Ακολουθήστε μας στα Social Media:
Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης*
Σε περίπτωση που επαληθευτεί το δημοσίευμα του DefencePoint για απόκτηση Spyder ή/και Barak-8 από Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) και Ελληνικό Στρατό (ΕΣ) προς αντικατάσταση των ρωσικών Α/Α, θα πρέπει να αναμένεται η ίδια επιλογή και από την Εθνική Φρουρά (ΕΦ).
Τονίζουμε πως από την ΕΦ έχουν ήδη επιλεγεί το Drone Dome και το C-Dome και αναμένεται η ανακοίνωση για το νέο Α/Α μέσου βεληνεκούς προς αντικατάσταση των BUK. Οι δύο ανταγωνιστές είναι το MICA-NG και το SPYDER με αμφότερους τους διαγωνιζόμενους να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για πολλοστή φορά (νέο Αντιαρματικό κ.α.), αλλά τονίζουμε για ακόμη μια φορά πως τίποτα δεν είναι αποφασισμένο ακόμη.
Στην ΕΦ είχε προταθεί και το BARAK-8, αλλά υπήρξαν κάποιοι «φρόνιμοι» (όπως έλεγε και ο Κολοκοτρώνης που σαν σήμερα πριν 253 χρόνια γεννήθηκε) που υποστήριξαν να μην προχωρήσουμε με Α/Α μεγάλου βεληνεκούς για να μην ενοχλήσουμε τον γείτονα με τον οποίο ο τέως ΥΠΕΞ συζητούσε για ΜΟΕ. Μην συγχίζεστε, δεν συζητούσε για ΜΟΕ από την μεριά του βιαστή, αλλά από τη μεριά του βιασμένου.
Ένα από τα ΜΟΕ που συζητούσαμε ήταν και η αναγνώριση του παράνομου Αεροδρομίου της Τύμπου, έδρα της αήττητης στα πεδία των Μαχών 31ης Μοίρας Καταδρομών, το οποίο έλαβε τιμητικά το όνομα του Επισμηναγού Φεχμί Ερτζάν, ο οποίος ήταν ο Αεροπορικός Σύνδεσμος του Διοικητού του 50ου Συντάγματος Πεζικού Συνταγματάρχη Ιμπραήμ Καραογλάνογλου, οι οποίοι μαζί με άλλους, σκοτώθηκαν από φίλια πυρά αντιαρματικού Μπαζούκα, κατά τη νύχτα της 20ης προς 21ης Ιουλίου στο Πέντε Μίλι της Κερύνειας. Συζητούσαμε λοιπόν, την αναγνώριση του παρανόμου αεροδρομίου, κάτι που σε βάθος χρόνου θα επέφερε και αναγνώριση «τουρκοκυπριακού» FIR.
Υπενθυμίζουμε ότι το FIR Λευκωσίας είναι το μεγαλύτερο (μετά της Μάλτας) στην Ευρώπη σε σχέση πάντα με την εδαφική έκταση της Κύπρου και πως ο «εναέριος χώρος» των κατεχομένων ανήκει στο FIR Λευκωσίας. Τα όρια του FIR Λευκωσίας καθορίστηκαν το 1959, την περίοδο που η Κύπρος τελούσε υπό αγγλική κατοχή. Μετά την ανεξαρτησία τα όρια δεν άλλαξαν, ούτε με την προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ICAO στις 18 Δεκεμβρίου του 1961, κατά τις εργασίες τις 14ης συνάντησης του Οργανισμού στη Ρώμη. Το FIR Λευκωσίας έχει έκταση 175.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ήτοι 19 φορές την έκταση του Εθνικού Εναέριου Χώρου της Κύπρου.
Η δυσανάλογη έκταση του FIR Λευκωσίας, σε σχέση με το έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, οφείλεται στο γεγονός ότι οι Βρετανοί είχαν καταφέρει, λόγω της επιρροής τους μέσα στις δομές του ICAO, να καθοριστούν τα σημερινά όρια του FIR Λευκωσίας με σκοπό τον έλεγχο, αλλά και την οικονομική εκμετάλλευση των πτήσεων στην ευρύτερη κομβική περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Όλες οι πτήσεις από και προς τα τρία ΑΔ των κατεχομένων αποτελούν παραβίαση του FIR Λευκωσίας.

Στην ανωτέρω σύνθεση παρουσιάζεται ο χάρτης του FIR Λευκωσίας στον οποίο φαίνεται πόσο πολύ αυτό πιέζει τα FIR Κωνσταντινουπόλεως (νοτίως), Αγκύρας (νοτίως), Βηρυτού και Τελ-Αβίβ (δυτικώς) καθώς και ο χάρτης των ΑΟΖ της περιοχής.
Επίσης κάτι πολύ σημαντικό που δεν έχει τονιστεί, είναι το γεγονός πως ένα πολύ μεγάλο μέρος των υδάτων που ανήκουν στις ΑΟΖ Ισραήλ και Αιγύπτου, «σκεπάζονται» από το FIR Λευκωσίας κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση παρενόχλησης των Αιγυπτιακών και Ισραηλινών πλατφορμών εξορύξεως, στα θαλάσσια τμήματα αυτά, από εναέρια μέσα τρίτης χώρας (τα τουρκικά σχέδια για αναβάθμιση του ΑΔ του Λευκονοίκου σε αυτό αποσκοπούσαν) θα πρέπει να ληφθεί η έγκριση από την Λευκωσία προκειμένου αυτά να αναχαιτισθούν / καταρριφθούν από Ισραηλινούς ή Αιγυπτίους.
Τυχούσα απόκτηση αντιαεροπορικού Spyder ή Barak από Ελλάδα και Κύπρο θα σημάνει την ενοποίηση ενός Αντιαεροπορικού Τόξου από τον Έβρο ως την Μέση Ανατολή το οποίο θα προστατεύει τους Ελληνικούς αιθέρες και θάλασσες τις Αν. Μεσογείου και κατ’ επέκταση τους δύο αγγλοσαξονικούς (δυτικούς) άξονες μεταφοράς υδρογονανθράκων / εμπορευμάτων (όπως αυτοί φαίνονται στον τρίτο χάρτη).
Ευχόμαστε να ολοκληρωθεί επιτυχώς η προμήθεια και να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις.
Διαβάστε και αυτό: