ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ, ΣΟΒΑΡΌΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ & ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΕΒΡΟΥ

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στον Νομό Έβρου που έχουν κατακάψει πάνω από 700.000 στρέμματα δασικής έκτασης και οι απανθρακωμένοι παράνομοι μετανάστες έχουν αποδείξει στην πράξη τις αδυναμίες της επιτήρησης των συνόρων όχι μόνο στον Νομό Έβρου αλλά και σε όλη την Ελληνική Επικράτεια, όπου η πολιτεία θα πρέπει να αναθεωρήσει την υφιστάμενη της πολιτική ιδιαίτερα το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΕΘΝΙΚΗ ΑΜΥΝΑ  

1. Η φυσική αποψίλωση που έχει πλέον πραγματοποιηθεί στον Νομό Έβρου από τις πυρκαγιές έχει αποκαλύψει το καμένο ευρύτερο περιβάλλον όπου έχει οργανωθεί η επιχειρησιακή σχεδίαση πολλών Σχηματισμών Μάχης, Υποστήριξης και Διοικητικής Μέριμνας. Το ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να έχει εναλλακτικές άμεσες σχεδιάσεις ώστε να μην αποκαλύπτονται οι θέσεις των ΕΔ σε διασπορά, εάν απαιτηθεί.  

2. Το καθεστώς έστω και πρόχειρης παραμονής παράνομων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Έβρου (είτε στο ΚΥΤ, ΠΡΟΚΕΚΑ είτε στα υψώματα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης για τους μη επιθυμούντες την καταγραφή) απειλεί ευθέως την Εθνική μας Άμυνα. Ο λόγος είναι ότι πολλοί εκ των παράνομων μεταναστών δεν έχουν καθόλου έγγραφα και κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ταυτότητα και πρόθεσή τους ακόμα και το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.  

3. Το πρόβλημα μίας πιθανής δολιοφθοράς ενισχύεται όταν σε μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα υπάρχουν Σχηματισμοί Μάχης των ΕΔ ενώ σε μέγιστη απόσταση 15 με 20 χιλιομέτρων βρίσκονται τα σύνορα με την Τουρκία από όπου τυχόν δράστες μπορούν να διαφύγουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα  4. Από ότι συμπεραίνεται από τις πυρκαγιές του 2022 και 2023 που ενέχονται εκούσια ή ακούσια παράνομοι μετανάστες, η Ελληνική Αστυνομία με την Συνοριοφυλακή δεν επαρκεί. Ο αριθμός καταγεγραμμένων μεταναστών το 2022 σε 42.000 περίπου, (σύμφωνα με την FRONTEX) και 17.000 περίπου το πρώτο 7μηνο Ιανουαρίου Ιουλίου 2023, αποδεικνύει πλέον ότι η παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων θα πρέπει να είναι εμφανής σε όλο τον Νομό. Η πρόσφατη διάθεση 2 Λόχων της Ε΄ ΜΚΔ για επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Έβρου είναι ορθή αλλά δεν είναι επαρκής και μόνιμη. Μοναδική και επιτακτική η ανάγκη χρησιμοποίησης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής στον Έβρο που έχει πρόσφατα εγκριθεί θεσμικά (5018 / 2023) για προληπτικούς λόγους αντιμετώπισης της επιτήρησης του Νομού και κυρίως των συνόρων μαζί με τους Συνοριοφύλακες. Οι Εθνοφύλακες που έχουν υπηρετήσει σε Μονάδες της περιοχής του Έβρου, ξέρουν τα περάσματα του Έβρου Ποταμού ενώ διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλό εθνικό φρόνημα στα καθήκοντά τους, υπαγόμενοι σε Μονάδες και Σχηματισμούς της περιοχής.  

5. Ο Ρώσο Ουκρανικός πόλεμος που δεν απέχει και πολύ από την γειτονιά μας, με την περιοχή Αλεξανδρούπολης – Έβρου να παίζει καθοριστικό ρόλο Περιοχής Διοικητικής Μέριμνας, Εκπαίδευσης και Μεταφοράς στην Ανατολική Ευρώπη του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ θα πρέπει να αποτελέσει περιοχή μεγάλης επιτήρησης καθώς η αντιπαλότητα αυξάνεται μεταξύ Ανατολής Δύσης.  

ΕΘΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ  

6. Το πρόβλημα της επιτήρησης των συνόρων γίνεται ακόμα πιο σοβαρό από την δομή του ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, όπου μεγάλος αριθμός αλλοδαπών τρίτων χωρών θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους ως μη δεκτοί στην Ελληνική Δημοκρατία για λόγους κυρίως παραβατικότητας. Αν και διέπονται από καθεστώς κράτησης, σε περίπτωση εξέγερσης ή διαμαρτυρίας αποτελούν τεράστιο κίνδυνο όχι μόνο για τους υπαλλήλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου αλλά και του γηγενούς πληθυσμού.  7.Η δεοντολογία της παραβατικότητας των παράνομων μεταναστών είναι έμφυτη και εγγενής καθώς προέρχονται από κράτη που έχουν ζήσει πολεμικές καταστάσεις στην Ασία και Αφρική, όπου η οικονομική εξαθλίωση και η πολιτική αστάθεια είναι υπαρκτή (Αφγανιστάν, Ιράκ, Συρία, Σομαλία, Παλαιστίνη, Νιγηρία κλπ)  

8. Οι συνθήκες παραβατικής συμπεριφοράς και πιθανού εμπρησμού των παράνομων μεταναστών (είτε εκούσια είτε ακούσια για να ζεσταθούν ή να καπνίσουν μέσα στα δάση ή ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές) είναι ευκολότερες, λόγω του δημογραφικού προβλήματος των επαρχιών Σουφλίου, Διδυμότειχου και Ορεστιάδας όπου ολόκληρα χωριά παρουσιάζουν πλήρη ερήμωση.  

9. Η ασφάλεια και η πρόληψη θα πρέπει να επεκταθεί και στον θρησκευτικό τουρισμό που προωθείται στον Νομό Έβρου από τις τοπικές και θρησκευτικές αρχές αφού έχουν βανδαλιστεί αρκετές εκκλησίες από ιερόσυλους.

10. Οι πρόσφατες καταστροφές του Νομού Έβρου θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία και τον αναπτυσσόμενο τουρισμό και θα δημιουργήσουν κόστος στον τουρισμό των περιοχών  (Δέλτα, Δάσος Δαδιάς, κα) καθώς η αποθράσυνση των διακινητών έχει φθάσει στο απροχώρητο, με αυτοκίνητα τους (προκειμένου να μην ελεγχθούν) να περνούν αυτοκτονικά στο αντίθετο ρεύμα. Οι ειδήσεις των τροχαίων και η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κάνει τον γύρο του κόσμου από διερχόμενους ξένους οδηγούς ενώ η επίσημη πολιτεία αρκείται να εκδώσει ανακοίνωση στο 112 στους διερχόμενους οδηγούς  (παγκόσμια πρωτοτυπία).  

11. Δυστυχώς το χειρότερο σενάριο ασφάλειας κυριαρχεί πλέον μεταξύ των πολιτών του Νομού Έβρου όπου απλοί πολίτες αναγκάστηκαν να κάνουν περιπολίες για την προστασία των σπιτιών τους με συλλήψεις σε συνεργασία με τις αρχές.  

Η παράνομη μετανάστευση είναι ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ (ΌΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ) ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ το σφράγισμα των Ελληνικών Συνόρων και την ΕΥΠ ενισχυμένη όσο ποτέ στον Έβρο.  


Απάντηση