Ο Σοσιαλιστής Βρετανός «Τούρκος» Jack Straw τιμήθηκε από τη Τουρκία

Ο Σοσιαλιστής Βρετανός «Τούρκος» Jack Straw τιμήθηκε από τη Τουρκία

Ακολουθήστε μας στα Social Media:


17/9/2023

γράφει η Φανούλα Αργυρού*

αναδημοσιεύουμε από το http://www.onisilos.gr


Επανήλθε ο τιμηθείς από την Τουρκία και το ψευδοκράτος βρετανός πρώην Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Τζάκ Στρο, (2001 to 2006) επί Σοσιαλιστής κυβέρνησης Τόνυ Μπλέαρ το 2004,  όταν μας πίεζαν να δεχθούμε το απαρτχάιντ σχέδιο τους ονόματι «Σχέδιο Ανάν». Με άρθρο του στο Politico ξανά να εξυπηρετήσει τους Τούρκους υποστηρίζοντας λύση δύο κρατών στην Κύπρο. 

Καταρχήν απάντηση στον υπηρέτη των τουρκικών συμφερόντων Σοσιαλιστή Τζακ Στρο, έδωσε στις 7/9/23 με ανάρτησή της η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου : 

«Ο Jack Straw έδειξε για άλλη μια φορά ότι παραμένει παγωμένος στο χρόνο με το πρόσφατο άρθρο του στο Politico. Το άρθρο του στερείται ουσίας και αγνοεί την ιστορική πραγματικότητα, το διεθνές δίκαιο και τις υποχρεώσεις της Συνθήκης του Ηνωμένου Βασιλείου προς την Κύπρο. Επιπλέον, οι εισηγήσεις του θα οδηγούσαν σε όμηρο της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, μια χώρα που κατέχει παράνομα το ένα τρίτο του εδάφους της.

Δυστυχώς όμως, το άρθρο του δεν αποτελεί έκπληξη. Οι στενοί δεσμοί του με την Τουρκία είναι γνωστοί και περιλαμβάνουν την εγγραφή του πάνω από £27.000  από συμφέροντα που σχετίζονται με την Τουρκία τα τελευταία του χρόνια  ως βουλευτής. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η πολιτική καριέρα του Στρο τελείωσε με ένα σκάνδαλο cash for access. Ενώ έλαβε άδεια από τον κοινοβουλευτικό επίτροπο για τα πρότυπα, η OfCom είπε κατά την άποψή τους ότι επιδίωξε να εκμεταλλευτεί.» 

https://x.com/ukcypriotfed/status/1699808326635155862?s=46&t=8BBVGBeQrWa1lv99LKqt3g

Πέραν της απάντησης της ΕΚΟ προσθέτω και τα  ακόλουθα για τον διαβόητο αυτόν πρώην βρετανό Σοσιαλιστή πολιτικό. Με όσα γράφει  για δύο κράτη ο Εργατικός Τζακ Στρο αφενός υποστηρίζει τα τουρκικά συμφέροντα τιμηθείς, και όχι μία φορά από την Τουρκία και από το κατοχικό καθεστώς στα κατεχόμενα, και αφετέρου την πραγματική βρετανική πολιτική που έβαλε μπροστά η Εργατική/Σοσιαλιστική βρετανική κυβέρνηση το 1974 Χάρολτ Γουίλσον και Τζέιμς Κάλλαχαν, βρετανός πρωθυπουργός και βρετανός ΥΠΕΞ αντίστοιχα. Όταν συμφώνησαν με τον Σοσιαλιστή Τούρκο  Πρωθυπουργό  Μπουλέντ Ετσεβιτ στις 17 Ιουλίου 1974 στο 10 Ντάουνινγκ Στριτ να προχωρήσει ο Ετσεβίτ  με τα σχέδιά του και να αρπάξει το 1/3 της Κυπριακής Δημοκρατίας, φτάνει να μην ενοχλούσε τις Βρετανικές Βάσεις! Και του υποσχέθηκαν μάλιστα να εμποδίσουν ελληνική βοήθεια προς την Κύπρο για να μπορέσει ο Ετσεβίτ να προχωρήσει με την εισβολή, ενημερώνοντάς τους μάλιστα που θα έφτανε η αρπαγή του. Όπως και έκαναν.

Οι πρώτοι δηλώσαντες για το 1/3 του νησιού

Συμπληρωματικά, έγγραφο από το Εθνικό Αρχείο Αυστραλίας φανερώνει  ποιοι υποστήριζαν να έπαιρνε η Τουρκία το 1/3 του νησιού. Αναφορά από την Υπάτη Αρμοστεία της Αυστραλίας στο Λονδίνο, 21.7.74, προς τον Αυστραλιανό Υπ. Εξωτερικών: «Υψηλόβαθμος αξιωματούχος του FCO (Φόρεϊν Όφις) είπε ότι η Βρετανία μυστικά δεν θα είχε αντίρρηση αν τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις κατελάμβαναν περίπου το 1/3 του νησιού πριν συμφωνήσουν σε κατάπαυση του πυρός (παρακαλώ προστατεύστε). Η θέση αυτή θα έπρεπε να επιτευχθεί μέχρι της 21/07. για να μην τεθούν περαιτέρω εν κινδύνω οι πιθανότητες ειρήνευσης».


https://www.onisilos.gr/?p=38114

Απάντηση