Οι σεισμοί και η επίλυση του Κυπριακού και η «εταιρική» συνεκμετάλλευση!

Οι σεισμοί και η επίλυση του Κυπριακού και η «εταιρική» συνεκμετάλλευση!

Ακολουθήστε μας στα Social Media:


Μετά τη θεομηνία που έπληξε την Τουρκία, 9400 διασώστες από 77 χώρες έσπευσαν να βοηθήσουν τον παραλυμένο τουρκικό κρατικό μηχανισμό. Η Ελλάδα και η Κυπριακή Δημοκρατία ήταν από τις πρώτες χώρες που έδειξαν αλληλεγγύη ασχέτως εάν δεν έγινε δεκτή από την δεύτερη. «Μετά από όλα αυτά θα είναι πολύ δύσκολο να συνεχίσει ο Ερντογάν την αντιδυτική ρητορική του» δηλώνει ο Soli Özel ακαδημαϊκός στο πανεπιστήμιο Καντίρ Χας στην Κωνσταντινούπολη και πρόσθεσε ότι «ο Ερντογάν τώρα είναι σε λειτουργία επιβίωσης».

Στα ίδια μήκη κύματος και οι δηλώσεις του Δημήτρη Τριανταφύλλου, αναπληρωτή καθηγητή Διεθνών Σχέσεων στο ίδιο Πανεπιστήμιο (Καντίρ Χας): «Πρέπει να ξαναχτιστεί η εμπιστοσύνη και αυτή χτίζεται σιγά σιγά, να κάτσουμε στο τραπέζι του διαλόγου και μετά αν μπορούμε να συνεχίσουμε στα πιο ουσιαστικά ζητήματα. Αλλά όλα αυτά βασίζονται νομίζω στο πώς τα εκλαμβάνει η ίδια η Τουρκία και αφορά γενικότερα τις σχέσεις της Τουρκίας με τη Δύση. Μην ξεχνάμε ότι και το 99 μιλάμε για διπλωματία των σεισμών, αλλά ήταν συνδεδεμένη αυτή η διπλωματία των σεισμών με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας».

Μάλιστα ο Έλληνας ακαδημαϊκός τόνισε τις επιπτώσεις που είχε ο σεισμός και στο τουρκικό στράτευμα γεγονός αλληλένδετο με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. «Στην παρούσα φάση νομίζω ότι και η ακύρωση της μεγάλης άσκησης [«Γαλάζια Πατρίδα»] οφείλεται στο γεγονός ότι αυτή τη στιγμή έχει άλλες ανάγκες η Τουρκία. Έχει υποστεί και ζημιές ο στρατός, τα στρατόπεδα που βρισκόντουσαν στην περιοχή. Έχει άλλες ανάγκες και νομίζω ότι δεν θέλει να προκαλέσει με μεγάλες ασκήσεις αυτή τη στιγμή» είπε.

Πέραν των φιλοδυτικών απόψεων που έτσι κι αλλιώς υπάρχουν εντός της Τουρκίας οι οποίες όμως τώρα παρουσιάζονται ως την «φωνή της λογικής» -ακόμη και από ερντογανικά φερέφωνα όπως η Χουριέτ και το Αναντολού (1 και 2)-, το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ άδραξε την ευκαιρία σπεύδοντας να αλλάξει άρδην το κλίμα στα ελληνοτουρκικά.

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κάρεν Ντόνφριντ, χαρακτήρισε «συγκινητική» την εικόνα των εναγκαλισμών Δένδια-Τσαβούσογλου. «Πιστεύω ειλικρινά ότι θύμισε σε όλους μας τις κοινές αξίες του ανθρωπισμού και νομίζω ότι αυτό είναι πραγματικά το ζητούμενο αυτή τη στιγμή. Για αυτό υπάρχουν οι σύμμαχοι, για αυτό υπάρχουν οι φίλοι. Όταν κάποιος από εμάς έχει πρόβλημα, οι υπόλοιποι πηγαίνουμε και κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να βοηθήσουμε» πρόσθεσε η Αμερικανίδα υφυπουργός, ξεχνώντας προφανώς ότι πριν λίγες εβδομάδες περιμέναμε τους γείτονες και «συμμάχους» να «έρθουν ένα βράδυ».


Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου στην πηγή:

https://i-epikaira.blogspot.com/2023/02/blog-post_408.html

Απάντηση