Τουρκία – Kuzgun: Οικογένεια πυρομαχικών που απειλεί και τον ελληνικό στόλο.

αναδημοσιεύουμε από το http://www.defence-point.gr

Δεκάδες άρθρα έχουν γραφτεί τον τελευταίο χρόνιο για το πρόγραμμα των νέων φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού. Εκτεταμένες αναλύσεις περιεκτικά άρθρα προσπαθούν να συγκρίνουν τα οπλικά συστήματα τους αισθητήρες των υποψήφιων πλοίων τις δυνατότητες τους προσφέροντάς στους αναγνώστες τεράστιο όγκο πληροφοριών για τα υποψήφια πλοία τις υπάρχουσες και πιθανές παρεμβάσεις που μπορούν να υιοθετηθούν για να γίνουν ακόμη καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Όλες αυτές οι αναλύσεις έχουν γίνει με βασικό γνώμονα τις υπάρχουσες και γνωστές απειλές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλοί αναλυτές αναφέρονται εκτεταμένα στην δυνατότητα του πλοίου που θα επιλεγεί να μπορεί να αντιμετωπίσει επιθέσεις κορεσμού από μεγάλο αριθμό αεροσκαφών προτείνοντας τον εξοπλισμό της φρεγάτας με μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών πυραύλων μέσης εμβέλειας.

Επιπλέον σχεδόν καθολική είναι η απαίτηση του Ναυτικού όπως φαίνεται για τον εξοπλισμό της επιλεγείσας φρεγάτας με το αντιπυραυλικό σύστημα RAM Mk 31 Guided Missile Weapon System (GMWS) της εκδόσεως Block2 η οποία ενσωματώνει αισθητήρα ηλεκτρομαγνητικής εκπομπής καθώς και αισθητήρα υπερύθρων για την εξουδετέρωση πυραυλικών απειλών όπως του αμερικανικού RGM-84 Harpoon και του τουρκικού ATMACA.

Όμως είναι αυτές οι αληθινές και πιθανές απειλές που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η νέα φρεγάτα του ΠΝ σε 5-6 χρόνια από την ημέρα που θα ξεκινήσει η ναυπήγηση; Μήπως θα είχε ενδιαφέρον να παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στον τομέα των έξυπνων αερο-εκτοξευόμενων πυρομαχικών;

ήπως απέναντι μας συμβαίνουν κοσμογονικές αλλαγές που δεν έχουν γίνει στη Ελλάδα γνωστές, όσο θα έπρεπε; Πάντοτε η “εχθρογνωσία” ήταν και είναι μια σημαντική παράμετρος για την αντιμετώπιση των απειλών που προέρχονται από την άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Μεθοδικά και σταθερά η τουρκική πολεμική βιομηχανία με την αδιάλειπτη και διαχρονική στήριξη της κυβερνήσεως του προέδρου Ερντογάν κατάφερε να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία που απέκτησε από την ανάπτυξη των αντιαρματικών πυραύλων Mizrak και των κατευθυνόμενων βομβών ανεμοπορίας των Roketsan και TUBITAK SAGE για να αναπτύξει δύο μικρού μεγέθους και βάρους κατευθυνόμενες βόμβες ανεμοπορίας.

Πρόκειται για την βόμβα, την οικογένεια πυρομαχικών για την ακρίβεια, σπονδυλωτής σχεδίασης πολλαπλών αποστολών Kuzgun του ερευνητικού ιδρύματος TUBITAK SAGE και την κατευθυνόμενη έξυπνη βόμβα Miniature Bomb των TUBITAK SAGE/ASELSAN αν και η πρώτη αποτελεί όπως θα αναλύσουμε παρακάτω την σημαντικότερη απειλή για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού.

Πιο αναλυτικά η οικογένεια πυρομαχικών σπονδυλωτής σχεδίασης πολλαπλών αποστολών Kuzgun παρουσιάστηκε για πρώτη φορά κατά την διάρκεια της έκθεσης στρατιωτικού υλικού IDEF 2019.

Αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκτήθηκε από την ανάπτυξη πολλών και διαφορετικών πυρομαχικών οι Τούρκοι μηχανικοί σχεδίασαν ένα πυρομαχικό σπονδυλωτής διαμόρφωσης το οποίο αποτελείται από τέσσερα τμήματα: Τον αισθητήρα και τον υπολογιστή αποστολής που είναι το εμπρόσθιο τμήμα, τον κυρίως κορμό που περιλαμβάνει την εκρηκτική κεφαλή, τις πτυσσόμενες πτέρυγες και τέλος το πίσω τμήμα του πυρομαχικού, το οποίο ενσωματώνει το προωστικό σύστημα.

Η σπονδυλωτή σχεδίαση του Kuzgun επιτρέπει στον χρήστη την διαμόρφωση περισσότερων από εννιά (9) εκδόσεων του πυρομαχικού το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αεροσκάφη, αεροχήματα, πλοία επιφανείας και χερσαία συστήματα.

Οι βασικές εκδόσεις του πυρομαχικού είναι η Kuzgun-TjM (Turbojet Motorlu), Kuzgun-SS (Serbest Suzulen) και η Kuzgun-KY (Kati Yakit Roket Motorlu) με κάθε μια από αυτές να μπορεί να εξοπλιστεί με διαφορετικό αισθητήρα και πολεμική κεφαλή.

Αναλυτικότερα η έκδοση Kuzgun-TjM είναι εξοπλισμένη με εγχώριας ανάπτυξης κινητήρα Turbojet που επιτρέπει στο πυρομαχικό να πλήττει στόχους σε απόσταση 180 χλμ όταν η άφεση γίνεται από μεγάλο ύψος από αεροσκάφη και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από αεροσκάφη όπως αναφέρθηκε, από πλοία και από χερσαία συστήματα.

Η έκδοση αυτού του πυρομαχικού έχει μήκος 1,8 μέτρα συνολικό βάρος 100 κιλά πολεμική κεφαλή βάρους 30-60 κιλά ανάλογα με την επιλογή του χρήστη, ενώ η εμβέλεια του διαφέρει ανάλογα με την χρήση.

Έτσι εάν το Kuzgun TjM χρησιμοποιείται από αεροσκάφη και η άφεση γίνεται σε ύψος 40.000 ποδών με ταχύτητα 0,9 Mach τότε η εμβέλεια του φτάνει τα 180+ χλμ, εάν το πυρομαχικό εκτοξευτεί από πολεμικό πλοίο ή από χερσαία πλατφόρμα τότε η εμβέλεια φτάνει τα 100+ χλμ.

Η έκδοση Kuzgun-TjM μπορεί να εξοπλιστεί εναλλακτικά με τους ακόλουθους αισθητήρες: INS, INS/GPS, Laser, IIR/CCD και mmW Radar. Το πυρομαχικό λαμβάνει από τον υπολογιστή του μαχητικού τις αναγκαίες πληροφορίες για την θέση και την πορεία του στόχου και κατόπιν κατευθύνεται προς τον στόχο όπου στην τελική φάση της πτήσης ενεργοποιείται ο αισθητήρας που εντοπίζει και τον εγκλωβίζει.

Το Kuzgun TjM μπορεί να εξοπλιστεί με τις ακόλουθες πολεμικές κεφαλές: Θραυσματογόνα Υψηλής Εκρηκτικότητας, Θερμοβαρική, Διατρητική και Γενικής Χρήσης. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή η ακρίβεια του συστήματος είναι 1-10 μέτρα (CEP), ενώ η γωνία πρόσκρουσης στο στόχο είναι 10-90 μοίρες.

Η έκδοση Kuzgun-SS δεν διαθέτει κινητήρα αφού πρόκειται για ένα πυρομαχικό ανεμοπορίας το οποίο μπορεί να εξαπολυθεί από αεροσκάφη και αεροχήματα από μεγάλο ύψος. Η έκδοση αυτή έχει μήκος 1,8 μέτρα συνολικό βάρος 100 κιλά, πολεμική κεφαλή βάρους 30-60 κιλά ανάλογα με την επιλογή του χρήστη.

Η εμβέλεια του φτάνει τα 110 χλμ όταν το πυρομαχικό εξαπολύεται από μαχητικό αεροσκάφος σε ύψος 40.000 ποδών και με ταχύτητα 0,9 Mach, τα 40+ χλμ όταν το πυρομαχικό εξαπολύεται από αερόχημα και τα 100 χλμ όταν το πυρομαχικό εκτοξεύεται από ναυτική ή χερσαία πλατφόρμα με την βοήθεια ενός πυραυλοκινητήρα ο οποίος φέρει το πυρομαχικό σε μεγάλο ύψος και ακολούθως ανεμοπορεί προς τον στόχο έχοντας αναπτύξει τις πτέρυγές του.

Η έκδοση Kuzgun-SS μπορεί να εξοπλιστεί εναλλακτικά με τους ακόλουθους αισθητήρες: INS, INS/GPS, Laser, IIR/CCD και mmW Radar. Όπως και με το Kuzgun-TjM το Kuzgun-SS λαμβάνει από τον υπολογιστή του μαχητικού τις αναγκαίες πληροφορίες για την θέση και την πορεία του στόχου και κατόπιν κατευθύνεται προς τον στόχο όπου στην τελική φάση της πτήσης ενεργοποιείται ο αισθητήρας που εντοπίζει και εγκλωβίζει τον στόχο.

Το Kuzgun-SS μπορεί να εξοπλιστεί με τις ακόλουθες πολεμικές κεφαλές: Θραυσματογόνα Υψηλής Εκρηκτικότητας, Θερμοβαρική, Διατρητική και Γενικής Χρήσης. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή η ακρίβεια του συστήματος είναι 1-10 μέτρα (CEP), ενώ η γωνία πρόσκρουσης στο στόχο είναι 10-90 μοίρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τους Τούρκους ο αισθητήρας τεχνολογίας IIR/CCD που αρχικά αναπτύχθηκε για τους αντιαρματικούς πυραύλους της οικογένειας Mizrak και μετέπειτα αξιοποιήθηκε και σε άλλα τουρκικά πυραυλικά συστήματα επιτρέπει τον εντοπισμό αναγνώριση και εγκλωβισμό ακόμη και κινούμενων στόχων, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξουδετέρωση μεγάλων μονάδων επιφανείας.

Τέλος η έκδοση Kuzgun-KY είναι εξοπλισμένη με τον εγχώριας ανάπτυξης πυραυλοκινητήρα του υπό ανάπτυξη αντιαεροπορικού ναυτικού πυραύλου G-40 και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από χερσαίες και ναυτικές πλατφόρμες. Η έκδοση αυτή έχει μήκος 1,8 μέτρα συνολικό βάρος 100 κιλά, πολεμική κεφαλή βάρους 30-60 κιλά ανάλογα με την επιλογή του χρήστη.

Η εμβέλεια του φτάνει τα 40+ χλμ. Η έκδοση Kuzgun-KY μπορεί να εξοπλιστεί εναλλακτικά με τους ακόλουθους αισθητήρες: INS, INS/GPS, Laser, IIR/CCD και mmW Radar. Το Kuzgun-KY μπορεί να εξοπλιστεί με τις ακόλουθες πολεμικές κεφαλές: Θραυσματογόνα Υψηλής Εκρηκτικότητας, Θερμοβαρική, Διατρητική και Γενικής Χρήσης. Σύμφωνα με τον κατασκευαστή η ακρίβεια του συστήματος είναι 1-10 μέτρα (CEP), ενώ η γωνία πρόσκρουσης στο στόχο είναι 10-90 μοίρες.

Σύμφωνα με τους Τούρκους, τα παραπάνω πυρομαχικά μπορούν να αξιοποιηθούν από μαχητικά F-16, το υπό ανάπτυξη νέο μαχητικό του προγράμματος MMU, το υπό ανάπτυξη εκπαιδευτικό ελαφρύ μαχητικό Hurjet, το ελικοφόρο εκπαιδευτικό/ελαφράς υποστήριξης αεροσκάφος Hurkus, καθώς και τα αεροχήματα Akinci, Aksungur και Anka.

Μάλιστα οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει ένα νέο φορέα (SPQR, Smart Pneumatic Quad Rack) που εκτιμάται ότι θα μπορεί να φέρει τέσσερα (4) πυρομαχικά Kuzgun-SS/ Kuzgun-TjM αυξάνοντας έτσι την μεταφορική ικανότητα των αεροσκαφών/αεροχημάτων που θα φέρουν το νέο πυρομαχικό επιτρέποντας σε ένα μαχητικό F-16 να φέρει έως και οχτώ (8) Kuzgun.

Και μάλιστα χωρίς να μειώνεται η ικανότητα του να φέρει επιπλέον τρεις εξωτερικές δεξαμενές, τέσσερις πυραύλους αέρος-αέρος και ένα ατρακτίδιο ναυτιλίας σκόπευσης ημέρας/νύκτας. Οι πρώτες δοκιμές του νέου πυρομαχικού θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2021 ενώ το κόστος του εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 100.000-200.000 Δολάρια ΗΠΑ ανάλογα με την διαμόρφωση.

Το δεύτερο κατευθυνόμενοι μικρού μεγέθους πυρομαχικό που αναπτύσσει η τουρκική αμυντική βιομηχανία είναι η Miniature Bomb (MB) η οποία επίσης μπορεί να μεταφερθεί από ένα μαχητικό επί ενός τετραπλού φορέα. Η συγκεκριμένη βόμβα μικρού μεγέθους και βάρους είναι λιγότερο εξελιγμένη από το πυρομαχικό Kuzgun και δεν διαθέτει κινητήρα.

Η Miniature Bomb (MB) αναπτύχθηκε από το Εθνικό Κρατικό Ίδρυμα Ερευνών Πυρομαχικών της Τουρκίας το περίφημο TUBITAK SAGE σε συνεργασία με την επίσης κρατική εταιρεία Aselsan. Το τουρκικό πυρομαχικό έχει βάρος 135 κιλά, διάμετρο 17 εκατοστά και μήκος 1,8 μέτρα.

Το Miniature Bomb (MB) μπορεί να χρησιμοποιηθεί από F-16 Block 40, στον υπολογιστή αποστολής του οποίου οι Τούρκοι έχουν εδώ και χρόνια αποκτήσει πρόσβαση κατόπιν αμερικανικής άδειας, στο υπό ανάπτυξη μαχητικό MMU, και στο αεροσκάφος Hurkus.

Το νέο τουρκικό πυρομαχικό κατευθύνεται προς το στόχο αξιοποιώντας το συνδυασμό GPS/INS που επιτρέπει στο ΜΒ την καταστροφή στόχου σε απόσταση 100 χλμ με ακρίβεια 15 μέτρα (CEP) από ύψος άφεσης 40.000 ποδών.

Επιπλέον το τουρκικό πυρομαχικό μπορεί να διατρήσει ένα μέτρο ενισχυμένου σκυροδέματος σε απόσταση 55 χλμ από το σημείο άφεσής του. Το συγκεκριμένο πυρομαχικό φέρεται επί του τετραπλού φορέα SPQR επιτρέποντας στο μαχητικό να φέρει σε μια αποστολή έως και 8 πυρομαχικά ΜΒ χωρίς να περιορίζονται οι δυνατότητες του.

Απάντηση