Ο «κλειδωμένος» χάρτης του Κυπριακού, ο χάρτης Μπάιντεν και ο «κλειδοκράτορας» Μαυρογιάννης

Ακολουθήστε μας στα Social Media:


γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Οι λέξεις, λένε, έχουν την δική τους ιστορία. Η πρόσφατη το «ξεκλείδωμα». Μια λέξη που χρησιμοποιεί πολύ στις υποσχέσεις του (και οι υποστηρικτές του) ο υποψήφιος του ΑΚΕΛ Ανδρέας Μαυρογιάννης, και πρώην διαπραγματευτής.

Στις 15 Ιουνίου 2022 Ο Α. Μαυρογιάννης μίλησε πως σκέφτεται να ξεκλειδώσει, το Κυπριακό…(«Πολίτης» 15.6.22)

Στη εκπομπή « Ελεύθερα κι Ωραία» 22.6.2022 ότι δεν βλέπει κίνδυνο εάν η Κύπρος επιδιώξει να πωλήσει φυσικό αέριο στην Τουρκία πριν από την λύση του Κυπριακού… και για «ξεκλείδωμα» νέων πρακτικών …

Στις 9 Αυγούστου 2022, η ιστοσελίδα www.dialogos.com: « ο Α. Μαυρογιάννης…μπορεί… να ξεκλειδώσειτο Κυπριακό…» Στις 13 Οκτωβρίου 2022 « Το πλάνο του για το πώς θα ξεκλειδώσει το αδιέξοδο Κυπριακό …»

Α. Μαυρογιάννης 7 Δεκεμβρίου 2022 «Δεν επαρκούν μόνον οι διπλωματικοί χειρισμοί. Χρειάζεται μία πολυδιάστατη πολιτική, που περιλαμβάνει …μέχρι το φυσικό αέριο και την αξιοποίηση μέτρων και μηχανισμών της ΕΕ». Proedrikeslive.sigmalive.com 7/12/22

Και στις 9 Δεκεμβρίου 2022 στη Πόλυ Χρυσοχούς επανέλαβε ότι προσδοκεί οι συνομιλίες να ξαναρχίσουν από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά και μίλησε για τη διαφθορά και τη μη ύπαρξη δικαιοσύνης. Proedrikeslive.sigmalive.com. 9/12/22.Τώρα η ιστοσελίδα iEpikaira ( https://i-epikaira.blogspot.com/2022/12/blog-post_43.html ) με πολλαπλά αποκαλυπτικά άρθρα, μας πάει πίσω στις ΗΠΑ 8 Σεπτεμβρίου 2016, σε συνεδρία της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων με θέμα τις εξελίξεις στα ενεργειακά της Αν. Μεσογείου. Στην επιτροπή προήδρευσε η Ileana Ros-Lehtinen όπου συναντούμε την περιβόητη λέξη «ξεκλείδωμα» και όχι μόνο. Είπε:

“Μετά την ανακάλυψη του φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, οι σχέσεις του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο έχουν βελτιωθεί. Ενώ βρισκόμασταν [σε επίσημη επίσκεψη το καλοκαίρι του 2016] στην Κύπρο, μας είπαν ότι οι Κύπριοι εργάζονται για να ενώσουν τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου για να δημιουργήσουν ένα πολυμερές φόρουμ που θα περιλαμβάνει το Ισραήλ. Κύπριοι αξιωματούχοι μας είπαν ότι θεωρούν τους εαυτούς τους μέρος του στρατηγικού βάθους του Ισραήλ και σχεδιάζουν να συνεργαστούν στενά με το Ισραήλ…Ήταν σαφές ότι η ενέργεια έχει αναδειχθεί ως βασικό κίνητρο που μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού… Ένας πιθανός αγωγός που θα μεταφέρει κυπριακό και ισραηλινό φυσικό αέριο προς την Τουρκία θα μπορούσε όχι μόνο να βελτιώσει τις σχέσεις στην περιοχή, αλλά θα μπορούσε στη συνέχεια να διοχετευθεί στην Ευρώπη… Η Κύπρος είναι προφανώς ιδανική για να αποτελεί το επίκεντρο της περιοχής, με αγωγούς που κατευθύνονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Η Κύπρος μπορεί να συνδεθεί ταυτόχρονα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Τουρκία, αλλά δεν είναι απαραίτητο να ολοκληρωθούν όλες αυτές οι συνδέσεις ταυτόχρονα”. Ενώ πρόσθεσε:


Συνεχίστε την ανάγνωση του άρθρου στην πηγή:

https://i-epikaira.blogspot.com/2022/12/blog-post_641.htmlΑπάντηση