Ιρλανδός Bobby Sands vs ιρλανδού Sir Ivone

19/11/23

Αναδημοσιεύουμε από την ιστοσελίδα onisilos.gr

Γράφει η Φανούλα Αργυρού

Με αφορμή το βιβλίο της  συγγραφέως Δρ. Ηelen O’ Shea

Oι Ιρλανδοί Bobby Sands και διχοτόμος Sir Ivone Kirkpatrick

Διάβασα το άρθρο της συναδέλφου Ντόρας Χριστοδούλου στον «Φιλελεύθερο» 5.11.23 « Μια ιρλανδή συγγραφέας γράφει για τον  αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59», για ένα πολύ ενδιαφέρον βιβλίο.  Για  το σημαντικό αυτό βιβλίο μίλησε στο «Φ» ο νομικός Αχιλλέας Αιμιλιανίδης, τις εκτιμήσεις του οποίου προβάλλει στο κείμενό της η Ντ. Χριστοδούλου. 

«Μια εν πολλοίς άγνωστη παράμετρο του αγώνα της ΕΟΚΑ παρουσιάζει ένα νέο βιβλίο, που εκδόθηκε μόλις πρόσφατα  από την ιρλανδή συγγραφέα Helen O’Shea. Πρόκειται για την μελέτη «Η Ιρλανδία και το τέλος της βρετανικής αυτοκρατορίας. Η ιρλανδική ανάμειξη στον αγώνα της ΕΟΚΑ», που εκδόθηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις Αιγαίον, σε επιμέλεια Μ.  Σταυρή, Α.  Κοκκινόφτα και Ε. Παναγιώτου» μας ενημερώνει η Ν. Χριστοδούλου στην εισαγωγή της. 

Είπε μεταξύ άλλων ο ακαδημαϊκός και νομικός Α. Αιμιλιανίδης:

«…Εκείνο που κάνει το βιβλίο να ξεχωρίζει είναι η αξιοποίηση αρχειακού υλικού για να εμβαθύνει στην ιρλανδική παρουσίαστα τμήματα της βρετανικής διοίκησης της Κύπρου και στον ρόλο τους στο νησί…Αν και δεν υπήρχαν ιρλανδικές επιρροές στον αγώνα της ΕΟΚΑ, εντούτοις δημιουργήθηκαν στενές σχέσεις μεταξύ IRA και ΕΟΚΑ και μάλιστα επρόκειτο για τη στενότερη περίπτωση συνεργασίας του IRA με ξένα μέλη αντιαποικιακού κινήματος. Η παράδοξη επιλογή των Βρετανών να φυλακίσουν μέλη των δύο οργανώσεων σε αγγλικές φυλακές επίδρασε καταλυτικά προς την κατεύθυνση της ανταλλαγής εμπειριών και της αλληλεπίδρασης. Για τους  Έλληνες της Κύπρου οι άνδρες του IRA ήταν σύντροφοι στην εξέγερση. Και όμως, όπως καταδεικνύει η συγγραφέας, την ίδια στιγμή, η βρετανική διοίκηση στην Κύπρο, στελεχωνόταν από κορυφαίους Ιρλανδούς, τους οποίους οι Ελληνοκύπριοι αντιμετώπιζαν χωρίς καμιά διάκριση ως Βρετανούς και μάλιστα συχνά ως αρνητικά σύμβολα…»

Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου στην πηγή:

Ιρλανδός Bobby Sands vs ιρλανδού Sir Ivone Kirkpatrick – ΟΝΗΣΙΛΟΣ

Απάντηση