Έτοιμη η Τουρκία να πέσει στην παγίδα του Θουκυδίδη(;)… Άρθρο του Foreign Policy επιβεβαιώνει το ορατό πλέον ενδεχόμενο!

Ακολουθήστε μας στα Social Media:


Το Ιράν και η Τουρκία χρησιμοποιούν τις εξαγωγές drones για να επεκτείνουν την επιρροή τους πέρα από τα σύνορά τους

Το σημαντικό αμερικανικό περιοδικό Foreign Affairs σε άρθρο γνώμης του Erik Lin-Greenberg σημειώνει ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής διασχίζουν πλέον συνήθως τον ουρανό πάνω από το Κίεβο. Αλλού στην Ουκρανία, drones τουρκικής και αμερικανικής κατασκευής βοηθούν τις ουκρανικές δυνάμεις να στοχεύουν ρωσικά στρατεύματα.

Αυτές οι επιχειρήσεις καταδεικνύουν τον αυξανόμενο ρόλο των τηλεκατευθυνόμενων όπλων στη μάχη. Η σύγκρουση δείχνει επίσης πώς οι εξαγωγές drones γίνονται όλο και περισσότερο ένα όργανο διπλωματίας.

Τίτλος του κειμένου: The Dawn of Drone Diplomacy

Με τη χρήση drone να αυξάνεται, τα κράτη έχουν κεφαλαιοποιήσει τις εξαγωγές drones, για να αυξήσουν την παγκόσμια επιρροή τους. Βεβαίως, αυτό είναι μέρος μιας καθιερωμένης τάσης: κυβερνήσεις έχουν από καιρό αξιοποιήσει τις εξαγωγές όπλων ως διπλωματικό εργαλείο.

Πέρα από το γέμισμα των κρατικών ταμείων και την κάλυψη του κόστους έρευνας και ανάπτυξης (R&D), οι πωλήσεις όπλων βοηθούν τα κράτη να προωθήσουν τις ατζέντες εξωτερικής πολιτικής τους. Η πώληση ή η δωρεά όπλων σε ομοϊδεάτες εταίρους μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή παραχωρήσεων, την άσκηση επιρροής, την αντιμετώπιση των αντιπάλων και την ενίσχυση των στρατιωτικών δεσμών.

Μια νέα εποχή εμπορίου όπλων αναδύεται, κατά την οποία νέοι εξαγωγείς όπως το Ιράν και η Τουρκία εκτοπίζουν τους προμηθευτές παραδοσιακών όπλων και χρησιμοποιούν τις εξαγωγές drones για να επεκτείνουν την επιρροή τους πέρα από τα σύνορά τους.

Η διπλωματία των drones βρίσκεται σε άνοδο, επειδή ανταποκρίνεται σε μια αυξανόμενη ζήτηση. Οι διεθνείς ηγέτες είναι όλο και περισσότερο πεπεισμένοι ότι οι φιλοδοξίες τους στην άμυνα και την εξωτερική πολιτική εξαρτώνται από την κατοχή τηλεκατευθυνόμενων όπλων.

Τα drones έχουν αλλάξει τον χαρακτήρα της σύγχρονης σύγκρουσης, επιτρέποντας στα κράτη να προβάλουν ισχύ, ενώ ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο για το προσωπικό. Κρατώντας τα πληρώματα μακριά από τις πρώτες γραμμές, τα drones επιτρέπουν στις κυβερνήσεις να αναλαμβάνουν επικίνδυνες επιθέσεις ή αποστολές συλλογής πληροφοριών, που διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν.

Η Ρωσία, για παράδειγμα, χρησιμοποιεί συχνά drones αντί για επανδρωμένα επιθετικά αεροσκάφη, για να χτυπήσει καλά αμυνόμενους ουκρανικούς στόχους. Ταυτόχρονα, τα drones προσφέρουν εναέρια υποστήριξη και πανοραμική θέα στις επίγειες δυνάμεις, που συχνά επηρεάζουν αποφασιστικά κατά τη διάρκεια των μαχών.

Επιπλέον, τα drones είναι συνήθως φθηνότερα και ευκολότερα στη λειτουργία και τη συντήρηση από τους πυραύλους, καθιστώντας ευκολότερο για τα κράτη να ενσωματώσουν τα drones σε στρατιωτικές επιχειρήσεις.


Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στην πηγή:

https://i-epikaira.blogspot.com/2022/12/foreign-policy.html

Απάντηση