Κατασκοπεία και Ιερό

Κατασκοπεία και Ιερό

Γράφει ο Γρηγόρης Τσουκαλάς

Στη διάρκεια της ιστορίας δεν είναι λίγες οι φορές που διάσημα ονόματα που είχαν σχέση με τη λογοτεχνία, την ψυχαγωγία και τον αθλητισμό, συνδέθηκαν με την κατασκοπεία και τις στρατιωτικές μυστικές υπηρεσίες.

Στη διάρκεια του Μεσαίωνα, όταν το Βατικανό ήταν ισχυρότερο από πολλές κυβερνήσεις, οι Πάπες διέθεταν ένα τεράστιο δίκτυο κατασκόπων, με πιο γνωστή την Ιερά Εξέταση. Το 1095, ο Πάπας Ουρβανός Β’ προσέλαβε ειδικούς πράκτορες για να διεισδύσουν σε φυλακές, να απελευθερώσουν αιχμάλωτους σταυροφόρους και να προκαλέσουν δολιοφθορές σε τεμένη και στρατιωτικά οχυρά.

Πλοκές, που ουδείς είναι σε θέση να καταλάβει μέχρι τώρα, που μπορεί να είναι μια ρεαλιστική αποτύπωση της πραγματικότητας ή και έργο καλπάζουσας φαντασίας. Σε συνέντευξή του στο religioscope.info, ο Αλβαρέζ, καθηγητής του School of Liberal Arts του St Mary’s College της Καλιφόρνια, χαρακτηρίζει το 1870 και το τέλος της Παπικής Πολιτείας ως «έναρξη» των σύγχρονων υπηρεσιών πληροφοριών του Βατικανού. Π.χ. πληροφοριοδότες, έλεγχος αλληλογραφίας, παρακολούθηση ατόμων ενδιαφέροντος, διείσδυση πρακτόρων σε αδελφότητες και γενικότερα σε δίκτυα ισχύος/επιρροής.

Τη φήμη πάνω σε θέματα «ανορθόδοξων επιχειρήσεων», κατέχουν οι Ιησουΐτες, που πάντοτε είχαν τη φήμη ότι ήταν ιδιαίτερα ικανοί σε θέματα συλλογής πληροφοριών, Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έλαβαν χώρα πολλά περιστατικά συλλήψεων καθολικών κληρικών σε όλη την Ευρώπη. Το 1948 στην Ουγγαρία ο καρδινάλιος Μίντστσεντ συνελήφθη για κατασκοπεία, όπως και ο επίσκοπος Σούμπερτ το 1951 στη Ρουμανία. Το 1952, ο επίσκοπος Μποσίλκοφ στη Βουλγαρία καταδικάστηκε σε θάνατο για τον ίδιο λόγο, το 2017

Ο πρώην επικεφαλής ελεγκτής του Βατικανού, Λίμπερο Μιλόνε (Libero Milone), λέει ότι δέχθηκε επιδρομή από χωροφύλακες τον Ιούνιο του 2017, μετά την οποία κατηγορήθηκε για κατασκοπεία κορυφαίων καρδιναλίων του Βατικανού.  Αλλά δεν είναι μόνο το Βατικανό! Οι Ρώσοι χάκερ κατηγορήθηκαν από τον Ειδικό Εισαγγελέα των Ηνωμένων Πολιτειών οτι  έχουν περάσει χρόνια, προσπαθώντας να κλέψουν την ιδιωτική αλληλογραφία μερικών από τους κορυφαίους ορθόδοξους χριστιανικούς οργανισμούς στον κόσμο, σύμφωνα με το Associated Press, .Φυσικά μην ξεχνάτε και τα ίδια τα ιερά ευαγγέλια που αναφέρονται στην «Τετάρτη κατασκόπων». Τι σημαίνει αυτό και γιατί κάποιοι το αποκαλούν έτσι;

Το όνομα προέρχεται στην πραγματικότητα από το ευαγγελικό ανάγνωσμα για σήμερα – που ονομάζεται επίσης Μεγάλη Τετάρτη, καθώς είναι η Τετάρτη της Μεγάλης Εβδομάδας – όπου ο Ιούδας ο Ισκαριώτης προδίδει τον Ιησού για 30 αργύρια:

«Ένας από τους Δώδεκα, που ονομαζόταν Ιούδας Ισκαριώτης, πήγε στους αρχιερείς και είπε: «Τι θέλετε να μου δώσετε αν σας τον παραδώσω;» Του πλήρωσαν τριάντα αργύρια και από τότε έψαχνε ευκαιρία να τον παραδώσει» (Ματθ. 26:14-16). Η χρήση του όρου «Τετάρτη κατασκόπων» για αυτήν την ημέρα φαίνεται να προέρχεται από την Αγγλία και την Ιρλανδία το 1800, σύμφωνα με το WordHistories.net.

Γνωστή είναι και η ιστορία του π. Άρη Μητράκου, που ήταν χρόνια πιλότος μαχητικών αεροσκαφών, την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και πλέον είναι παπάς στην Ενορία της Αγίας Τριάδος. Ο πρωταγωνιστής της παρακάτω ιστορίας, ο ιερέας σήμερα π. Αρης Μητράκος, υπηρέτησε ως πιλότος των κατασκοπευτικών πολεμικών αεροσκαφών των ΗΠΑ σε δύσκολες περιοχές του πλανήτη, όπως η Μεσόγειος, και σε μια κρίσιμη φάση του Ψυχρού Πολέμου, όπου οι λεπτοί χειρισμοί έπαιζαν καταλυτικό ρόλο.

Ο άνθρωπος που κατασκόπευε με κίνδυνο της ζωής του πλοία και υποβρύχια των αντίπαλων δυνάμεων, πήρε την απόφαση να γίνει ιερέας, χωρίς να έχει ειδική σχέση ή επαφή έως τα χρόνια της Ναυτικής Σχολής με την Εκκλησία. Παρακολουθούσε υποβρύχια και φωτογράφιζε πλοία τα οποία ενδιέφεραν το ναυτικό των ΗΠΑ. Εκείνη την εποχή η προσοχή  ήταν επικεντρωμένη στο σοβιετικό ναυτικό ( από την εφημερίδα «Ορθόδοξη Αλήθεια» – orthodoxia agency).

Αλλά ας επανέλθουμε στην καθολική εκκλησία.

Οι Ιησουίτες βελτίωσαν τις βάσεις του προσηλυτισμού και προπαγάνδας. Οι Ιησουίτες εξασφάλισαν προνομιακή μεταχείριση σ’ ολόκληρη την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Το αντάλλαγμα ήταν να μεταβληθούν σε πιστούς πράκτορες και άριστους κατασκόπους του Λουδοβίκου ΙΔ΄ στην Τουρκία. Η Αγία Έδρα εγκαθιστούσε Ιησουίτες για να προσηλυτίσουν τους «σχισματικούς», έγιναν πράκτορες της Γαλλίας στην Ανατολή, προφυλακή του γαλλικού εμπορίου και δεινοί πολέμιοι του Ελληνισμού. Ο Άγγλος περιηγητής Αντόλφους Σλέιντ θα γράψει έναν αιώνα αργότερα: «δημιουργούσαν σχέσεις κοινωνικές με την ηγεσία της ελληνικής Εκκλησίας, τους Φαναριώτες και τους τοπικούς προύχοντες και δεν δίσταζαν μπροστά σε καμία ανίερη πανουργία για την απόσπαση πιστών από το ορθόδοξο ποίμνιο. γνώριζαν πρόσωπα και καταστάσεις, πραγματοποιούσαν συχνές περιοδείες και κατέγραφαν, ύστερα από πολυχρόνια παραμονή στην Ελλάδα, τις προσωπικές τους εμπειρίες»,( https://iporta.gr). Οι ιεροί κατάσκοποι έψαχναν επίσης τα ιερά κειμήλια άλλων λαών

Η εξερεύνηση κάθε γωνιάς της Ανατολής για την ανακάλυψη χειρόγραφων γίνεται με προσχεδιασμένο πρόγραμμα, με την βοήθεια πρακτόρων, που επισημαίνουν τους τόπους και καθοδηγούν τους Μοναχούς να ξεχωρίζουν το γνήσιο από το πλαστό. Στο βιβλίο του Omont, Missions archeologiques francaises en Orient au XVIIe et au XVIIIe siecles, οι καθολικοί στέλνουν θρησκευτικούς και πολιτικούς ηγέτες να στείλουν ειδικούς απεσταλμένους όχι μόνο στις ελληνικές χώρες, αλλά και στην Συρία, Αίγυπτο, Μεσοποταμία, Αρμενία, Περσία, όπου νομίζουν ότι θα βρουν νέους θησαυρούς του πνεύματος. Ο Pere Besson γράφει στα 1666: «Ένα ωραίο μέσο για να πολεμήσει κανείς την αίρεση και ν’ αποκαταστήσει πανηγυρικά την Καθολική πίστη θα ήταν να ιδρύσει μία βιβλιοθήκη που ν’ αποτελείται από αρχαία χειρόγραφα που να περιέχουν με τάξη όλον τον τόπο της Ανατολικής Εκκλησίας και ακριβέστερα των Χαλδαίων και των Συρίων, από τους οποίους οι Έλληνες δανείστηκαν το καλύτερο μέρος του τυπικού τους.

Κι’ εδώ θα έβλεπε κανείς την αρχαία πίστη διατυπωμένη με όρους σαφείς και αυθεντικούς, με την καταδίκη των καινούργιων δογμάτων σημειωμένη στις αρχαίες Βίβλους αυτών των εθνών, στα βιβλία των συνόδων τους, στο κανονικό τους δίκαιο, στους άγιους πατέρες τους και στις εκκλησιαστικές τους προσευχές…». «Όλες οι μεγάλες αιρέσεις, έγραφε στις 16 Μαρτίου 1728 ο Don Vincent Thuillier στον αββά Bignon, γεννήθηκαν στην Ελλάδα, και όλες σχεδόν εκεί ανασκευάσθηκαν. για τον Καθολικισμό, γραφεί  ο Ρ. Joseph ζήτησε από την Sacra Congregatio την έγκριση της αποστολής Καπουκίνων: «mandetur ac mittatur approbatio Sacrae Congregationis, γράφει την 1 Οκτωβρίου 1627 προς τον καρδινάλιο Ingoli, pro nostra mansione in insula Chyo, ubi crecit in dies devodio ac ferventissimum stadium erga patres nostros». Πραγματικά η έγκριση δεν αργεί και έτσι ο στρατευόμενος καθολικισμός ενισχύεται στις αρχές του 1627 . Ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές πάνω στο συγκεκριμένο θέμα είναι ο Ντέιβιντ Αλβαρέζ, συγγραφέας των βιβλίων «Nothing Sacred: Nazi Espionage Against the Vatican, 1939-1945» και «Spies in the Vatican». ο Αλβαρέζ, καθηγητής του School of Liberal Arts του St Mary’s College της Καλιφόρνια, χαρακτηρίζει το 1870 και το τέλος της Παπικής Πολιτείας ως «έναρξη» της σύγχρονης κατασκοπείας.

Απάντηση