγόρη Αυξεντίου

Αυξέντιο. Που βρίσκεται το χωριό που πήρε το όνομά του από τον Γρηγόρη Αυξεντίου; Οι Μικρασιάτες κάτοικοι θέλησαν να διαγράψουν την παλαιότερη τουρκική ονομασία.


Γράφει η Κούλα Αντωνίου


Το 1926 Μικρασιάτες πρόσφυγες που ζούσαν διασκορπισμένοι στη Θράκη, ζήτησαν άδεια από τις αρχές στην Ξάνθη να τους παραχωρηθεί κάποια έκταση ώστε να χτίσουν τον οικισμό τους. Τότε ο Δήμος Βιστωνίδας τους παραχώρησε μία έκταση κοντά στο Παλαιό Κατράμι. Η νέα τους γειτονιά ονομάστηκε Νέο Κατράμιο. Για πολλά χρόνια όμως δεν τους ευχαριστούσε η ονομασία του χωριού, που παρέπεμπε στο τουρκογενές κατράμι που σημαίνει μαύρο στα τουρκικά. Το 1960 το Κοινοτικό Συμβούλιο πήρε πρωτοβουλία να αλλάξει το όνομα.

Ο γραμματέας του χωριού, που είχε υπηρετήσει στην περιοχή του Κιλκίς, γνώρισε τον Γρηγόρη Αυξεντίου, όταν ο Κύπριος αγωνιστής υπηρετούσε στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα ως έφεδρος ανθυπλοχαγός. Τότε πρότεινε το χωριό να ονομαστεί σε Αυξέντιο προς τιμήν του. Η πρόταση έγινε ομόφωνα δεκτή απ΄όλο το χωριό με ενθουσιασμό.

Το 1960 το χωριό μετονομάστηκε Αυξέντιο.

Ο Δήμος Βιστωνίδας αδελφοποιήθηκε με τον κατεχόμενο Δήμο Λύσης, όπου γεννήθηκε ο Αυξεντίου. Στήθηκε ηρώο προς τιμή του Ήρωα και ιδρύθηκε Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο με την ονομασία «Γρηγόρης Αυξεντίου», από το Δήμο Βιστωνίδας και το Σύλλογο Κυπρίων σε οικόπεδο του συλλόγου, ο οποίος και το λειτουργεί.


Δείτε συνέντευξη της μάνας του Ήρωα :

1 σχόλιο

Απάντηση