Ο εθνικός όρκος, το ορόσημο του 2023 με τον νεοθωμανισμό και οι δηλώσεις Ερντογάν.

Ο εθνικός όρκος, το ορόσημο του 2023 με τον νεοθωμανισμό και οι δηλώσεις Ερντογάν.

Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης*

“ Έ Δύση! Απευθύνομαι σε εσάς.

Μήπως θέλετε να έρθει και πάλι ένας αγώνας Σταυροφορίας με την ημισέλινο;

Αν έχετε τέτοιον σκοπό, να ξέρετε πως αυτός ο λαός δεν πέθανε. Αυτός ο λαός είναι όρθιος.

Και να ξέρετε οτι:

Είμαστε στη Λιβύη

Είμαστε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ,

Είμαστε και στην Μέση Ανατολή.

Κάποιοι βλέπουν οτι η Γάζα είναι μακριά, πολύ μακριά, λες και δεν έχει καμία σχέση με ‘μας και δυστυχώς το λένε ξεκάθαρα.

Ενώ μόλις πριν από έναν αιώνα για τον λαό αυτό, γι’ αυτή τη χώρα,

οτι είναι τα Άδανα, το ίδιο ήταν και η Γάζα,

οτι είναι η Αδριανούπολη, ήταν και τα Σκόπια,

οτι είναι οι Σαράντα Εκκλησιές, ήταν και η Θεσσαλονίκη,

οτι ήταν το Μαρντίν, ήταν και η Μοσούλη,

όπως οτι ήταν το Γκαζιαντέπ, ήταν και το Χαλέπι.

Έτσι και η Γάζα ήταν μέρος της πατρίδας μας που νομίζαμε πως δεν θα αποκοπεί”.


Πάνω και κάτω: Στιγμιότυπα από την ομιλία Ερντογάν. (Πηγή: ΣΚΑΙ)


            Τάδε έφη ο Νταγίπ Ερντογάν στην διαδήλωση υπέρ της Παλαιστίνης στο παλαιό αεροδρόμιο της Κωνσταντινουπόλεως (Κεμάλ Ατατούρκ) παραμονή της συμπληρώσεως των εκατό (100) ετών από την Ίδρυση του κράτους της Τουρκικής Δημοκρατίας, περιγράφοντας επακριβώς τις επιδιώξεις του Εθνικού Όρκου και του πρώτου οροσήμου, αυτό του Νεοθωμανισμού στα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λωζάνης, στέλνοντας στον κουβά κάποιους Έλληνες καθηγητές, ναυάρχους , συμβούλους εθνικής ασφαλείας, υπουργούς, προέδρους της δημοκρατίας, προέδρους της βουλής, think tanks (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε) που μιλούσαν για μοναδικό παράθυρο ευκαιρίας που δεν θα ξαναπαρουσιαστεί για συνεννόηση με τους απέναντι και άλλες τέτοιες ανθυπογελειότητες.


Πάνω αριστερά ο χάρτης της πάλαι ποτέ Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και κάτω αριστερά ο χάρτης του εθνικού όρκου. Δεξιά, χάρτης με τις τουρκικές στρατιωτικές βάσεις στο εξωτερικό όλες επί εδαφών που άνηκαν στην πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

  • Όλες οι πόλεις και περιοχές που ανέφερε ο Ενρτογάν στη χθεσινή του ομιλία, περιέχονται στους πιο πάνω χάρτες.
  • Οι χθεσινές δηλώσεις θα πρέπει να αξιολογούνται σε συνδυασμό με τις δηλώσεις της 29ης Μαϊου 2021, στις οποίες αναφερόμενος στην Ελλάδα ως το Βυζάντιο της εποχής μας, είχε πει:

« Ελπίζω σήμερα, βήμα – βήμα να οικοδομήσουμε το όραμά μας για το 2053, υλοποιώντας τους στόχους μας για το 2023. Είσαστε έτοιμοι να βάλουμε τους Βυζαντινούς της εποχής μας και τις ίντριγκες που έχουν στηθεί, στο χρονοντούλαπο της ιστορίας » ;

  • Η συνάντηση κορυφής στη Θεσσαλονική (που είναι το ίδιο πράγμα με τις Σαράντα Εκκλησιές) τον Δεκέμβριο, θα λάβει χώρα ή θα ακυρωθεί;
  • Το εμμετικό και ύπουλο αφήγημα της επανένωσης στην Κύπρο που προσπαθούν να το ωραιοποιήσουν και το κολλάνε μετά την ιερή λέξη της Απελευθέρωσης, θα καταργηθεί;
  • Μήπως πρέπει να αρχίσουμε να θυμίζουμε στους συμμάχους οτι υπάρχει και η Συνθήκη των Σεβρών που θα τους λύσει όλα τα προβλήματα; Ο Μάικ Πομπέο γνωρίζει. Ας τον ρωτήσουν. Δικός τους είναι.

*Απόφοιτος Σ.Σ.Ε / ΕΚΠΑ

Υποψ. Διδάκτορας Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ

1 σχόλιο

Απάντηση