Πύλα: Ανασκαφές έφεραν στο φως μυκηναϊκά ευρήματα

Ακολουθήστε μας στα Social Media:


Ενδιαφέροντα ήταν και φέτος τα ευρήματα από την ανασκαφική έρευνα στη θέση Πύλα- Κοκκινόκρεμος. Μεταξύ άλλων, η ανασκαφή έφερε στο φως θραύσματα γραπτού Μυκηναϊκού αμφοροειδούς κρατήρα με διακόσμηση από ελάφια, μαγειρικά αγγεία, χαανανίτικο αμφορέα, χάλκινα ελάσματα κι ένα λίθινο βαρίδιο αργαλειού.

Η ανασκαφή διεξήχθη από τις 30 Μαρτίου μέχρι τις 28 Απριλίου υπό τη διεύθυνση του καθηγητή Γιόακιμ Μπρετσνάιντερ του Πανεπιστημίου της Γάνδης, σε συνεργασία με τον καθηγητή Σορίν Χερμόν (Ινστιτούτο Κύπρου), το δρα Ράινχαρντ Γιουνγκ (Αυστριακή Ακαδημία Επιστημών) και την καθηγήτρια Λίνα Κασσιανίδου (Πανεπιστήμιο Κύπρου).

Η ανασκαφική έρευνα επικεντρώθηκε στην ανατολική πλευρά του πλατώματος και πιο συγκεκριμένα στον Τομέα 5, καθώς και στον Τομέα 7, που βρίσκεται στην δυτική πλευρά του πλατώματος.

Τομέας 5

Η ανασκαφή στον Τομέα 5 είχε στόχο την διερεύνηση των Χώρων 5.48 και 5.49, οι οποίοι ανασκάφηκαν εν μέρει το 2021, με σκοπό να προσδιορίσει τα όριά τους, καθώς και να εξετάσει τους παρακείμενους χώρους στα βόρεια και νότια. Κατά την ανασκαφή του Χώρου 5.49 εντοπίστηκε ένα φρεάτιο. Το φρεάτιο έχει περίπου τετράγωνο σχήμα, τρία μέτρα βάθος και καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος του δωματίου. Εντός του εντοπίστηκαν κομμάτια κράματος χαλκού και τμήμα λίθινης λεκάνης. Επιπλέον, εντοπίστηκαν ανθρωπογενείς εγκοπές στα τοιχώματα του πηγαδιού, που πιθανόν να χρησιμοποιούνταν σαν σκαλοπάτια ή για να στηρίζουν ξύλινα δοκάρια.

Στη βόρεια πλευρά του Χώρου 5.49 εντοπίστηκαν ακόμα δύο ξεχωριστοί χώροι, οι οποίοι ωστόσο επικοινωνούν μεταξύ τους. Πρόκειται για τους Χώρους 5.51 και 5.52 στους οποίους εντοπίστηκαν θραύσματα από πίθους. Επιπλέον, στο Χώρο 5.52 βρέθηκαν δύο αποσπασματικές πρόχοι τύπου Base Ring II και ένα χάλκινο αντικείμενο, πιθανώς από σπασμένο βραχιόλι.

Ανασκάφηκε επίσης ο Χώρος 5.48, νότια του χώρου 5.49, που είχε ανασκαφεί εν μέρει σε προηγούμενες ανασκαφικές περιόδους. Το 2023 εντοπίστηκε η δυτική τομή και ο τοίχος αυτού του χώρου. Στο δάπεδο βρέθηκε σημαντικός αριθμό κεραμικών αγγείων, μεταξύ των οποίων ένα πώμα, μεγάλος αριθμός οστράκων από πίθους, ένας μικρός πίθος, ένα αβαθές αγγείο με ψηλό πόδι, ένας χαναανίτικος αμφορέας, τμήματα λίθινης λεκάνης, δύο πιθανώς λίθινα εργαλεία και χείλος ενός αλαβάστρινου αγγείου. Μια γκρίζα επιφάνεια που εντοπίστηκε στο κέντρο του δωματίου, ερμηνεύθηκε σαν εστία. Με βάση την προκαταρκτική ανάλυση, φαίνεται ότι πρόκειται για εξωτερικό χώρο (αυλή) με πολλές εισόδους.

Νοτιότερα, ο Χώρος 5.39Β απέδωσε τμήματα πίθων και μάλλον όστρακα από λεπτή κεραμική. Υπάρχουν πιθανώς είσοδοι που οδηγούν βόρεια στο Χώρο 5.48 και δυτικά σε ένα μικρό δωμάτιο, τον Χώρο 5.53, εντός του οποίου εντοπίστηκαν δύο αποσπασματικοί χαναανίτικοι αμφορείς.

Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου εδώ:

https://www.philenews.com/politismos/kipros-politismos/article/1379550/thrafsmata-mikinaikou-kratira-efere-sto-fos-i-anaskafi-stin-pila/

Απάντηση