Γράφει ο Μουρτζούκος Χρήστος.
αναδημοσιεύουμε από το e-enimerosi.com
Ακολουθήστε μας στα Social Media:
Η ελληνική εκπαίδευση στην Γερμανία δέχεται το ένα πλήγμα μετά το άλλο, ένα πρόβλημα διαχρονικό που το τελευταίο διάστημα φαίνεται να εξελίσσεται σε ωρολογιακή βόμβα.
Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί το πρόβλημα με τα ελληνικά σχολεία και ειδικότερα με το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς αλλά και τις μισθώσεις αυτών. Μέσα από την σελίδα μας έχουμε κάνει εκτενείς αναφορές για όλα αυτά τα προβλήματα. Αυτή την στιγμή μετά και το τελευταίο θέμα που φαίνεται να έρχεται στο προσκήνιο για το Λύκειο της Στουτγκάρδης θα κάνουμε και μία αναφορά για τα υπόλοιπα σχολεία στην διασπορά κυρίως της Γερμανίας αλλά θα μεταφερθούμε και στην Αφρική και σε σχολείο της Αιθιοπίας όπου και εκεί αντιμετωπίζουμε προβλήματα με δάχτυλο του Αιθιοπικού κράτους, και εκεί ο κίνδυνος ελλοχεύει. Στην Γερμανία, σε πόλεις όπως είναι το Ντίσελντορφ, το Μόναχο αλλά και η Στουτγκάρδη εντείνονται τα προβλήματα. Επίσης, ενδιαφέρον υπάρχει για αγορά κτιρίου από τους ομογενείς στο Ντόρτμουντ οι οποίοι θέλουν να ενεργοποιήσουν το ελληνικό κράτος για θα προβεί σε αγορά κτιρίου.
Κίνδυνος για τα ελληνικά σχολεία της διασποράς.
Μόναχο.
Θα μεταφερθούμε αρκετά χρόνια πίσω με ένα κτιριακό συγκρότημα στο Μόναχο, εκεί είχαμε ένα αγώνα διελκυστίνδας ανάμεσα το ελληνικό κράτος αλλά και τον Δήμο του Μονάχου όπου εν τέλει ο δήμος προχώρησε στην καταστροφή του ημιτελούς κτιρίου στο Μόναχο. Μία ιστορία ελληνικής τρέλας που φτάνει και στο εξωτερικό και την διασπορά, με διάρκεια 20 ετών όπου εντέλει δεν βρέθηκε λύση σε ένα οικόπεδο έκτασης 15 στρεμμάτων. Εκεί επρόκειτο να χτιστεί ένα ελληνικό σχολείο το οποίο το 2001 αγοράστηκε από το ελληνικό κράτος, παρόλα αυτά υπήρχαν προσφυγές των κατοίκων οι οποίοι καθυστέρησαν την έναρξη των οικοδομικών εργασιών, η άδεια εκδόθηκε το 2008, βέβαια η προθεσμία από το ελληνικό κράτος δεν τηρήθηκε και ο δήμος του Μονάχου για να καλύψει τις δικές του αυξημένες ανάγκες σε σχολικές μονάδες ενεργοποίησε την ρήτρα επιστροφής, έτσι από το 2013 ζητούσε τη επιστροφή του οικοπέδου, εκεί είχαμε την ελληνική ολιγωρία, όμως το ελληνικό κράτος αφυπνίστηκε και ξεκίνησε τις εργασίες στο οικόπεδο οι οποίες έμειναν στα θεμέλια και στον σκελετό.
Το 2015 υπήρξε ένας εξωδικαστικός συμβιβασμός και τυπικά το 2016 το οικόπεδο επέστρεψε στον δήμο του Μονάχου, οι δικαστικές διαμάχες μεταξύ των δύο πλευρών τελικά έληξαν το 2019 με μία συμβιβαστική λύση. Το ελληνικό κράτος αποσύρθηκε οριστικά από την διεκδίκηση του οικοπέδου και έτσι ο σκελετός και τα θεμέλια του κτιρίου κατεδαφίστηκαν, η Ελληνική πλευρά έμεινε χωρίς οικόπεδο και έτσι οι μαθητές του Μονάχου και η ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Γερμανία και στην περιοχή του Μονάχου δέχτηκε να καίριο πλήγμα.
Κλείνει το 2ο Δημοτικό Σχολείο της πόλης <<Πυθαγόρας>>.

Συνεχίζουμε με το Μόναχο όπου τις τελευταίες εβδομάδες αναδείξαμε και ένα άλλο θέμα με το κλείσιμο του 2ου δημοτικού σχολείου ”Πυθαγόρας”, ενώ υπάρχουν πάνω από 100 μαθητές το σχολείο κλείνει, προ ενός μηνός και συγκεκριμένα στις 12/07/2023 οι γονείς έλαβαν ενημέρωση από την διοίκηση του σχολείου πώς τα παιδιά θα μεταφερθούν στο 1ο και στο 4ο Δημοτικό σχολείο του Μονάχου με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πλέον μαθητές και γονείς να είναι οι μετακινήσεις όπου αυξάνονται τα χιλιόμετρα. Εδώ ο κίνδυνος που προκύπτει είναι πως πολλά από τα παιδιά ίσως να μετακινηθούν σε αμιγώς γερμανικά σχολεία και έτσι να στερηθούν την ελληνόγλωσση μόρφωση αλλά και παιδεία.
Με επιστολή του η διεύθυνση του σχολείο ενημέρωσε τους γονείς στις 12 Ιουλίου του 2023 πως με απόφαση του Υπουργού Παιδείας οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείο θα φοιτούν από το ερχόμενο σχολικό έτος, δηλαδή από το Σεπτέμβριο του 2023 στο 1ο και στο 4ο Δημοτικό σχολείο του Μονάχου σύμφωνα με τους τόπους κατοικίας τους, παρόλα αυτά όπως είπαμε νωρίτερα θα αυξηθούν οι χιλιομετρικές αποστάσεις για να προβούν σε αυτές τις μετακινήσεις.
Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου στην πηγή: