Η ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ & ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ

Ο ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ, Επ. ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ στο ΤΜΗΜΑ ΔΙΕΘΝΩΝ & ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ, του ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ, στο ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ της ΕΡΤ «Η ΦΩΝΗ της ΕΛΛΑΔΑΣ», ΓΙΑ ΤΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΕΚΣΤΡΑΤΕΙΑ & ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ.

Καθώς συμπληρώνονται, φέτος, 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, τη μεγαλύτερη συμφορά του νεότερου Ελληνισμού, η εκπομπή «Έλληνες παντού», από το παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ «Η Φωνή της Ελλάδας», ξεκίνησε έναν επετειακό, αφιερωματικό κύκλο. Στόχος, να αναδείξει, να εξετάσει και να ερμηνεύσει τους ιστορικούς, πολιτικούς και στρατηγικούς λόγους, οι οποίοι οδήγησαν στο μικρασιατικό εγχείρημα. Να εστιάσει στις ανακατανομές ισχύος, στο εσωτερικό της Ελλάδας και σε διεθνές επίπεδο, που οδήγησαν τελικά στην αποτυχία του εγχειρήματος και στην καταστροφή.

Καλεσμένος, την πρώτη εκπομπή του εν λόγω κύκλου, ο κ. Διονύσης Τσιριγώτης, Επίκουρος Καθηγητής, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σποδών, του Πανεπιστημίου Πειραιώς, συγγραφέας του Βιβλίου «Η ελληνική στρατηγική στη Μικρά Ασία, 1919-1922. Σύγχρονη ελληνική ιστορία και εξωτερική πολιτική», Εκδόσεις Ποιότητα, Αθήνα, 2010.Μαζί του εξετάσαμε τις συνθήκες που βίωναν οι ‘Έλληνες της Μικράς Ασίας αμέσως μετά την επανάσταση των Νεότουρκων, οι οποίες καθιστούσαν επιβεβλημένο το εγχείρημα της Μικρασιατικής Εκστρατείας. Ο Καθηγητής Τσιριγώτης ανέλυσε τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν το Ανατολικό Ζήτημα, οι Δυνάμεις της Συνεννόησης (Αντάντ), μετά την ανακωχή του Μούδρου (1918) και την άνευ όρων παράδοση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Επίσης, ιστόρησε την εκστρατεία των δυνάμεων της Αντάντ στην Ουκρανία, αναδεικνύοντας τους λόγους, αλλά και τα προβληθέντα, ως μελλοντικά ανταλλάγματα, που οδήγησαν στη συμμετοχή της Ελλάδας στο εν λόγω εγχείρημα. Ο Καθηγητής, κ. Διονύσης Τσιριγώτης, παρουσίασε τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της Συνδιάσκεψης των Παρισίων, να σταλεί Ελληνική στρατιωτική αποστολή στη Σμύρνη, αποτιμώντας τη θέση Αγγλογάλλων και Ιταλών, σε σχέση και με τους μύχιους πόθους τους… Ο Δρ. Διονύσης Τσιριγώτης ανέλυσε τις παραμέτρους της στρατηγικής Βενιζέλου, αλλά και τα παράθυρα απειλών-ευκαιριών, στη συγκεκριμένη ιστορική συγκυρία, ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο που διαδραμάτισαν, στις κατοπινές εξελίξεις, μετά τη Συνθήκη Σεβρών (Αύγουστος 1920), οι Εκλογές του Νοεμβρίου 1920, η επάνοδος του Βασιλιά Κωνσταντίνου, η αποχώρηση του Βενιζέλου και ο διχασμός, το κρίσιμο καλοκαίρι του 1921.

Εν κατακλείδι, σκιαγράφησε όλους τους παράγοντες που εν πολλοίς ευνόησαν την τουρκική αντεπίθεση στη Μικρασία, διαμορφώνοντας το υπόβαθρο για το στρατηγικό αιφνιδιασμό της Ελληνικής πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας (τον Αύγουστο του 1922)… Αξίζει να τον ακούσετε!

Απάντηση