Οι 66 ζωές της πτήσης CY 284 «θυσιάστηκαν στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων της εποχής». Η «Σκευωρία Κοφίνου»

21/11/23

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα: https://www.onisilos.gr/?p=39744

Γράφει η Φανούλα Αργυρού

Η «Σκευωρία Κοφίνου» 

Διάβασα το άρθρο της συναδέλφου Δέσποινας Ψύλλου στον «Φιλελεύθερο» 28 Οκτωβρίου 2023 « Μυστήριο 56 χρόνων για τη μοιραία πτήση CY 284» με αφορμή την πρόσφατη Αναθεώρηση της Μητροπολιτικής Αστυνομίας για την έρευνα που διεξήγαγαν άνθρωποί της το 1968 για την εγκληματική πτυχή της βομβιστικής ανατίναξης του αεροπλάνου.  Και όπως γράφει η συνάδελφος η Αναθεώρηση παραδέχθηκε όντως ότι η έρευνα ήταν «προβληματική» και  όχι μόνο…

https://www.philenews.com/kipros/koinonia/article/1401214/mistirio-56-chronon-gia-tin-mirea-ptisi-cy284/

( Λεπτομέρειες  εδώ-

http://www.eleftheria.co.uk/pdf/1026202384112Eleftheria_1180.pdf  σελ.15  26.10.23 

 Ανεπαρκής, ελλαττωματική με σοβαρές ελλείψεις, παραλήψεις…  Σημερινή 29.10.23https://simerini.sigmalive.com/article/2023/10/29/aneparkes-elattomatike-me-sobares-elleipseis-paraleipseis/  ) 

Η Ομάδα Αναθεώρησης μελέτησε όλα τα υπάρχοντα έγγραφα περιλαμβανομένων και των δύο αστυνομικών φακέλων  που από το 1968 είναι κλειστοί στους οποίους είχε πρόσβαση και βρήκε το 27λιδο ανεπαρκές και προβληματικό πόρισμα μαζί με άλλα τέτοια. Παρόλα ταύτα οι  δύο φάκελοι παραμένουν δεσμευμένοι να ανοίξουν το 2069.( Έχουμε ήδη καταθέσει εκ νέου αιτήσεις για την αποδέσμευση τους). 

Πρώτα απ΄όλα ευχαριστώ την συνάδελφο για τις αναφορές της σε δικά μου άρθρα αλλά και για το ότι έχει χρησιμοποιήσει στο άρθρο της την φωτογραφία του αυθεντικού Κομήτη. 

Δεύτερον, ενδιαφέρει πολύ  η  αναφορά στις δηλώσεις της κας Φωτεινής Τομαή, στο «Βήμα» (από τη θέση της προϊσταμένης της Υπηρεσίας  Διπλωματικού και Ιστορικού Αρχείου του Ελληνικού ΥΠΕΞ) ότι η «Χούντα των Αθηνών έδειχνε να τα έχει χαμένα, γιατί δεν γνώριζε τι ακριβώς συνέβαινε και έτρεμε στην ιδέα και μόνο να γίνει αναφορά  ή να εκφρασθούν έστω υπαινιγμοί «περί ελληνικού δακτύλου». (Πηγή κρυπτοτηλεγράφημα από κέντρο προς Λονδίνο ΑΠ ΒΑ 400-273 και απάντηση Βερύκιου, Έλληνα πρέσβη στο Λονδίνο, ΑΠ 5817/ΣΤ/Ζ, 17 Νοεμβρίου 1968)». Πολύ σωστές οι δηλώσεις. 

Γι΄αυτό θα  ήθελα να συμπληρώσω ότι τέτοια ήταν η ανησυχία της χουντικής κυβέρνησης, όπως διαβάσαμε στα βρετανικά έγγραφα που είχε μάλιστα ζητήσει (η χούντα) από τους Βρετανούς ερευνητές αν ήταν δυνατό να δήλωναν άλλους λόγους όπως ότι ο Κομήτης …συγκρούστηκε με άλλο αεροπλάνο κατά  προτίμηση τουρκικό!… 

Η έρευνα ανατέθηκε στην Μητροπολιτική Αστυνομία βέβαια, και όχι στην Στρατιωτική Υπηρεσία Πληροφοριών ΜΙ6 (Εξωτερικού), γιατί ήταν πλέον ξεκάθαρο ότι ήταν έγκλημα. Η ΜΙ6 ερευνούσε για πληροφορίες ναι, αλλά δεν ήταν δουλειά της η εγκληματική έρευνα έτσι όταν επιβεβαιώθηκαν ότι ήταν βόμβα, το 1968 η έρευνα ανατέθηκε στην Μητροπολιτική Αστυνομία…

Η  κ. Τομαή,  αναφέρεται και στο ότι κυκλοφόρησε δημοσίευμα με τίτλο: «Η βόμβα στον Comet είχε τοποθετηθεί για τον Γρίβα», αποκαλύπτοντας ταυτόχρονα ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γουίλσον είχε ασχοληθεί με το θέμα και είχε συντάξει απόρρητη έκθεση».

Εδώ η κα Tομαή ίσως να εννοεί το δημοσίευμα της βρετανικής Sunday Telegraph 26 Νοεμβρίου 1967 αλλά να μην ερμηνεύθηκε σωστά το ειδησεογραφικό της. Η οποία, έγραψε ότι ο Wilson  (Harold Wilson τότε Εργατικός Πρωθυπουργός) «…έδειξε προσωπικό ενδιαφέρον για την έρευνα…» αλλά όχι  ότι ο Wilson είχε συντάξει απόρρητη έκθεση. 

Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου στην πηγή: Οι 66 ζωές της πτήσης CY 284 «θυσιάστηκαν στο βωμό πολιτικών σκοπιμοτήτων της εποχής» .Η «Σκευωρία Κοφίνου» – ΟΝΗΣΙΛΟΣ (onisilos.gr)

Απάντηση