Airbus H160M “Guepard”

Γράφει ο Μάριος Μιχαήλ.

Το 2017, οι Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις  επέλεξαν το “Guepard”της Airbus, προς αντικατάσταση των πέντε(!) διαφορετικών τύπων ελικοπτέρων σε υπηρεσία σήμερα.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει την παράδοση συνολικά 169 ελικοπτέρων για τα τρία Σώματα, με τον Στρατό να παραλαμβάνει 80, ενώ Ναυτικό και Αεροπορία να παραλαμβάνουν 49 και 40 αντιστοίχως.

Βασισμένο πάνω στην πλατφόρμα πολιτικής έκδοσης το H160M επιτρέπει την ενσωμάτωση συστημάτων για διαφόρων ειδών αποστολές.

Στο cockpit, το “Guepard” θα φέρει την σουίτα ηλεκτρονικών Helionix με τέσσερις οθόνες πολλαπλών λειτουργιών.

Στον τομέα οπλισμού, το ελικόπτερο μπορεί να φέρει τον αντιπλοικό πύραυλο “Sea Venom” της MBDA, ικανό να εμπλέκει στόχους από απόσταση 20χιλ, με την βοήθεια ραντάρ από την Thales. Μπορεί να φέρει πολυβόλο 12.7mm, κατευθυνόμενες  ρουκέτες και κανόνι 20mm. Από τον χώρο της καμπίνας, μπορεί να φέρει πολυβόλο 7.62mm ενώ υπάρχει πρόνοια για τυφέκιο ελεύθερου σκοπευτή.

Το μεγάλο ατού του H160M, είναι η ικανότητά του να αναλάβει όλων των ειδών τις αποστολές. Μεταφορά 5 καταδρομέων με πλήρες φόρτο, προστασία FIR, αναχαιτίσεις, έρευνας και διάσωσης, προσβολών επίγειων στόχων, προστασίας θαλασσίων περιοχών, παρακολούθησης/αναγνώρισης….

Οι παραδόσεις στις Γαλλικές Ένοπλες Δυνάμεις θα ξεκινήσουν αρχές του 2022. Ένα πραγματικό πολυεργαλείο, πρέπει να απασχολήσει έντονα Αθήνα και Λευκωσία…

1 σχόλιο

Απάντηση