Η μεγάλη απάτη της κλιματικής αλλαγής..

..και τα οικονομικά συμφέροντα που τη δημιουργούν

Συντάκτες: Κουμπάκης Βασίλης Μηχανολόγος Μηχανικός

     Κουμπάκης Δημήτριος-Αριστοτέλης – Υποψήφιος Διδάκτωρ Μηχανολογίας ΑΠΘ

Εισαγωγή

Η συμφωνία στην 28η Διάσκεψη για την Κλιματική Αλλαγή του ΟΗΕ (COP 28) στο Ντουμπάι των ΗΑΕ το Δεκέμβρη του 2023 καταλήγοντας τις 12 Δεκεμβρίου 2023 για σταδιακή απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα. Κάτι που δημιουργεί νέο νομικό πλαίσιο εντός το οποίο θα κινηθούν οι κοινωνίες με τις οικονομίες τους χωρίς να είναι εξασφαλισμένο το αποτέλεσμα για το εάν θα είναι καθαρότερο το περιβάλλον που επιφυλάσσουμε για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Η συμφωνία μπορεί να μας οδηγήσει σε δύσκολους καιρούς όχι μόνο για το περιβάλλον, την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα αλλά και για τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών στις κοινωνίες τους και διαμόρφωση των κοινωνιών σε ανελεύθερη κατεύθυνση παρά τα πομπώδη λόγια περί του αντιθέτου. Τον δρόμο που έχουν επιλέξει οι κυβερνήσεις μπορεί να μην έχει εύκολη επιστροφή ή και καθόλου επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση για το περιβάλλον. Υπάρχει ελπίδα να αντιληφτούν οι πολίτες έγκαιρα όταν δεν είναι πολύ αργά.    

1.Το παραμύθι του  ‘’Φαινομένου του θερμοκηπίου’’

1.1 Ιστορικά στοιχεία

Το 1824 ο Γάλλος μαθηματικός Joseph Fourier για πρώτη φορά λέει ότι η θερμοκρασία της επιφα-νείας των πλανητών αυξάνεται από φαινόμενο συγκράτησης της θερμότητας στην ατμόσφαιρα του.

Tο 1879 o Σλοβένος Jožef Stefan διατυπώνει ότι η θερμική εκπομπή ενός σώματος είναι συνάρτηση της θερμοκρασία του στην τέταρτη δύναμη του και το 1884 με τον φοιτητή του τον Αυστριακό Ludwig Boltzmann, διατυπώνουν τον νόμο Stefan – Boltzmann  Ε = ε . σ . Τ4 υπολογίζοντας και την σταθερά σ = 5,67 .10-8 W.m-2.K-4.

Το 1896 o Σουηδός χημικός Svante Arrhenius στη διδακτορική του διατριβή διατυπώνει ότι:

 «Η ραγδαία αύξηση της βιομηχανικής δραστηριότητας που εκπέμπει άνθρακα και άλλους ρύπους στον αέρα ίσως να μη διαφέρει, στις επιπτώσεις στο κλίμα, από τα στοιχεία που εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα με την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατόα στην Ινδονησία το 1883». Ο πρωτεργάτης της θεωρίας ότι οι ρύποι από καύση ορυκτών καυσίμων στις βιομηχανίες και τις μεταφορές επηρεάζουν το κλίμα, παρομοιάζοντας τις επιπτώσεις αυτές με τις εκλύσεις μαύρης σκόνης από το ηφαίστειο Κρακατόα του 1883. (αναφερόταν στον άνθρακα C και όχι στο διοξείδιο του άνθρακα CΟ2). Οι επιπτώσεις από την καύση άνθρακα (κάρβουνα) που εκείνη την εποχή ήταν το κυρίως καύσιμο διότι η ατελής καύση τους σε βιομηχανικές εστίες και μεταφορικών μέσων (τρένα και βαπόρια), αποβαλλόταν στο περιβάλλον άκαυστος άνθρακας C σε μορφή ιπτάμενης μαύρης σκόνης. Ο ιπτάμενος άνθρακας C με το μαύρο χρώματός του απορροφούσε το 98% της ενέργειας των ηλιακών ακτινών της επιφάνειας που κάλυπτε, μετατρέποντάς την σε θερμότητα, αυξάνοντας τη θερμοκρασία του αέρα στο περιβάλλον, όπως και οι επιπτώσεις από τη μαύρη σκόνη που πετούσε στην ατμόσφαιρα το ηφαίστειο Κρακατόα.

Το 1901 ο Nils Gustaf Ekholm διατυπώνει για πρώτη φορά τον όρο ‘’Φαινόμενο του Θερμοκηπίου’’, το οποίο όμως δεν οφείλεται κυρίως στα λεγόμενα αέρια του θερμοκηπίου που έχει μικρή σχέση με αυτά, αλλά είναι φυσικό φαινόμενο που οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασιών των δύο σωμάτων, πλανήτη Γη και τον Ήλιο μας που εκπέμπουν θερμική ενέργεια. Ο Ήλιος μας έχει στην επιφάνεια του θερμοκρασία 5778Κ ενώ η Γη έχει θερμοκρασία (27°C) 27+273 = 300Κ. Οι ακτίνες που συναντάν τον ήλιο είναι δίσκος με ακτίνα της Γης επιφάνειας Επ = π . r2 ενώ η εκπομπή γίνεται με επιφάνειας σφαίρας με ακτίνα της Γης επιφάνειας Επ = 4. π . r2 .Έτσι υπολογίζεται η διαφορά εκπομπών των δύο σωμάτων που είναι: Εηλίου = ε . σ . Τ4 . π . r2  και  Εγη = ε . σ . Τ4 . 4. π r2  

Εηλίου = ε . σ . 57784  .  π . r2 = ε . σ . 1,1 .1015 π . r2  >> Εγη = ε . σ . 3004 . 4 π r2   = ε . σ . 32,4 .109

Η προσλαμβάνουσα ηλιακή ακτινοβολία είναι 33950 φορές μεγαλύτερη από την αποβαλλόμενη χωρίς τη συμμετοχή και της επίδρασης (θετική και αρνητική) της ατμόσφαιρας. 

 

1.2  Στοιχεία ηλιακής ακτινοβολίας και ατμοσφαιρικού αέρα  

Ο Ήλιος μας εκπέμπει ένα φάσμα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που αποτελείται κυρίως από υπεριώδη, ορατή και υπέρυθρη ακτινοβολία με τα ποσοστά που δίνονται στον πίνακα 1.

Πίνακας 1: Στοιχεία του ηλιακού φάσματος ακτινοβολίας (σύμφωνα με τον Kondratyev)  [1]

Ηλιακή ακτινοβολίαΥπεριώδη ακτινοβολίαΟρατή ακτινοβολίαΥπέρυθρη ακτινοβολία
Ενέργεια   100%9%44%47%
Μήκος κύματος150 – 400 nm400 – 740 nm740 – 4000 nm

Η υπέρυθρη και η υπεριώδης ακτινοβολία προσπίπτοντας σε στερεό σώμα (όπως ιπτάμενα σωματίδια άνθρακος, γη κλπ) μετατρέπονται σε θερμότητα. Η ορατή ακτινοβολία, προσπίπτοντας σε στερεό σώμα μερικώς απορροφάται θερμαίνοντας το σώμα και μερικώς αντανακλάται σε μορφή φωτός, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του σώματος και έτσι εμείς βλέπουμε το χρώμα τους. Τα λευκά σώματα απορροφούν το 65% της ορατής ηλιακής ακτινοβολίας ενώ τα μαύρα το 98%.

Στον 20ο αιώνα περάσαμε στη γενικευμένη χρήση υγρών καυσίμων εγκαταλείποντας σταδιακά τα κάρβουνα ενώ στον 21ο αιώνα περνάμε στα αέρια καύσιμα (υγραέριο και φυσικό αέριο) αποφεύγοντας τα υγρά. Έτσι οι εκπομπές μαύρης σκόνης, ελαττώθηκαν σημαντικά (εξαιρώντας τις εκπομπές αστικών λεωφορείων της Θεσσαλονίκης). Συνεχίζει όμως να κατηγορείται ο άνθρακας C για το ‘’φαινόμενο του θερμοκηπίου’’ δίνοντας την σκυτάλη σήμερα στο διοξείδιο του άνθρακα  CO2 για την κλιματική αλλαγή στον πλανήτη Γη. Το διοξείδιο του άνθρακα CO2 είναι από τα βασικά συστατικά του ατμοσφαιρικού αέρα που τα ποσοστά των συστατικών αερίων δίδονται στον πίνακα 2

Πίνακας 2                                Σύνθεση του ξηρού ατμοσφαιρικού αέρα    [6]
Συστατικό αέριο στον ατμοσφαιρικό αέραΧημικό ΣύμβολοΠεριεκτικότηταΠυκνότητα σε  kg/m3
% κατά όγκο % κατά βάρος
ΆζωτοΝ278,0875,511,250
ΟξυγόνοO220,9523,141,429
ΑργόAr0,931,301,786
Διοξείδιο του άνθρακαCO20,03~0,041,977
Άλλα αέρια 0,010,01 
Σύνολο 100100 

*Ο πίνακας αναφέρεται στην σύνθεση του ξηρού αέρα διότι τα ποσοστά αλλάζουν απορροφώντας υγρασία Η2Ο, αναλόγως τις κλιματολογικές συνθήκες της ημέρας.

Από τα στοιχεία του άνω πίνακα φαίνεται ότι το διοξείδιο του άνθρακα CO2 είναι βαρύτερο από όλα τα συστατικά του ξηρού ατμοσφαιρικό αέρα και προφανώς δεν θα έχει όρεξη να σκαρφαλώνει στα ύψη για να δημιουργεί ‘’φαινόμενα του θερμοκηπίου’’ αλλά θα προτιμά τα χαμηλά στρώματα της ατμόσφαιρας κοντά στην επιφάνεια της γης εκεί όπου είναι περιζήτητο από τα φυτά που το χρησιμοποιούν για την ανάπτυξη τους με την φωτοσύνθεση. Στα βουνά με αύξηση του ύψους η βλάστηση χαμηλώνει και από κάποιο σημείο και μετά εξαφανίζεται τελείως μένοντας μόνο οι πέτρες. Αυτό δεν οφείλεται σε κάποιο είδος υψοφοβία των φυτών, αλλά στην μείωση του ποσοστού του διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην ατμόσφαιρα, βασικό συστατικό του αέρα για την ανάπτυξη των φυτών με φωτοσύνθεση.          

Αυτό επιβεβαιώνεται και από μετρήσεις του ποσοστού του διοξειδίου του άνθρακα CO2  καθ’ ύψος που δίνονται στα παρακάτω διαγράμματα.

Σχήμα 3 Κατανομή του διοξείδιο του άνθρακα CO2καθ’ ύψος για το πρώτο τρίμηνο του 2005 [3]

Το θεωρούμενο ως ρύπος διοξείδιο του άνθρακα CO2,με ποσοστό χαμηλότερο του 1% στον ξηρό αέρα, είναι άοσμο, άχρωμο, άγευστο, ουδέτερο αέριο, προϊόν καύσης υδρογονανθράκων, που έχει συμπεριληφθεί στην ομάδα των ‘’αερίων του θερμοκηπίου’’ και παρουσιάζονται στον πίνακα 3 .

Πίνακας 4 Αέρια θερμοκηπίου με μεγάλη αύξηση της συγκέντρωσης τους στην ατμόσφαιρα   [1]                       
Αέριο  Επίπεδα έτος 1750Επίπεδα έτος 1998ΑύξησηΠοσοστό αύξησηςΣυνεισφορά σε W/m2Πυκνότητα kg/m³
Υδρατμοί (Η2Ο)Τιμές μεταβαλλόμενες γεωγραφικά και χρονικά
Διοξείδιο του άνθρακα (CO2)278 ppm365 ppm87 ppm31%1,461,8 σε 25°C
Μεθάνιο (CH4)700 ppm1,745 ppm1,045pm150%0,480,717
Υποξείδιο του Αζώτου  (N2O)270 ppm314ppm44ppm16%0,15 

Το αέριο αυτό προϊόν διαφόρων δραστηριοτήτων που συμμετέχει εκτός από τη φωτοσύνθεση, βασική διαδικασία ανάπτυξης της φυτικής μάζας στον πλανήτη Γη, στην διαδικασία να κάνει τις μπουρμπουλήθρες στις μπίρες, τα αναψυκτικά (Coca Cola, Fanta κλπ.), στα φυσικά μεταλλικά νερά (Σουρωτή, Perrier κλπ.) τις σαμπάνιες (Dom Pérignon, Louis Roederer, Καϊρ κλπ.). Είναι το αέριο που εκπνέουμε εμείς και όλα τα ζώα της Γης κάθε φορά μετά την εισπνοή μας ασταμάτητα για όλη την ζωή των έμβιων όντων, είναι το αέριο που εκπέμπουν βράδυ τα φυτά του πλανήτη Γη, είναι αυτό το αέριο που εκπέμπουν τα ηφαίστεια στη δραστηριότητα τους και μέρος της εκπομπής όλων των αποδομήσεων οργανικών υλικών (κοπριά, νεκρή φυτική και ζωική μάζα, τα απόβλητα μας κλπ).    

Μπορεί να θεωρείται ένα αέριο όπως το CO2 , αποτέλεσμα φυσικών διαδικασιών ως ρύπος ;   ΟΧΙ ,  ή  μάλλον ΝΑΙ εάν υπάρχουν σεβαστά οικονομικά συμφέροντα που το θέλουν.

Το διοξείδιο του άνθρακα CO2 είναι ένα αέριο που υπήρχε στον πλανήτη Γη πριν εμφανιστούμε εμείς οι άνθρωποι με την υψηλή νοημοσύνη μας να το διαχειριστούμε. Στη Γη τα φυτά κάνουν φωτοσύνθεση με την ηλιακή ακτινοβολία, διαδικασία που απορροφάται το διοξείδιο του άνθρακα CO2 από τον αέρα του περιβάλλοντος,δεσμεύεται ο άνθρακας C στα φυτά και απελευθερώνεται το οξυγόνο O2στο περιβάλλον. Στο δάσος νιώθουμε ευχάριστα, από τον αέρα  πλούσιο σε οξυγόνο O2που αποβάλουν τα δέντρα στην φωτοσύνθεσή τους. Τα δέντρα δεσμεύουν τον άνθρακα C από τον αέρα και με το υδρογόνο Η2 του νερού της γήινης υγρασίας δημιουργούν χημικές ενώσεις (υδρογονάνθρακες) που σχηματίζουν τον κορμό τους. Σε μεγάλα υψόμετρα στα βουνά δεν ευδοκιμούν τα δέντρα που απαιτούν μεγάλες ποσότητες CO2 για να δημιουργηθεί ο κορμός τους, η βλάστηση εκεί χαμηλώνει, επικρατούν βρύα και λειχήνες έως και την παντελή έλλειψη φυτών. Η ανθρωπότητα τροφοδοτούνταν με ενέργεια από τους κορμούς των δέντρων για δεκάδες χιλιάδες χρόνια (από εποχή Προμηθέα), από αυτούς τους κορμούς σχηματίζονται σε διάρκεια εκατομμύριων χρόνων στα έγκατα της Γης οι υδρογονάνθρακες, κάρβουνα, πετρέλαιο, φυσικό αέριο και τα χρησιμοποιούμε σήμερα. Από το περιεχόμενο διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην ατμόσφαιρα εξαρτάται η φυτική παραγωγή στη Γη.  Εύλογα μπορεί να τεθεί το ερώτημα :

–      Τι θα γίνει με την φυτική παραγωγή στη Γη εάν το ποσοστό του διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην ατμόσφαιρα μειωθεί, όπως ζητείται επίμονα τα τελευταία χρόνια;     

Κυβερνητικοί παράγοντες λένε ότι η αύξηση της ποσότητας διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην ατμόσφαιρα είναι αυτή που προκαλεί την κλιματική αλλαγή όμως το CO2 στην ατμόσφαιρα βρίσκεται σε δυναμική κατάσταση ενδιάμεσης αποθήκευσης. Εκπέμπεται από διάφορες πηγές, καταναλώνεται από διάφορους καταναλωτές (τα φυτά) και οι διαφορά μεταξύ εκπομπές και καταναλώσεις είναι το αποτέλεσμα που μείνει και μετριέται στην ατμόσφαιρα. Η αύξηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι το αποτέλεσμα της διαφοράς μεταξύ εκπομπών και καταναλώσεων, κάτι φυσιολογικό μετά την μείωση των δασών στον πλανήτη Γη που επιτυγχάνουμε με τις δραστηριότητες μας. Έτσι δεν αναφέρονται οι ευθύνες των κυβερνητικών παραγόντων για την μηδενική δράση τους στην αύξηση ή έστω διατήρηση της κατανάλωσης διοξειδίου του άνθρακα από δάση, αστικά πάρκα, δέντρα κλπ.    

Σχήμα 5  Απεικόνιση ροών διοξειδίου του άνθρακα CΟ2 μεταξύ γη και ατμόσφαιρα  [5]

Υπάρχουν και άλλα αέρια στα οποία αυξάνεται το ποσοστό τους στον ατμοσφαιρικό αέρα (δίδονται στα παρακάτω διαγράμματα) όπως το οξείδιο του αζώτου, το μεθάνιο τα φρέον (φθοροάνθρακες) που δεν έχουν σχέση με την καύση ορυκτών καυσίμων.

Σχήμα 6: Διαγράμματα αύξησης των λεγόμενων αερίων του θερμοκηπίου τα τελευταία 45 χρόνια  [3]

Ταυτόχρονα υπάρχουν αέρια με τεράστια συμβολή στη θέρμανση του πλανήτη, τα οποία αναφέρει ο IPCC που παρουσιάζονται συγκριτικά στον πίνακα 6 και όμως δεν αναφέρονται από τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης, δεν μπαίνουν στο στόμα των πολιτικών ούτε συζητείται η μείωση της δράσης τους. Στον πίνακα 6 αναφέρονται οι θερμικές επιπτώσεις από τα συγκεκριμένα αέρια σε σύγκριση με τις επιπτώσεις από το διοξείδιο του άνθρακα CO2 που τίθεται ως πρότυπη μονάδα και φαίνεται στον πίνακα ότι αυτά είναι, δεκάδες, έως και χιλιάδες φορές πιο δραστικά στις επιπτώσεις για τη θέρμανση του πλανήτη σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα CO2..

Πίνακας 7:  Ουσίες που συμβάλουν στην Παγκόσμια Θέρμανση  Global Warming Potential     [7]

GLOBAL WARMING POTENTIAL (GWP)              πηγή    IPCC
Green House GasesGWP
Carbon Dioxide                              CO21
Chloroform                                      CHCl34
Methane                                          CH421
Nitrous Oxide                                  N2O310
Nitrogen Protoxide                         NO   298
CarbonFluoroCloride                   CFC3800 – 8100
Hidro Fluoro Carbons                    HFC140 – 11.700
Per Fluorcarbons                            CnFm7.390 – 12.200
Sulfur HexaFluoride                      SF623.900

Άλλη εκπομπή που επίσης υπάγεται στα αέρια του θερμοκηπίου και θεωρείται ότι πρωταγωνιστεί σε ποσοστό έως και 70% στην διαμόρφωση του κλίματος είναι οι υδρατμοί Η2Ο, η οποία εκπομπή αυξάνεται σε σχέση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα όταν περνάμε από καύση του λιγνίτη (άνθρακα) σε καύση φυσικού αερίου (μεθανίου). Όμως δεν έχει ακουστεί τίποτα από τους πολιτικούς και τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης για τα νέφη, τους υδρατμούς που εάν περάσει η οικονομία προς την λεγόμενη οικονομία του υδρογόνου Η2 θα πολλαπλασιαστούν οι εκπομπές και οι συνέπιες από τον αναγνωρισμένο ως χειρότερο αέριο του θερμοκηπίου που επηρεάζει στα μέγιστα προς αρνητική κατεύθυνση το κλίμα.

Το 2020 ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός του ΟΗΕ (WMO of UN) έγραψε ότι παρά τον εγκλεισμό μας (lockdown) παγκοσμίως και τη μείωση βιομηχανικής δραστηριότητας, μεταφορών και αντίστοιχα των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα CO2,το επίπεδο του από το Σεπτέμβρη του 2019 που ήταν στα 408,6 ppm αυξήθηκε το Σεπτέμβρη του 2020 στα 411,5 ppm, δείχνοντάς μας ότι η μεταβολή της περιεκτικότητας αυτού του αερίου δεν είναι ανάλογη με τις δράσεις μας για μείωση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής[4].Με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα CO2 από βιομηχανίες και μεταφορές, που είναι 7,8 μονάδες (βλέπε σχήμα 5)[5], δεν σημαίνει ότι μηδενίζονται οι εκπομπές του στην ατμόσφαιρα διότι :

  • Δεν σταματούν οι εκπομπές CO2 από τις δασικές πυρκαγιές που κάθε χρόνο αυξάνει η έκταση και έντασή τους και σήμερα είναι ~ 118,7 μονάδες. 
  • Δεν σταματούν οι εκπομπές CO2 από φυσικές πηγές ανθρακούχων υδάτων που είναι 1 μονάδα.
  • Δεν σταματούν οι εκπομπές CO2 των ηφαιστείων που είναι 0,1 μονάδες  
  • Δεν μετράμε το CO2 που εκπνέουν άνθρωποι και ζώα, (~1 kg CO2 /άτομο ημέρα) τη φυσική διαδικασία κάθε ζωντανού οργανισμού να εισπνέει αέρα και να εκπνέει CO2.
  • Δεν μετράμε το CO2 που απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα από τις σαμπάνιες, μπίρες, αναψυκτικά, φυσικά ανθρακούχα νερά και τσιγάρα που χρησιμοποιούμε.

Ακόμα και να μηδενιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα CO2 από καύση ορυκτών καυσίμων θα διαπιστωθεί μεταγενέστερα ότι η μείωση αυτή από βιομηχανίες και μεταφορές δεν έχει την αναμενόμενη επίδραση στη συμμετοχή αυτού του αερίου στον ατμοσφαιρικό αέρα διότι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα δεν γίνονται μόνο με καύση ορυκτών καυσίμων. Ο κάθε άνθρωπος εκπέμπει κάθε ημέρα περίπου 1 kg COστην ατμόσφαιρα όμως αυτό δεν είναι ρύπος, είναι η δική μας συμμετοχή στον κύκλο του άνθρακα C στην Γη. [6] 

Η έκλυση μεθανίου CH4 στον ατμοσφαιρικό αέρα έχει παρόμοια αυξητική πορεία με το διοξείδιο του άνθρακα CO2 όπως φαίνεται στα διαγράμματα στο σχήμα 6, όμως η παράλληλη αύξηση των δύο αερίων δεν εξηγείται με την αφήγηση της καύσης ορυκτών καυσίμων στην οποία λένε ότι οφείλεται η κλιματική αλλαγή, διότι η καύση ορυκτών καυσίμων και κάθε καύση δεν εκλύει μεθάνιο CH4.

Στο παρακάτω σχήμα 7 παρουσιάζονται οι εκπομπές του μεθανίου CH4 προς την ατμόσφαιρα σύμφωνα με το IPCC [4] και φαίνεται ότι το μεθάνιο CH4 έχει μόνο εκπομπές, δεν υπάρχουν καταναλωτές. Είναι γνωστό ότι κάθε αποσύνθεση οργανικής ύλης, καταλήγει σε μεθάνιο CH4 όπως τα υλικά στις χωματερές, τα κτηνοτροφικά απόβλητα, η νεκρή βιομάζα στα δάση, βάλτους και γενικά στην ύπαιθρο. Η μεγαλύτερη αύξηση του μεθανίου CH4 (150%) σε σχέση με το διοξείδιο του άνθρακα CO2, (31%) στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με τον πίνακα 4, μπορεί να οφείλεται στην εγκαταλελειμμένη από τις σύγχρονες κοινωνίες δασική βιομάζα, που δεν αξιοποιείται όπως παλαιότερα ως πηγή ενέργειας αλλά αφήνεται να σαπίζει αναξιοποίητη στα δάση.

Σχήμα 8        Απεικόνιση ροών μεθανίου CH4 γης και ατμόσφαιρας  [5]

Το αφήγημα που πλασάρεται συνεχώς από πολιτικούς και ΜΜΕ για το ότι το διοξείδιο του άνθρακα CO2 δεν επιτρέπει στην θερμότητα που εκπέμπει η Γη να περάσει την ατμόσφαιρα και έτσι δεσμεύεται στη γη και αυτή θερμαίνεται, δηλαδή «το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου’’ δεν ευσταθεί από τις μετρήσεις. Στο διάγραμμα του σχήμα 9 διαπιστώνεται η αλλήθεια.  

Σχήμα 9  Φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας και η συμπεριφορά της ατμόσφαιρας [8]

Τα αέρια της ατμόσφαιρας συμπεριφέρονται σε ορισμένα μήκη κύματος ως διάφανα ενώ σε άλλα ως μη διάφανα και απορροφούν την ενέργεια που προσπαθεί να τα διαπερνά όπως φαίνεται στο σχήμα 9. Συγκεκριμένα το διοξείδιο του άνθρακα CO2 συμπεριφέρεται ως μη διάφανο μόνο σε ένα στενό φάσμα εκπομπών με ένταση κάτω του 0,5 W/m2/nm ενώ η υγρασία (τα νέφη) συμπεριφέρεται ως μη διάφανη, σε ευρύτερο φάσμα εκπομπών, αρκετές φορές στο φάσμα των εκπομπών όπως διαπιστώνεται από το σχήμα 9. Το όζον Ο3 δεσμεύει ενέργεια σε υψηλή συχνότητα εκπομπών (μικρά μήκη κύματος), σε υπεριώδες ακτινοβολία και λίγο στην υπέρυθρη. Από το σχήμα 9 διαπιστώνεται ότι η συνεισφορά του διοξειδίου του άνθρακα στην δέσμευση της ακτινοβολίας να διαπεράσει την ατμόσφαιρα είναι περιορισμένη.     

Αυτό επιβεβαιώνεται και από την ανάλυση που γίνεται στο επόμενο σχήμα 10 στο οποίο εξετάζεται αναλυτικά η συμπεριφορά διαφόρων αερίων όπως η υγρασία Η2Ο, το διοξείδιο του άνθρακα CO2, τα οξυγόνο Ο2 και όζον Ο3, το μεθάνιο CΗ4, τα οξείδια του αζώτου ΝΟx και η σκέδαση Rayleigh. Από την επί μέρος ανάλυση των διαφόρων συστατικών που επηρεάζουν την απορρόφηση της ενέργειας που εκπέμπεται, η μεγαλύτερη συνεισφορά φαίνεται να είναι της υγρασίας (τα νέφη) και όπως μπορεί να διαπιστωθεί από τον συνδυασμό των διαγραμμάτων η συνεισφορά της υγρασίας είναι και η καθοριστική για το λεγόμενο ‘’Φαινόμενο του θερμοκηπίου’’ (η μπλε περιοχή του διαγράμματος 10 είναι η γήινη ακτινοβολία που επιτρέπουν τα νέφη να περάσει προς το διάστημα). Αυτή η πληροφορία όμως δεν έχει ακουστεί ποτέ και μάλλον δεν θα ακουστεί ουδέποτε από κυβερνητικά χείλη, ή από πολιτικούς, ή από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Παραπληροφόρησης). Διότι δεν πουλά.    

Σχήμα 10  Απορρόφηση και διάθλαση ακτινοβολίας σε διάφορα μήκη κύματος από αέρια [9]

Η συνεισφορά του διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην συγκράτηση της γήινης θερμικής ακτινοβολίας είναι μικρή και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά διότι το ειδικό βάρος αυτού του αερίου το προσκολλά κοντά στην επιφάνεια της γης όπου το χρειάζονται τα φυτά για την ανάπτυξη τους.

  1. Η θετική συνεισφορά του διοξειδίου του άνθρακα COγια την ανάπτυξη μας

Μία διαφορετική πτυχή της υπόθεσης διοξείδιο του άνθρακα CO2 γνωστή σε επαγγελματίες η οποία όμως δεν αναφέρεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης είναι ότι γεωργοί σε θερμοκήπια στην Βόρεια Ευρώπη τακτικά διαπιστώνουν την μείωση της παραγωγής τους από την μείωση της συγκέντρωσης αυτού του αερίου στον αέρα του θερμοκηπίου και αναγκαστικά προβαίνουν στον τεχνητό εμπλουτισμό της ατμόσφαιρας του θερμοκηπίου με διοξείδιο του άνθρακα CO2.Η γνώση για την συνεισφορά του διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην ανάπτυξη των φυτώνείναι παλαιά ,εδώ και 200 χρόνια όμως η πρακτική της εφαρμογή ξεκίνησε περίπου το 1960. Έτσι τα θερμοκήπια  προμηθεύονται το διοξείδιο του άνθρακα με δεξαμενές και με σωληνώσεις το διανέμουν σε κάθε φυτό ώστε με το ηλιακό φώς να γίνει η φωτοσύνθεση και η ανάπτυξη του. Μετρήσεις έχουν δείξει ότι η αύξηση της συγκέντρωσης του διοξείδιο του άνθρακα CO2 αυξάνει την φωτοσύνθεση και αντίστοιχα την παραγωγή φυτικής μάζας.

Σχήμα 11 Επίδραση της συγκέντρωσης CO2 στην φωτοσύνθεση φύλλων ντομάτας για 2 επίπεδα ακτινοβολίας (Hand 1984) [10]

Στη διδακτορική του διατριβή ‘’για τον εμπλουτισμό των θερμοκηπίων με CO2‘’ ο Δ. Βαφειάδης το 2008 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι ‘’ο εμπλουτισμός του θερμοκηπίου με CO2 οδηγεί σε θεαματική αύξηση της παραγωγής και βελτίωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του τελικού προϊόντος’’. ‘’Θερμοκήπια τα οποία έχουν όλες τις δυνατές παρεμβάσεις έλεγχο της ατμόσφαιρας τους, θερμοκρασίας, φωτισμού, σκίασης, δροσισμό και εμπλουτισμό με CO2 παρουσιάζουν έως και 5πλάσια αύξηση της παραγωγής τους’’. [11]  

Η βελτίωση των παραγωγικών αποτελεσμάτων στα θερμοκήπια από την αύξηση του ποσοστού του CO2 είναι τόσο σημαντική που δικαιολογεί την κατασκευή αγωγού μεταφοράς CO2 από το διυλιστήριο πετρελαίου του Rotterdam στα θερμοκήπια του Amsterdam και η πρωτοκαθεδρία των ολλανδών παραγωγών φυτικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές. Αυτή η επιστημονική γνώση και τα πραγματικά δεδομένα βρίσκονται σε αντίθετη κατεύθυνση από το παρουσιαζόμενο αφήγημα για αρνητικές επιπτώσεις από την αύξηση του επιπέδου του διοξειδίου του άνθρακα CO2 στην ατμόσφαιρα και δεν ακούγεται από τα Μέσα Μαζικής Παραπληροφόρησης.

Στην αύξηση της παραγωγής γεωργικών προϊόντων τον 20ου αιώνα που θεωρείται ότι οφείλεται σε μηχανικές και χημικές ανθρώπινες ενέργειες (μηχανική σπορά, χημικά λιπάσματα κλπ) δεν προσμετρείται η συνεισφορά της αύξησης του ποσοστού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.  

2.Υπερθέρμανση του αέρα του περιβάλλοντος  

Πραγματικά παρατηρείται σε παγκόσμια κλίμακα μία σταδιακή αύξηση της θερμοκρασίας της γήινης ατμόσφαιρας, φαινόμενο που όπως αποδεικνύεται από τα παραπάνω γραφόμενα δεν μπορεί να οφείλεται στο διοξείδιο του άνθρακα CO2. Η άποψη ότι η καύση των ορυκτών καυσίμων ευθύνεται για την αύξηση της θερμοκρασίας στο περιβάλλον οδηγεί προς την εξέταση των τεχνολογιών που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή μηχανικού έργου, θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας. Στον πίνακα 12 δίδονται τα ποσοστά μετατροπής της διαθέσιμης ενέργειας σε ωφέλιμη ισχύ μηχανική ή ηλεκτρική και απόρριψης θερμότητας στο περιβάλλον. 

Πίνακας 12       Σύγκριση βαθμού μετατροπής ενέργειας διαφόρων τεχνολογιών  

 Τεχνολογίες παραγωγής ωφέλιμης μηχανικής, θερμικής ή ηλεκτρικής ισχύος% μετατροπής σε ωφέλιμη ισχύ% θερμικής απόρριψηςΣύνολο
1Κινητήρας Otto28%72%100%
2Κινητήρας Diesel40%60%100%
3Κινητήρας Atkinson45%55%100%
4Κινητήρας Brayton αεριοστρόβιλος35%65%100%
5Διάταξη Rankine ατμομηχανή15%85%100%
6Διάταξη Rankine ατμοστρόβιλος30%70%100%
7Διάταξη Brayton–Rankine αέριο-ατμοστρόβιλος60%40%100%
8Φωτοβολταϊκό σύστημα μόνο ηλεκτρικό18%82%100%
9Φωτοβολταϊκό σύστημα ηλεκτρικό και θερμικό80%20%100%
10Ηλιακό θερμικό σύστημα70%30%100%
11Ηλεκτρικός  θερμοσίφωνας100%100%100%

Από τον πίνακα 12 διαπιστώνεται ότι από τη διαθέσιμη ενέργεια στο καύσιμο η ευρύτερα γνωστή και χρησιμοποιούμενη τεχνολογία όπως είναι ο κινητήρας Otto (κινητήρας αυτοκινήτων, μοτοσικλετών, μικρών αεροσκαφών, θαλάσσιων σκαφών, εργαλείων κήπου και δάσους) μπορεί να μετατρέψει σε μηχανικό έργο μόνο το 28%. Σαν να είναι μηχανή με κύριο έργο τη θέρμανση του περιβάλλοντος με πάρεργο την παραγωγή μηχανικού έργου, διότι το 72% της ενέργειας του καυσίμου μετατρέπετε σε θερμότητα που αποβάλλεται στο περιβάλλον και μόνο το 28% της διαθέσιμης ενέργειας μετατρέπεται σε μηχανικό έργο. Υψηλό βαθμό αποβολής της διαθέσιμης ενέργειας των καυσίμων στο περιβάλλον είχαν επίσης οι ατμομηχανές με τον κύκλο Rankine όπως έχουν και οι ατμοστρόβιλοι, (κύρια τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τους ΑΗΣ), πάλι με κύκλο Rankine. 

Για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια 1 MWh με Ατμό Ηλεκτρικούς Σταθμούς με βαθμό αξιοποίησης της ενέργειας του καυσίμου 35% για παραγωγή ωφέλιμου έργου, απορρίπτεται στο περιβάλλον

1 / 0,35 – 1 = 1,86 MWh θερμότητα η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά 1°C σε 1,86 . 106 * 3600 / 1,25 * 1 . 103 = 5.356.800 m3 αέρα ή κύβο με πλευρά 174 m κάθε ώρα λειτουργίας του 1 MW. Ο χρόνος έχει 365 * 24 = 8760 ώρες άρα ετησίως θερμαίνονται 

5356800 m3 * 8760 h = 4,7 . 1010 m3 /έτος ή ένας κύβος με πλευρά 3577 m κάθε χρόνο από 1 MW.

Ενώ ως κοινωνίες γνωρίζουμε καλά τις τεχνολογίες οι οποίες χρησιμοποιούμε με τις θερμικές επιπτώσεις που προκαλούμε στο περιβάλλον, για την θέρμανση του πλανήτη επιρρίπτονται οι ευθύνες στο διοξείδιο του άνθρακα CO2  χωρίς το οποίο δεν θα έχουμε τι να φάμε. 

2.Οικονομικοί παράγοντες που κατευθύνουν τη θεωρία της κλιματικής αλλαγής     

Μέχρι το τέλος του 19ο αιώνα η πιο διαδεδομένη πηγή ενέργειας ήταν τα ξύλα (από εποχή Προμηθέα) και τα κάρβουνα τους τελευταίους αιώνες για μεταφορές και βιομηχανίες.

Από το 1872 που ο αμερικανός George Brayton εφεύρει τον δικό του κινητήρα στην Αμερική ο οποίος λειτουργούσε με υγρό καύσιμο και το 1876 που ο Ιταλός Luigi De Cristoforis στην Ευρώπη εφεύρει το καρμπιρατέρ για να λειτουργούν οι κινητήρες εσωτερικής καύσης με υγρά καύσιμα άρχισε η χρήση του πετρελαίου για την παραγωγή υγρών καυσίμων.  

Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο 1914 – 1918 οι μεγάλες δυνάμεις Αγγλία Γαλλία και Αμερική καταφέρανε με πολεμικά μέσα να εξασφαλίσουν για το εαυτό τους τα πετρέλαια της Μέσης Ανατολής. Η Ρωσία κατείχε πάντα τα πετρέλαια της Κασπίας θάλασσας στο Μπακού οπότε ήταν αυτάρκεις στον νέο αυτό ενεργειακό πόρο, ευκολότερα διαχειρήσιμος και υψηλότερης ενεργειακής πυκνότητας σε σχέση με τα κάρβουνα. Για την Γερμανία, την χαμένη του Μεγάλου Πολέμου αφέθηκαν τα κάρβουνα της κοιλάδας του Rohr.

Στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο 1939 – 1945 που προκάλεσε και έχασε στρατιωτικά πάλι η Γερμανία, οι μεγαλύτερες μάχες μεταξύ τις δυνάμεις του άξονα Rom-Ber-To και τις συμμαχικές δυνάμεις της Σοβιετικής Ένωσης, ΗΠΑ και Βρετανία, που καθόρισαν την έκβαση του και την ιστορία, έγιναν στο Στάλινγκραντ της Σοβιετικής Ένωσης και στο Ελ Αλαμέιν της Βόρειας Αφρικής. Το Στάλινγκραντ εάν έπεφτε στα χέρια των Γερμανών θα άνοιγε ο δρόμος για τα πετρέλαια της Κασπίας θάλασσας, ενώ στο Ελ Αλαμέιν εάν δεν επικρατούσαν οι Αμερικανο-Βρετανικές δυνάμεις οι Γερμανοί θα συνέχιζαν να κατέχουν τα  πετρέλαια της Λιβύης, να τα εξάγουν από το λιμάνι του Τομπρούκ και μέσο της Ελλάδας θα συνέχιζαν να τροφοδοτούν την πολεμική τους μηχανή και βιομηχανία τους με ενέργεια. Η Γερμανία έχασε και αυτόν τον πόλεμο αποτυγχάνοντας να εξασφαλίσει ενεργειακούς πόρους για τη βιομηχανία της. Έτσι αναγκάζεται να αγοράζει την ενέργεια από τους Άραβες των χωρών του Περσικού κόλπου και από τον αντίπαλο της, την Σοβιετική Ένωση, την οποία προσπάθησε να κατακτήσει, ενώ αυτή την ανάγκασε να συνθηκολογήσει άνευ όρων. Τα ποσά που πληρώνει σήμερα για την ενέργεια η Γερμανία είναι τεράστια, λόγο τις μεγάλες της ενεργειακές ανάγκες.

Με ανάπτυξη της τεχνολογίας μερικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ήρθε το πλήρωμα του χρόνου που περίμενε η Γερμανία η οποία σχεδίασε την ταχεία ανάπτυξη της σε αυτόν τον τομέα και με όχημα την Ευρωπαϊκή Ένωση έβαλε πλώρη για τον αναπροσανατολισμό των χρηματικών ροών που κατευθύνονταν προς τη Ρωσία και το Περσικό κόλπο, να κατευθυνθούν προς την Γερμανία για αγορά εξοπλισμού (κυρίως ανεμογεννήτριες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός για φωτοβολταϊκά πάρκα) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Με οδηγό τη φράση του Γκαίμπελς (Goebbels υπουργό προπαγάνδας της ναζιστικής Γερμανίας), ότι ‘’ένα ψέμα εάν το επαναλάβεις χίλιες φορές αρχίζεις να το πιστεύεις και εσύ ο ίδιος ως αλήθεια’’ έγινε η επεξεργασία των μαζών στο αφήγημα το ότι το διοξείδιο του άνθρακα είναι ρύπος, βλάπτει το περιβάλλον άρα να εγκαταλείψουμε τα ορυκτά καύσιμα .

Με το πλήθος ευρωβουλευτών της η Γερμανία είναι εύκολο να καθορίζει τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης βάζοντας μας να αλλάξουμε τα οχήματα μας με ηλεκτρικά τα οποία η  Γερμανική βιομηχανία παράγει, να φυτεύουμε ανεμογεννήτριες κυρίως γερμανικές και φωτοβολταϊκά πάρκα με γερμανικά ηλεκτρονικά, δεσμεύοντας τεράστια εθνικά και κοινοτικά κεφάλαια που απαιτούνται για την ανάπτυξη της χώρας, επηρεάζοντας και το κλίμα.

Βέβαια την στιγμή που εμείς μασάμε την περιβαλλοντική καραμέλα που κατάπιαμε για τις βλαβερές επιπτώσεις στο περιβάλλον από το διοξείδιο του άνθρακα CΟ2 στην Γερμανία σχεδιάζουν και θέτουν σε λειτουργία νέες μονάδες ΑΗΣ που λειτουργούν με κάρβουνα, εκπέμποντας μπόλικο διοξείδιο του άνθρακα στο περιβάλλον το οποίο μας λένε ότι είναι βλαβερό για το περιβάλλον.

Στον Γ’ πόλεμο, μη ανακηρυγμένο ως παγκόσμιος πόλεμος που διεξάγεται στις ημέρες μας στο έδαφος της Ουκρανίας η μεγάλη διένεξη γίνεται για το καύσιμο Φυσικό Αέριο, η σύγχρονη, αέρια μορφή υδρογονανθράκων, αποτελούμενο κυρίως από μεθάνιο CH4 (C 20% & H2 80%). Ενώ γίνονται  ενέργειες για να απαλλαγούμε από το διοξείδιο του άνθρακα CΟ2, κάνουμε εμπάργκο στο καύσιμο που αποτελείται κατά 80% από υδρογόνο Η2 διότι είναι διαθέσιμο, ρωσικό και φθηνό. Προτιμάμε το σχιστολιθικό φυσικό αέριο που έχει περιορισμένη διαθεσιμότητα, μόνο σε μικρές ποσότητες, του οποίου η εξόρυξη θεωρείται ότι προκαλεί περιβαλλοντικά προβλήματα στη Γη, είναι πολλές φορές πιο ακριβό από το ρωσικό, δεν έχουμε έτοιμες εγκαταστάσεις για να το προμηθευτούμε άμεσα, όμως  είναι αμερικανικό.      

Τέτοιες ενέργειες πάνε τις θεωρίες των φιλελεύθερων πολιτικών για την ελεύθερη οικονομία περίπατο, εγκαταλείπουν οι φιλελεύθεροι πολιτικοί τις φιλελεύθερες θεωρίες όταν δεν κερδίζουν αυτοί οι ίδιοι, υποστηρίζοντας τις εμμονές των αμερικανικών και γερμανικών οικονομικών συμφερόντων και την κάποια ανωτερότητα που φαντάζονται ότι έχουν. 

Για οικονομικά συμφέρονται και ενέργεια, διεξάγεται πραγματική γενοκτονία στην λωρίδα της Γάζας απέναντι στον ήδη ταλαιπωρημένο λαό των Παλαιστινίων χωρίς να ακούγεται φωνή από πολιτικούς και ΜΜΕ του ‘’πολιτισμένου κόσμου’’ για να σταματήσει.

3.         Η απάτη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούμαστε    

Η πιο αποδεκτή ανανεώσιμη πηγή ενέργειας είναι αυτή της ηλιακής ακτινοβολίας την οποία στην χώρα μας έχουμε σε αφθονία. Με τα φωτοβολταϊκά πάρκα, που φυτρώνουν στην ύπαιθρο πιο γρήγορα από τα μανιτάρια, παράγεται ηλεκτρική ενέργεια με βαθμό μετατροπής της ηλιακής ακτινοβολίας 18% όπως φαίνεται στο πίνακα 12.

Για να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια 1 MWh με φωτοβολταϊκά πάρκα και βαθμό αξιοποίησης της ενέργειας της ηλιακής ακτινοβολίας 18% , στο περιβάλλον απορρίπτεται 1 / 0,18 – 1 = 4,55 MWh θερμότητα η οποία αυξάνει τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος κατά 1°C σε

4,55 . 106 * 3600 / 1,25 * 1 . 103 = 13.120.000 m3 αέρα ή κύβο με πλευρά 234 m κάθε ώρα που παράγεται η ενέργεια του 1 MW. Ο χρόνος έχει 365 * 24 = 8760 ώρες άρα θερμαίνονται 

13.120.000 m3 * 8760 h = 11,1 .1010 m3 /έτος ή κύβος με πλευρά 4820 m κάθε χρόνο από 1 MW.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και μαρτυρούν ότι συγκριτικά με τους ΑΗΣ η αποβολή θερμότητα που αποβάλουν τα φωτοβολταϊκά είναι κατά (4,55 MWh / 1,86 MWh) = 2,5 φορές μεγαλύτερη από τους ορατά ρυπογόνους ΑΗΣ.

Εάν δεν συναντήσουν οι ηλιακές ακτίνες την φωτοβολταϊκή επιφάνεια όπου μέρος τους μετατρέπονται σε ωφέλιμη ηλεκτρική ενέργεια και το υπόλοιπο σε θερμότητα, οι ακτίνες θα προσκρούανε στη γη και θα αποθηκεύονταν το καλοκαίρι σε θερμότητα στο έδαφος. Το χειμώνα η θερμότητα αυτή αποβάλλεται αργά-αργά στον αέρα μετριάζοντας τις θερμοκρασιακές μεταβολές που θα υπήρχαν χωρίς τη συνεισφορά της αποθηκευμένης γήινης θερμότητας. Όσο αυξάνεται η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά πάρκα μειώνεται η αποθήκευση θερμότητας στο έδαφος αυξάνοντας τις απότομες μεταβολές στον αέρα τις οποίες λέμε έντονα καιρικά φαινόμενα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ενώ μιλάμε για υπερθέρμανση της Γης τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται πολύ χαμηλές χειμερινές θερμοκρασίες κάτι που μπορεί να οφείλεται στην μειωμένη αποθηκευμένη θερμότητα στη γη από την απότομη αύξηση της καλυμμένης επιφάνειας του εδάφους από φωτοβολταϊκά πάρκα.   

Παρόμοιο είναι το θέμα με τα πάρκα ανεμογεννητριών οι οποίες όπως τοποθετούνται στα κρισιμότερα σημεία για την μεταφορά των αέριων μαζών (υψηλές βουνοκορφές) προκαλούν σημαντικές συνέπιες στο κλίμα. Αποσπούν ενέργεια από τους ανέμους κατά δυόμιση φορές περισσότερο σε σχέση με την ενέργεια που παράγουν (λόγο του βαθμού αξιοποίησης). Οι άνεμοι όμως οι οποίοι έχουν στόχο την εξισορρόπηση των θερμοκρασιακών διαφορών που προκλήθηκαν από τις διαφορετικές (χρονικά και σε ένταση) προσλήψεις ηλιακής ενέργειας στην γήινη επιφάνεια, συναντούν πρόσθετη αντίσταση στην ροή τους από τις ανεμογεννήτριες προκαλώντας αύξηση της ανισορροπίας που δημιουργείται από την κανονική λειτουργία της φύσης. Έτσι αντί να βελτιώνεται η κατάσταση της λεγόμενης κλιματικής αλλαγής, με την αντίσταση που προβάλουν τα πάρκα ανεμογεννητριών αυτά συντελούν στην επιδείνωση της κλιματική αλλαγής. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που συχνότερα εμφανίζονται σε εποχή που η συμμετοχή του ορυκτού άνθρακα για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει μειωθεί στο 5%, μας δείχνουν ότι τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των φυσικών φαινομένων που ονομάζουμε κλιματική αλλαγή είναι αναποτελεσματικά. Διότι είναι εσφαλμένα.         

Οι άλλες ενέργειες αντιμετώπισης της υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης επίσης δεν έχουν σαν πρώτη μέριμνα τους το περιβάλλον αλλά τα οικονομικά συμφέροντα, όπως είναι για παράδειγμα οι εξωτερικές θερμομονωτικές προσόψεις. Ο μη ορατός στόχος τους είναι η θερμική άνεση εντός της οικίας να εξασφαλίζεται μόνο με την αγορασμένη ενέργεια, (οικονομικό συμφέρον συνδεμένο με κατανάλωση ενέργειας) εγκαταλείποντας την συνεισφορά της ηλιακής ακτινοβολίας που στην Ελλάδα και την χειμερινή περίοδο έχει σημαντική δραστηριότητα τα τελευταία 10000 χρόνια.  

Η εγκατάλειψη απλών παραδοσιακών συνηθειών επίσης συμβάλουν στην αύξηση της θερμοκρασία του περιβάλλοντος οι οποίες χωρίς κόστος θα μπορούσανε να έχουν αρνητικό πρόσημο για την κλιματική αλλαγή, όμως ο μιμητισμός και η άγνοια λειτουργίας της φύσης μας βάζουν να δεχόμαστε ως φυσιολογικό τα μαύρα αυτοκίνητα στην Ελλάδα, που κάθε ένα από αυτά αποβάλει, χωρίς να λειτουργούν, εκτεθειμένα το καλοκαίρι στον ήλιο, πάνω από 5 kW  θερμότητα στο περιβάλλον.  

Η αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος είναι αισθητή και με τα εργαλεία που επιλέχτηκαν να αντιμετωπιστεί αυτή η αύξηση (επιλογή για οικονομικούς λόγους), όπως φωτοβολταϊκά πάρκα, ανεμογεννήτριες κλπ, είναι σίγουρο ότι θα δυσχεραίνει η κατάσταση στο περιβάλλον. Αυτό όμως το οποίο είναι το ανησυχητικό, είναι ότι δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, εάν αυξηθεί η θερμοκρασία του περιβάλλοντος,, που όπως εύκολα υπολογίζεται, θα αυξηθεί. Διότι η θερμότητα είναι η απλούστερη μορφή ενέργειας στην οποία καταλήγουν όλες οι υπόλοιπες ενεργειακές μετατροπές και δεν υπάρχει δυνατότητα η αυξημένη θερμοκρασία να μετατραπεί σε κάτι άλλο. Με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος που γίνεται ταχύτερα με της Α.Π.Ε. σήμερα δημιουργούνται συνθήκες στο περιβάλλον για τις οποίες όμως δεν υπάρχουν εργαλεία που να μπορούν να τις αντιμετωπίσουν.    

Δεν είναι πρώτη φορά που η ανθρωπότητα μόνη της δημιουργεί τις παγίδες στις οποίες η ίδια πέφτει. Η ιστορία έχει να αναφέρει αρκετές τέτοιες περιπτώσεις, όμως εκείνες οι περιπτώσεις ξεπεράστηκαν διότι δεν παίζανε με την ενέργεια σε τέτοια μεγάλα μεγέθη. Τώρα όμως οι οικονομικοί λόγοι που επηρεάζουν τις αποφάσεις δεν αφήνουν περιθώρια για εσφαλμένες επιλογές, διότι δεν υπάρχουν  διορθωτικές κινήσεις.

Ή οι κοινωνίες θα σταματήσουν έγκαιρα αυτήν την τρελή πορεία προς την αυτοκαταστροφή ή θα συνεχίσουν την αυτοκαταστροφική πορεία τους, με όλα τα επακόλουθα.              

Δρόμο για την αντιμετώπιση της αύξησης της θερμοκρασίας του αέρα του περιβάλλοντος στη γη υπάρχει, μας το δείχνει η Κίνα με την αναδάσωση μεγάλων ερημικών εκτάσεων που ήδη έχει κάνει, δημιουργώντας καταναλωτές της ηλιακής ακτινοβολίας και του διοξειδίου του άνθρακα σε μεγάλη κλίμακα. Όμως κάτι τέτοιο δεν επιδοτείται διότι δεν εξασφαλίζει υψηλά κέρδη για τις βιομηχανίες.

Βιβλιογραφία

  1. Solar radiation https://www.fondriest.com/environmental-measurements/parameters/weather/photosynthetically-active-radiation/
  2. http://www.geo.auth.gr/courses/gmc/1000/synthesi.html
  3. Foucher, Chedin, Armante, Boone, Crevoisier, Bernath, 2011, ‘’Carbon dioxide atmospheric vertical profiles retrieved from space observation using ACE-FTS solar occultation instrument’’, Ecole Polytechnique
  4. https://www.efsyn.gr/epistimi/epistimonika-nea/269856_sto-kokkino-dioxeidio-toy-anthraka-stin-atmosfaira-para-ta , 23-11-20 , ( GUARDIAN )
  5. IPCC  reference ‘’Carbon and other Biogeochemical cycles’’
  6. https://el.wikipedia.org/wiki/Διοξείδιο του άνθρακα
  7. https://ghgprotocol.org/sites/default/files/ghgp/Global-Warming-Potential-Values%20%28Feb%2016%202016%29_1.pdf
  8. https://en.wikipedia.org/wiki/Sunlight
  9. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atmospheric_Transmission.png
  10. Δημήτρης Βαφειάδης, 2008, Διδακτορική διατριβή ‘’Εξοικονόμηση Ενέργειας σε θερμοκήπια με εμπλουτισμό CO2’’, ΑΠΘ.

Απάντηση