Οι απόψεις των δύο υποψηφίων προέδρων της ΚΔ για το Κυπριακό και τα ενεργειακά.

Ακολουθήστε μας στα Social Media:


«Θα παρακολουθήσουμε με ενδιαφέρον τις απόψεις και των δύο υποψηφίων προέδρων για το Κυπριακό σε συνάρτηση με τις ενεργειακές εξελίξεις στην περιοχή. Ήδη, χώρα της Μεσογείου πιέζει για την κατασκευή αγωγού που θα διέρχεται από την ελεύθερη και την κατεχόμενη Κύπρο και θα καταλήγει απέναντι στο τουρκικό Τσεϊχάν, προκειμένου να μεταφέρεται το φυσικό αέριο που εξορύσσεται στην Ευρώπη μέσω του τουρκικού εδάφους. Εξέλιξη που αν συμβεί, υποβαθμίζει πλήρως την σημασία της Ελλάδος και οδηγεί σε μια λύση του Κυπριακού με ντε φάκτο διχοτόμηση» έγραψε στην ΕΣΤΙΑ (07/02/2023) ο καλά ενημερωμένος Μανώλης Κοττάκης. 

Η αλήθεια είναι ότι αξίζει να υπενθυμίσουμε εν τάχει τις απόψεις των δύο υποψηφίων προέδρων της ΚΔ για το Κυπριακό, σε συνάρτηση με τις ενεργειακές εξελίξεις. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον υποψήφιο πρόεδρο της ΚΔ που υποστηρίζεται από το ΑΚΕΛ, ο οποίος σύμφωνα με άρθρο της Φανούλας Αργυρού στη «Σημερινή» Κύπρου (18/12/2022) έχει δηλώσει:

-15 Ιουνίου 2022: Στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου είπε ότι σκέφτεται να «ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙ» το Κυπριακό και πρόσθεσε ότι «πιστεύει πως δεν είναι μόνο θέμα διπλωματικών χειρισμών, αλλά χρειάζεται να δημιουργηθούν οι οργανικές συνθήκες της ειρήνης».

-22 Ιουνίου 2022: Στην εκπομπή «Ελεύθερα κι Ωραία» είπε ότι δεν βλέπει κίνδυνο εάν η Κύπρος επιδιώξει να πωλήσει φυσικό αέριο στην Τουρκία με την τιμή αγοράς, πριν από την λύση του Κυπριακού, προφανώς -υποθέτουμε- με αγωγό φυσικού αερίου προς την Τουρκία για αποκλειστικά δική της χρήση. Ταυτόχρονα διευκρίνισε ότι η πρόταση δεν αφορά σε μεταφορά φυσικού αερίου στην ΕΕ. 

-9 Αυγούστου 2022: Η ιστοσελίδα dialogos.com.cy αναφέρει ότι «Ο Α. Μαυρογιάννης με διασυνδέσεις με την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αλλά και με καλές σχέσεις στο χώρο της Ευρώπης και με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, μπορεί με συλλογικότητα και διεκδικητικότητα, ρεαλισμό και πατριωτισμό να ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙ το Κυπριακό» 

-13 Οκτωβρίου 2022: Η ιστοσελίδα dialogos.com.cy μιλά πάλι για «Το πλάνο του [Α. Μαυρογιάννη] για το πώς θα ΞΕΚΛΕΙΔΩΣΕΙ το αδιέξοδο στο Κυπριακό και για το πως ο ίδιος θα κινηθεί εάν εκλεγεί σε μια προσπάθεια να επανέλθει το Κυπριακό σε τροχιά συνομιλιών…»

-17 Ιανουαρίου 2023: Στην εκπομπή «Snipers» είπε ο ίδιος ο Α.Μαυρογιάννης ότι μέσα στις προτεραιότητες του είναι να επικοινωνήσει με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ και να του ζητήσει να αναλάβει νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό ενώ ακολούθως θα επικοινωνήσει με τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας για να τους ζητήσει να στηρίξουν την προσπάθεια. Εν συνεχεία πρόσθεσε ότι θα επανέλθουμε στην διαπραγμάτευση από εκεί που έμεινε στο Κραν Μοντανά νοούμενου ότι θα αποδεχτούμε όλο το κεκτημένο της διαδικασίας. Κάτι που επανέλαβε και στις 10 Φεβρουαρίου 2023: «με δυναμικές πρωτοβουλίες προς τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την τουρκοκυπριακή κοινότητα για να επαναβεβαιώσουμε τη βούληση μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και τη συνέπεια μας στη συμφωνημένη βάση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως περιγράφεται στα σχετικά Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στο διαπραγματευτικό κεκτημένο». Πρόσθεσε επίσης ότι θα «ζητήσουμε από τον Γενικό Γραμματέα να αναλάβει πρωτοβουλία και από το Σ.Α. να τον ενισχύσει. Θα ζητήσουμε από το Σ.Α. να επεκταθεί η Νεκρή Ζώνη στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου σύμφωνα με το Ψήφισμα 789».


Συνεχίστε την ανάγνωση στην πηγή:

https://i-epikaira.blogspot.com/2023/02/blog-post_11.html


Παρακολουθήστε και αυτό:


Απάντηση