i-epikaira: Η υψηλή στρατηγική της Αμερικής διχοτομεί την Ουκρανία και την Τουρκία

Ακολουθήστε μας στα Social Media:



iEpikaira.- Μια εξόχως ενδιαφέρουσα έκθεση υπό τον τίτλο “ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΑΤΛΑΝΤΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΣΗΣ ΑΝΑΤΟΛΗΣ” δημοσιεύτηκε από το Μεσογειακό Κέντρο Στρατηγικών Σπουδών της Γαλλίας (FMES). Μια σύνοψη της έκθεσης παρουσίασε ο ιστότοπος anixneuseis.gr σχολιάζοντας τον παραπάνω χάρτη ο οποίος αποτυπώνει σύμφωνα με το FMES την νέα Υψηλή Στρατηγική των ΗΠΑ. 


Η Υψηλή Στρατηγική της Αμερικής (FMES). Με την μωβ γραμμή αναπαρίστανται τα όρια της αμερικανικής “επιρροής” (commandement), ή αλλιώς τα όρια υπεράσπισης των κρίσιμων συμφερόντων τους. Πηγή: diploweb.com

Ένα από τα κύρια στοιχεία αυτού του χάρτη είναι η γραμμή υπεράσπισης των κρίσιμων αμερικανικών συμφερόντων (μωβ χρώμα) που επαναχαράσσεται για να διασφαλιστεί η άμυνα των σημαντικότερων αμερικανικών συμμάχων (Ευρώπη, Ιαπωνία, Ινδία, Αραβική Χερσόνησο) οι οποίοι βρίσκονται στο επίμαχο τμήμα του Rimland (κίτρινο χρώμα). Αυτή η νέα γραμμή άμυνας προστατεύει τις κύριες θαλάσσιες διαδρομές που εγγυώνται Αμερικανική στρατηγική υπεροχή, αλλά ταυτόχρονα συνεπάγεται την απόσυρση από περιοχές όπου οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν εμπλακεί για αρκετές δεκαετίες (βόρειο τμήμα της Μέσης Ανατολής, Πακιστάν κλπ) και που τώρα επιτρέπουν στη Heartland (Κίνα-Ρωσία) να επεκταθεί. Στην ουσία πρόκειται περί στρατηγικής απομείωσης του Rimland (κόκκινα βέλη).


Η Υψηλή Στρατηγική της Αμερικής (FMES): Περιοχή ενδιαφέροντος επεξεργασμένη με λιγότερες πληροφορίες.

Στο παρόν άρθρο θα εστιάσουμε στην όδευση της γραμμής άμυνας από τις σκανδιναβικές χώρες μέχρι και την Συρία, επισημαίνοντας τις ομοιότητες που παρουσιάζει με τις τρέχουσες γεωπολιτικές συνθήκες/εξελίξεις. Πριν ξεκινήσουμε όμως πρέπει να αναφερθούμε στην “Πρωτοβουλία των Τριών Θαλασσών” (Three Seas Initiative ή 3SI). Σύμφωνα με το Bloomberg, πρόκειται για μια προσπάθεια που συνδέει 12 μέλη της ΕΕ στην Ανατολική Ευρώπη και τα θωρακίζει έναντι της Ρωσίας και της Κίνας. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε το 2015 συγκεκριμένα, με σκοπό την εμβάθυνση των φυσικών και ψηφιακών δεσμών μεταξύ της Βαλτικής, της Αδριατικής και της Μαύρης Θάλασσας. 

Κάποια από τα έργα που θα περιλαμβάνει αφορούν για παράδειγμα στην κατασκευή τερματικού σε λιμάνι της Κροατίας για την μεταφορά αμερικανικού LNG καθώς και δίκτυο αγωγών οι οποίοι θα μεταφέρουν φυσικό αέριο βόρεια στην Ευρώπη. Άλλα έργα αφορούν σε κατασκευή δρόμων, σιδηροδρόμων, λιμένων σε ποτάμια, γέφυρες, δίκτυα οπτικών ινών, αλλά και τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς (5G). Ήδη υπάρχουν φωνές που προκρίνουν και τη συμμετοχή της Ελλάδας στην πρωτοβουλία (1 και 2). Στον παρακάτω χάρτη αποτυπώνονται με μπλε χρώμα οι χώρες που προς το παρόν συμμετέχουν. 


Συνεχίστε την ανάγνωση της ανάλυσης, στην πηγή:

https://i-epikaira.blogspot.com/2022/09/blog-post.html

Απάντηση