Οι Ελισαβετ-όπληκτοι, ξεπλένηδες Αγγλολάγνοι και οι Ημίθεοι της ΕΟΚΑ

Ακολουθήστε μας στα Social Media:Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης*

Μεγάλη εντύπωση προξένησε το γεγονός πως υπήρξαν Έλληνες που δημοσίευσαν μηνύματα  συμπάθειας για τον θάνατο της τέως βασίλισσας της Αγγλίας, Ελισάβετ.

Αυτό βέβαια, (να συμπονείς και να συμπάσχεις με το θάνατο ενός ανθρώπου), είναι  απολύτως λογικό και ανθρώπινο. Στην περίπτωση όμως της Ελισάβετ θα πρέπει ναι μεν να συλλυπηθούμε, αλλά και να θέσουμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση, διότι η Ελισάβετ είχε άμεση εμπλοκή στις καταδίκες των Ηρωομαρτύρων της ΕΟΚΑ.

Ας κάνουμε όμως μια σύντομη ιστορική αναδρομή.

Ο πόθος των Ελλήνων της Κύπρου για Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα, δεν ήταν κάτι το οποίο γεννήθηκε ταυτόχρονα με την ΕΟΚΑ την 1η του Απρίλη του 1955. Προϋπήρχε από την περίοδο της Εθνεγερσίας του 1821, ενσαρκώθηκε μέσω των 800 Κύπριων Πολεμιστών που έλαβαν μέρος στην Επανάσταση φέροντας την γνωστή Σημαία που είχε πάνω της γραμμένο ΣΗΜΑΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΣ ΚΥΠΡΟΥ και επισφραγίστηκε από τη θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού , των Μητροπολιτών και των προκρίτων.


Η Σημαία των Ελλήνων της Κύπρου που έλαβαν μέρος στην Εθνεγερσία του ’21. Με εντολή του νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου, ήτο επηρμένη καθόλη τη διάρκεια του 2021 σε εμφανή σημεία όλων των Ιερών Ναών της νήσου.

Η θυσία του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, των Μητροπολιτών και πολλών Προκρίτων στις 09 Ιουλίου 1821.

To 1878 που η Κύπρος άλλαξε χέρια και πέρασε υπό το καθεστώς της ενοικίασης από την Τουρκία στην Αγγλία, ο τότε Αρχιεπίσκοπος δήλωσε: «… Αποδεχόμεθα την αλλαγήν της κυβερνήσεως καθ’ όσον πιστεύομεν ότι η Βρετανία θα βοηθήσει την Κύπρον, όπως έπραξε και με τας νήσους του Ιονίου πελάγους, ίνα ενωθεί μετά της μητρός Ελλάδος μετά της οποίας φυσικώς συνδέεται…».

Λίγο μετά την έναρξη του Ά Παγκόσμιου Πολέμου (Π.Π) η Αγγλία βρέθηκε σε αντίπαλο στρατόπεδο από την Τουρκία, και με κυβερνητικό διάταγμα προσάρτησε την Κύπρο αλλάζοντας το καθεστώς της από αγγλικό προτεκτοράτο σε βρετανική κτήση. Πλήθος ενεργειών και δράσεων έλαβαν χώρα από τότε, με σημαντικότερες το 1885, ενώ η Κύπρος συνέχισε την παράλληλη πορεία με το υπόλοιπο Έθνος στους Ένδοξους Βαλκανικούς Πολέμους με πλήθος εθελοντών διασημότεροι εκ των οποίων ο Δήμαρχος Λεμεσού Χριστόδουλος Σώζος  που έπεσε στο Μπιζάνι και ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Μυριανθεύς Εθελοντής Στρατιωτικός Ιερέας – Μπιζανιομάχος και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου.Ο Μπιζανιομάχος Αρχιμανδρίτης (και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Κύπρου) Μακάριος Μυριανθεύς φέρων τα πολεμικά του παράσημα.

Ήτο ο διοργανωτής του Ενωτικού Δημοψηφίσματος του 1950 (διαβάστε εδώ:

Δικαίως αποκαλείται ο Παπαφλέσσας της Κύπρου.


Δεν έπαψε μάλιστα να διατυμπανίζεται και σε περιόδους που το Ελλαδικό Κράτος μάζευε τα κομμάτια του (Οκτωβριανά 1931).

Κάνετε κλικ στις φωτογραφίες για να τις δείτε σε πλήρες μέγεθος.


Αυτός ήταν και ο λόγος που πλήθη Ελλήνων της Κύπρου (30.000 εθελοντές αναφέρουν τα βρετανικά αρχεία) έσπευσαν να καταταγούν ως εθελοντές στην RAF και τον Βρετανικό Στρατό κατά τη διάρκεια του ΄Β ΠΠ καθώς οι Βρετανοί που τότε έψαχναν απεγνωσμένα να εξεύρουν έναν σύμμαχο ενάντια στον Άξονα, είχαν υποσχεθεί την παραχώρηση της Κύπρου στην Μητέρα Ελλάδα υπό την προϋπόθεση βέβαια, ότι η Ελλάς θα εισήρχετο στον πόλεμο στο πλευρό της Αγγλίας.


Το 1946, ο Αρχιεπίσκοπος Λεόντιος υπενθύμισε στους Βρετανούς την υπόσχεσή τους αλλά έλαβε αρνητική απάντηση.

Στις 15 Ιανουαρίου 1950 λαμβάνει χώρα το Ενωτικό Δημοψήφισμα κατά το οποίο των 97,5% των κατοίκων της νήσου (Έλληνες Ορθόδοξοι και Έλληνες Μουσουλμάνοι, η συνείδηση του τουρκοκύπριου δεν ήτο καθιερωμένη) ψήφισαν υπέρ της Ένωσης μετά της Μητρός Ελλάδος, παρά το γεγονός της αγγλικής τρομοκρατίας που είχε ασκηθεί εναντίον των δημοσίων υπαλλήλων ώστε να μην συμμετάσχουν σε αυτό.  


Την 1η Απριλίου 1955 ξεκινάει ο επικός Αγώνας της ΕΟΚΑ, ο οποίος όμως προδόθηκε και αντί να οδηγήσει στην Ένωση της Κύπρου μετά της Μητρός Ελλάδος που αποτελούσε τον αρχικό και μόνο στόχο, οδήγησε στις Συμφωνίες της Ζυρίχης και του Λονδίνου και εν τέλει στην ανεξαρτησία της Κύπρου με το γνωστό Σύνταγμα του 60.

Πάνω: Από τη σκεπή του κτηρίου του Παγκυπρίου Γυμνασίου και της Σεβερίου βιβλιοθήκης, η μαθητιώσα νεολαία έδωσε το παρόν στον Αγώνα της ΕΟΚΑ, κλείνοντας το στόμα όσων μιλούν περί τρομοκρατικών οργανώσεων κλπ.

Κάτω: Μαρμάρινη στήλη, όμοια με αυτές που έστησαν οι Έλληνες μετά τις μεγάλες μάχες των Μηδικών πολέμων, που απεικονίζει τον Ευαγόρα Παλληκαρίδη (ως αντιπρόσωπο της μαθητιώσας νεολαίας της Πάφου) να χτυπάει στο κεφάλι τον βρετανικό λέοντα.


Την εποχή που ξεκίνησε ο Αγώνας της ΕΟΚΑ, διοικητής της νήσου ήταν ο Ρόμπερτ Αρμιτέιτζ, αλλά λόγω της τεράστιας αποδοχής του Αγώνα από τον άμαχο πληθυσμό και κυρίως λόγω των επιτυχιών επί του πεδίου, το Λονδίνο άλλαξε τον Αρμιτέιτζ, με τον Στρατάρχη στον βαθμό και Σερ (κατά τους βρετανούς ) Τζον Χάρντινγκ.

Ο Σερ (κατά τους βρετανούς) Τζον Χαρντινγκ, ο αποκαλούμενος και « Δήμιος της Κύπρου». Όπου κι αν κυβέρνησε δίδαξε τον αθάνατο βρετανικό πολιτισμό.
Οι αγχόνες της Λευκωσίας και τα σπασμένα παΐδια των Μάο Μάο στην Κένυα, ακόμη ζητούν δικαίωση.

Ο Χάρντινγκ ΔΕΝ ήταν μια τυχαία προσωπικότητα. Ήταν ένας στρατιωτικός ηγέτης που είχε σφυρηλατηθεί σε δύο παγκοσμίους πολέμους (Καλλίπολη στον Ά, βόρεια Αφρική εναντίον του Ρόμμελ στον ΄Β) και είχε λάβει το βαθμό του Στρατάρχου. Μην ξεχνάμε ότι την εποχή εκείνη η Βρετανία ήταν ακόμη υπερδύναμη. Που σημαίνει ότι όταν ο Χάρντινγκ ανέλαβε την Διοίκηση της Κύπρου ήταν ένας Στρατάρχης της Υπερδύναμης.

Στο βιογραφικό του μπορούσε κανείς να βρει την καταστολή της εξέγερσης των κατοίκων της Μαλαισίας  εναντίον του Στέμματος, καθώς και την κατάπνιξη της επανάστασης των Μαο Μαο στην Κένυα. Η τοποθέτησή του λοιπόν ως Κυβερνήτου της Κύπρου, δεν ήταν τυχαία, αλλά έγινε με σκοπό την εφαρμογή εκ μέρους του Χάρντινγκ των δικών του δολοφονικών μεθόδων.

Μια από τις τακτικές του Χάρντινγκ, ήταν και η υπονόμευση του αντιπάλου. Τους Ήρωες της ΕΟΚΑ τους αποκάλεσε τρομοκράτες, ενώ τους Μαο Μαο, κανίβαλους.

Στην Κύπρο αφίχθει στις 03 Οκτωβρίου 1955 και παρέμεινε ως τις 22 Οκτωβρίου 1957 όταν και υπέβαλε την παραίτησή του. Τα δύο έτη της διακυβέρνησής του χαρακτηρίζονται από τη βιαιότητα, τα βασανιστήρια εναντίον των αγωνιστών και του αμάχου πληθυσμού καθώς και τις εκτελέσεις πολλών αγωνιστών, ακόμη και ανηλίκων. Κοινώς χαρακτηρίζονταν από στυγνές δολοφονίες.

Πάνω δεξιά, ότι απέμεινε από τον Υπαρχηγό, αφότου αυτός ήλθε σε επαφή με τον παγκόσμιο και ανυπέρβλητο βρετανικό πολιτισμό.
Ο πατέρας του δήλωσε πως αναγνώρισε το πτώμα του από τις χοντρές ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ κοκκάλες του και από το Κωνσταντινάτο (το νόμισμα του Μεγ. Κωνσταντίνου) στη φανέλα του.

Παρακολουθείστε τα αληθινά πλάνα από το ολοκαύτωμα του Αυξεντίου, πιο κάτω:


Ο Χάρντινγκ, έδιδε μεγάλη βαρύτητα στην κάμψη του φρονήματος των Ελλήνων της Κύπρου και για το λόγο αυτό, χρησιμοποιούσε τη δύναμη των μέσων ενημέρωσης ώστε να προβάλει τις επιτυχίες του. Παρακαλούμε κρατήστε το στοιχείο αυτό. Τον Χάρντινγκ διαδέχθηκε ο Σερ (κατά τους βρετανούς) Χιού Φούτ.

Τι έγραψαν οι ξεπλένηδες της Ελισάβετ.

            Αυτό που υποστηρίζουν οι της Ελισάβετ είναι πως δεν γνώριζε για τις βαρβαρότητες των υπηκόων της έναντι κάποιων άλλων υπηκόων της, αλλά ακόμη και αν γνώριζε το τι συνέβαινε, δεν είχε θεσμικό δικαίωμα να αναιρέσει τις αποφάσεις της εκλελεγμένης βρετανικής κυβέρνησης. Επίσης αυτό που υποστηρίζουν είναι πως το να γράφουμε ότι οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ αιτήθηκαν χάρη από την Ελισάβετ, αμαυρώνει τη Μνήμη τους. Δεν διστάζουν μάλιστα να προσπαθούν να ξεπλύνουν τα εγκλήματα των βρετανών λέγοντας ότι για αυτούς, οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ ήταν τρομοκράτες και για αυτό το λόγο οι βρετανοί τους συμπεριφέρθηκαν απάνθρωπα. Κλείνουν τις αναρτήσεις τους με φράσεις όπως: «ήταν μια μεγάλη ηγέτης για το λαό της», «μια προσωπικότητα παγκοσμίου εμβελείας» και άλλα τέτοια άχρωμα, άγευστα και άοσμα.

Ας αποδομήσουμε λοιπόν ένα ένα τα επιχειρήματά τους:

1. Η Ελισάβετ δεν γνώριζε τι συνέβαινε στην Κύπρο

Όπως προαναφέραμε, ο Χάρντινγκ είχε τη συνήθεια να κινηματογραφεί τις επιτυχίες του, οι οποίες προβάλλονταν από το BBC και από τις εφημερίδες της πάλαι ποτέ Αυτοκρατορίας.

Η Ελισάβετ δεν διάβαζε εφημερίδες; Αν όχι, δεν είχε συμβούλους να την ενημερώσουν; Και τέλος πάντων αν δεν γνώριζε, για ποια μεγάλη ηγέτη του λαού της μιλάμε; Μήπως οι κάθιδροι υποστηρικτές της αυτοακυρώνονται;

Αλλά ας δεχτούμε ότι την εποχή εκείνη δεν ενημερώθηκε για το τι έκαναν τα καμάρια της στους Έλληνες της Κύπρου. Όταν μετά από χρόνια η Βρετανία έχασε τις δίκες για τα αίσχη που διέπραξε ο Χάρντινγκ στους Μάο Μάο και την Κύπρο, δεν ενημερώθηκε;

Τι είδους βασίλισσα ήταν αυτή ρε παιδιά; Δεν έπαιρνε χαμπάρι τίποτα; Τότε για ποιο λόγο ζήτησε συγγνώμη από τους Ιρλανδούς;


Ένας μεγάλος ηγέτης  παγκοσμίου κλάσεως όπως η Ελισάβετ (έτσι μας την παρουσιάζουν) όφειλε να γνωρίζει. Και όφειλε και να σταματήσει τις δολοφονίες των βρετανών της, εναντίον ανήλικων παιδιών (Παλληκαρίδης, Ευαγόρου, Γιάλλουρος). Θέλετε δηλαδή να μας πείσετε ότι ποτέ δεν είδε στο BBC το ολοκαύτωμα του Αυξεντίου; Εβδομήντα χρόνια βασίλεψε. Κοιμόνταν τον ύπνο του δικαίου; Φοβερή Ηγέτης.

Η κατακραυγή στον τύπο για τις δολοφονίες Καραολή και Δημητρίου από τους Βρετανους και των 4 διαδηλωτών από το Ελλαδικό κράτος.
Η Ελισάβετ δεν έμαθε τίποτα; Χαμπάρι;

Αν έμαθε αργότερα, ως μεγάλη Ηγέτης παγκοσμίου εμβελείας, όφειλε να δώσει εντολή στη δικαιοσύνη να διαλευκάνει όλες αυτές τις υποθέσεις.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε, πως στα εγκλήματα των Βρετανών στην Κύπρο, δεν περιλαμβάνονται μόνο οι εννέα (9) απαγχονισμοί και τα τέσσερα (4) ολοκαυτώματα (Αυξεντίου, Μάτσης, Αχυρώνας, κλπ) αλλά και οι θάνατοι 14 Ελλήνων της Κύπρου που κατέληξαν από τα βασανιστήρια και που το σώμα ορισμένων ακόμη αγνοείται. Περιλαμβάνονται και τα βασανιστήρια και όσων κρατήθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης (Πύλας, Κοκκινοτριμιθιάς, κλπ) και απλά ήταν τυχεροί και επέζησαν.

Πάνω: το εξώφυλλο του βιβλίου «Τα 14 εγκλήματα μιας αυτοκρατορίας» της Ελίνας Σταματίου.
Όχι, δεν κάνετε λάθος. Το αριστερό αυτί έχει κοπεί.
Ακούστε πιο κάτω, πως ξετυλίχθηκε το κουβάρι της υπόθεσης των 14 που κατέληξαν από τα βασανιστήρια.


2.Οι Απαγχονισθέντες δεν ζήτησαν χάρη και για αυτόν τον λόγο η Ελισάβετ δεν έδωσε.

Είναι γεγονός ότι κανείς από τους Απαγχονισθέντες δεν ζήτησε χάρη. Αυτοί που ζήτησαν χάρη ήταν οι οικογένειες και οι δικηγόροι υπεράσπισης των μελλοθανάτων. Διαβάστε μία προς μία τις περιπτώσεις, στον πιο κάτω σύνδεσμο:


Ειδικά όμως στην περίπτωση του Παλληκαρίδη, εκτός από την νόμιμη οδό, οι δικηγόροι έστειλαν και τηλεγράφημα απευθείας στην Ελισάβετ, καθώς ήθελαν να παρακάμψουν την διαδικασία ώστε να αποφύγουν την περίπτωση «κουκουλώματος» της αιτήσεως πριν αυτή φτάσει στην Ελισάβετ.

Βέβαια, η Ελισάβετ με τον Παλληκαρίδη είχε «προηγούμενα» από το 1952, όταν ο Ήρωας (μαθητής του Γυμνασίου τότε) κατά τη διάρκεια των εορτασμών για την στέψη της Ελισάβετ, αναρριχήθηκε στον ιστό ( από κάπου αντέγραψε ο Σολωμός 44 χρόνια αργότερα) υπέστειλε τη βρετανική σημαία και την έκανε κομμάτια. Για αυτό ακριβώς το «παράπτωμα» επρόκειτο να δικαστεί στις 06 Δεκεμβρίου του 1955 και ήταν αυτός ο λόγος που τον οδήγησε να βγει στο βουνό, αφού πρώτα συνέγραψε το γνωστό του γράμμα προς τους συμμαθητές του.


3.Ακόμη κι αν η Ελισάβετ γνώριζε, δεν είχε τη δυνατότητα να μεταβάλει τις αποφάσεις της εκλελεγμένης βρετανικής κυβερνήσεως, κατά συνέπεια ΔΕΝ φέρει καμία απολύτως ευθύνη.

Μεταφέρουμε αυτούσια την ανάρτηση του Δρος Γιάννου Χαραλαμπίδη που σχετίζεται με το θέμα αυτό:

« Όταν το Βρετανικό Παλάτι παρενέβει στην Ελλάδα για να γλιτώσει ο Πρίγκιπας Ανδρέας πατέρας του συζύγου της Ελισάβετ Φίλιππου από την εκτέλεση μετά τη δική των έξι…

Για τον Παλληκαρίδη και τους άλλους αγωνιστές της ελευθερίας για την αυτοδιάθεση και την Ένωση, δεν μπορούσε δήθεν να επέμβει διότι υπήρχε νομικό κώλυμα επειδή η αξιοπρέπεια, για παράδειγμα, του Παλληκαρίδη δεν του επέτρεπε να ζητήσει χάρη…

Ας τα πάρουμε από την αρχή:

  1. Έγινε προτροπή από το ελληνικό παλάτι (σ.σ: για χάρη στον Παλληκαρίδη) καθότι ο Παύλος ήταν θείος του Βασιλικού συζύγου Φίλιππου γιου του πρίγκιπα Ανδρέα αδελφού του Βασιλιά Κωνσταντίνου. Χωρίς τύχη.

Ο πρίγκηπας Ανδρέας διεσώθη κατόπιν παρέμβασης του Βρετανικού παλατιού! Για τον πρίγκιπα Ανδρέα σε ξένο κράτος ήξερε να παρέμβει το Βρετανικό Παλάτι στα του οίκου όμως δεν μπορούσε!! Για τους αγγλοτραφείς υπερασπιστές του στέμματος…η Βρετανία είναι λίκνο τυπολατρίας!  Αλλά και μιας στυγνής ιστορικά απάνθρωπης αυτοκρατορίας. Αθώοι λοιπόν οι βασιλιάδες τους! Δεν έχουν ευθύνη!! Ενώ οι δικοί μας πέτρα να πέσει ζητούμε την παραίτησή τους!

2. Η Ελισάβετ όπως σε άλλες βασιλευόμενες δημοκρατίες δεν έχει θεσμικά ρόλο στις αποφάσεις, όμως, κάθε αρχηγός κράτους έχει ουσιαστική ευθύνη αλλιώς είναι μαριονέτα! Και το Βρετανικό Παλάτι δεν ήταν ποτέ κάτι τέτοιο. Συνεπώς, πολιτικά και παρασκηνιακά θα μπορούσε να επέμβει όπως επενέβη και έσωσε τον πρίγκιπα Ανδρέα πατέρα του Φίλιππου στη δική για τη Μικρά Ασία όταν κατηγορείτο μαζί με τους άλλους έξι που εκτελέστηκαν.

Διευκρίνιση1: Ο πρίγκιπας Ανδρέας δεν ήταν μαζί με τους έξι αλλά σε χωριστή δίκη λόγω και της ιδιότητας του. Ήταν όμως η δίκη του για την ίδια αιτία. Ευθύνες για την καταστροφή στη Μικρά Ασία.

Διευκρίνιση 2: Είναι απάντηση σε όσους ισχυρίζονται ότι η Ελισάβετ δεν είχε δικαίωμα να δώσει χάρη…»

4.Για τους Βρετανούς, οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ ήταν τρομοκράτες και για αυτό τους φέρθηκαν με αυτόν τον τρόπο.

Δεν υπάρχει πιο αστείο επιχείρημα, από αυτό το τελευταίο. Οι Ημίθεοι της ΕΟΚΑ, ΠΟΤΕ δεν χτύπησαν αμάχους. Οι Ημίθεοι της ΕΟΚΑ, δεν απαγχόνισαν και δεν βασάνισαν κανέναν. Οι Ημίθεοι της ΕΟΚΑ πάλευαν για την αυτοδιάθεση και την Ένωση με την Ελλάδα, αφού είχαν λάβει την έγκριση από το σύνολο του Κυπριακού λαού (Ορθοδόξους και Μουσουλμάνους). Δεν ήταν μια θλιβερή ακροαριστερή μειοψηφία του 1,5%. Δεν υπήρχε περίπτωση να επιτύχει ο Αγώνας της ΕΟΚΑ, αν δεν έχαιρε της καθολικής υποστήριξης από τον άμαχο πληθυσμό, διότι το έδαφος της νήσου ΔΕΝ προσφέρεται για τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Τρομοκράτες ετών 14, εν ώρα τρομοκρατικής ενέργειας…..
Ο Σημαιοφόρος του ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΥ Πετράκης Γιάλλουρος ετών 17, εν ώρα τρομοκρατικής ενέργειας. Πυροβολήθηκε από βρετανούς στρατιώτες, επειδή ήταν Σημαιοφόρος.

Αλλά ακόμη κι αν ήταν τρομοκρατικά στοιχεία, αυτό δίνει το δικαίωμα στους βρετανούς να τους βασανίζουν; Να τους απαγχονίζουν; Να τους καίνε ζωντανούς;

Σας παρακαλούμε κύριοι και κυρίες ξεπλένηδες. Μην προσπαθείτε να ξεπλύνετε την Ελισάβετ και την παγκόσμια τρομοκρατική οργάνωση της εποχής, ειδικά σήμερα σε μια εποχή που για την άσκηση βίας σε ένα κατοικίδιο, πέφτουν τα κοινωνικά δίκτυα.

Μιλάμε για ολοκαυτώματα, απαγχονισμούς εικοσάχρονων και βασανιστήρια σε οικογενειάρχες με 5,6 και 10 τέκνα.

Αλλά προσωπικά μας γεννάται η απορία:

Αν όλοι αυτοί οι αγγλολάγνοι, πολλοί εκ των οποίων είναι και απόστρατοι ανώτατου βαθμού και παρεξηγιάρηδες που τους ασκούμε κριτική, βρίσκονταν στη θέση της Ελισάβετ, τι θα έπρατταν; Θα έπρατταν το ίδιο;

Επίλογος:

Για επίλογο, θα παραθέσουμε δύο περιστατικά. Το ένα έλαβε χώρα το 1960, ενώ το άλλο, το 2012.

Περιστατικό 1ο:

Όταν μετά την Ανεξαρτησία, ο βρετανικός διοικητικός μηχανισμός έπρεπε να παραδώσει τη διακυβέρνηση στους κυπρίους, ο διοικητής των Κεντρικών Φυλακών αποχώρησε χωρίς να αναφέρει σε κανέναν για το ακριβές σημείο στο οποίο ήταν θαμμένοι οι εννέα (9) Απαγχονισθέντες και οι τέσσερις (4) από τους μεγάλους της ΕΟΚΑ (Αυξεντίου, Μάτσης, Δράκος, Λένας) των οποίων τα νεκρά σώματα ΔΕΝ είχαν παραχωρηθεί στους συγγενείς να τα κηδεύσουν, προκειμένου να μην υπάρξει λαϊκή εξέγερση και προσκύνημα.

Τυχαία, κάποιος κύπριος αστυνομικός ανακάλυψε το πρόχειρο σχεδιάγραμμα που φαίνεται πιο κάτω, και έτσι βρέθηκαν οι τάφοι των Ηρώων που λόγω του ότι βρίσκονται εντός των μοναδικών φυλακών της Κύπρου, έλαβαν την ονομασία «ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ» και αποτελούν τα «Άγια των Αγίων» του Κυπριακού Ελληνισμού.

Το σχεδιάγραμμα που ευρέθη τυχαίως
Τα ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ στη σημερινη τους μορφή.
Μαζί με τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, αποτελούν τα ΑΓΙΑ των ΑΓΙΩΝ του Κυπριακού Ελληνισμού.

Οι πολιτισμένοι υπήκοοι της αυτού μεγαλειότητος Ελισάβετ, μη μπορώντας να δεχτούν την ήττα τους έφυγαν από το νησί παίρνοντας μαζί τους τα ενοχικά τους μυστικά.

Η οικογένεια του τρομοκράτη Ανδρέα Παναγίδη ετών 22, πάνω από τον τάφο του στα ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΝΗΜΑΤΑ, μετά την αποχώρηση των Βρετανών από την Κύπρο.
Επειδή οι Ήρωες της ΕΟΚΑ ήταν τρομοκράτες, οι Βρετανοί εδίδαξαν πολιτισμό.
Διαβάστε τα σχόλια του Άρη Παναγίδη (δεξιά) υιού του 22χρονου τρομοκράτη (είναι το αγοράκι που σκύβει πάνω από τον τάφο του πατέρα του)
Πηγή: Σελίδα facebook: ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΜΝΗΜΕΣ ΕΟΚΑ 1955 – 1959.

Περιστατικό 2ο:

Αλλά επειδή από την Αρχαιότητα οι Ερινύες πάντα ταλαιπωρούσαν τους εγκληματίες, διαβάστε το παρακάτω ΦΟΒΕΡΟ περιστατικό (αντιγράφουμε από το sigmalive.com). Πρόκειται για επιστολή του ιδιοκτήτη της Ταβέρνας ΑΙΓΑΙΟΝ στην παλιά Λευκωσία, κ. Βάσο Πτωχόπουλο, που το περιγράφει:

« Ο υπουργός Άμυνας (σ.σ: Δημ. Ηλιάδης επί κυβερνήσεως Δημ.Χριστόφια), αφού φιλοξένησε μία Γαλλίδα επίσημο στην ταβέρνα ΑΙΓΑΙΟΝ και έμεινε ιδιαιτέρως ικανοποιημένος, αποφάσισε ότι το γεύμα προς τιμήν των υπουργών αμύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Σεπτέμβριο, όταν η Κύπρος θα ασκεί τα καθήκοντα της Προεδρίας, να το κάνει πάλι στο ΑΙΓΑΙΟΝ, και οι συνταγματάρχες του, αφού επισκέφτηκαν ξανά την ταβέρνα και συζητήσαμε όλα τα σχετικά, έκλεισαν όλο τον χώρο για τις 26 του Σεπτέμβρη.

Την Παρασκευή 1η Ιουνίου με πήρε τηλέφωνο ο κύριος Ηλιάδης, για να μου αναφέρει δύο σημεία του πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορούν επισκέψεις σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφετέριες και άλλους τέτοιους δημόσιους χώρους.

Πρώτο σημείο, κατά τον υπουργό, είναι το πρωτόκολλο περί ΣΗΜΑΙΩΝ. Ο χώρος εστίασης δεν μπορεί να έχει άλλες σημαίες παρά εκείνες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν του ανέφερα ότι μπορώ να συζητήσω το ενδεχόμενο να τοποθετήσουν τις σημαίες τους έξω στον δρόμο, μπήκε απευθείας στο δεύτερο σημείο του πρωτοκόλλου, το οποίο είναι ακόμη πιο ύπουλο, δηλαδή ότι δεν μπορούν οι υπουργοί να περάσουν από χώρους που περιέχουν βιβλία, φωτογραφίες και αφίσες.

Πολύ ευγενικά του εξήγησα πως την Ελληνική Σημαία δεν την κατεβάζουμε για κανέναν επίσημο και πως τα βιβλία, οι φωτογραφίες και οι αφίσες, πέραν του ότι βρίσκονται εκεί και δίνουν το στίγμα του χώρου μας, βρίσκονται εκεί και ως διακόσμηση εδώ και τριάντα χρόνια. Του είπα ευθέως μάλιστα ότι αυτά τα βιβλία και τα κάδρα ΔΕΝ τα κατεβάζω για κανέναν Ευρωπαίο, Κύπριο ή εδεκκίτη που έγινε ακελικός, με ευγένεια φυσικά.

Τότε ο Υπουργός, με μια ξεκάθαρη ατάκα, με έβαλε στη θέση μου, λέγοντάς μου πως αν τα πράγματα είναι έτσι, το γεύμα ΔΕΝ μπορεί να γίνει στο ΑΙΓΑΙΟΝ και θα πρέπει να ακυρωθεί. Τον ευχαρίστησα και κλείσαμε το τηλέφωνο.

Τώρα, έξυπνοι άνθρωποι είστε, καταλάβατε τι έχει συμβεί. Κάποιος του σφύριξε πως δεν γίνεται οι Ευρωπαίοι υπουργοί να περάσουν κάτω απ’ την ΕΛΛΗΝΙΚΗ Σημαία για να μπουν μέσα στο ΑΙΓΑΙΟΝ και μετά ν’ αντικρίσουν φωτογραφίες, βιβλία και αφίσες που τα βάζουν με τον Χριστόφια και με το υπόλοιπο κυπριακό συγκρότημα εξουσίας.
Νοείται κιόλας πως ειδικά ο Υπουργός των Εγγλέζων ΔΕΝ μπορεί να περάσει κάτω από τη φωτογραφία του Αυξεντίου χωρίς να κάνει εμετό. Ούτε είναι σωστό να υπάρχουν φωτογραφίες της ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΕΝΩΣΙΣ με τον Παπαδόπουλο στο πρωτοσέλιδο να λέει ΟΧΙ στο σχέδιο ΑΝΑΝ, με το οποίο συμφωνούσαν οι σκατοευρωπαίοι.

Λάθος χώρο διαλέξατε να πείτε τα ψέματά σας, κύριε Ηλιάδη. Υπάρχουν άνθρωποι σ’ αυτόν τον τόπο, και είναι πολλοί, που δεν κατεβάζουν τα βρακιά τους δίδοντας ταυτοχρόνως και το προφυλακτικό στους εταίρους μας μήπως και πάθουν και καμιά ζημιά. Πολύ ευγενικός ήσουν, όμως δεν μας έπεισες. Και κάτι άλλο, κύριε Υπουργέ. Οι Υπουργοί θα χάσουν, και όχι εμείς.

Να σου πω και μια ιστορία.

Πριν από μερικά χρόνια ήρθε στην ταβέρνα και έφαγε ένα ζεύγος ηλικιωμένων Άγγλων. Τους υπέβαλα διάφορες ερωτήσεις, π.χ. αν είναι η πρώτη φορά που ήρθαν στην Κύπρο, εάν τους άρεσε το φαΐ, αν τους άρεσε η Λευκωσία, και ο άντρας, αφού ευγενικά μου έλυσε τις απορίες μου, είπε τα εξής:

«I came to Cyprus to pay tribute to the guy you have his picture hanging on the wall of your entrance, Afxentiou.

 Υou see, I was one of the soldiers who burned that hero, that holy guy, and since then I haven’t had a good nights sleep. I am sorry for what I have done that’s why I came to Cyprus, i am very sorry».
Δεν θα σου μεταφράσω, κύριε Υπουργέ, τα λεγόμενά του, αυτοί που σου σφύριξαν για το ΑΙΓΑΙΟΝ θα σου τα πουν καλύτερα.

Τον Εγγλέζο τον κέρασα, και ΚΑΤΕΒΑΣΑ και του έδωσα την αφίσα του Αυξεντίου, για να θυμάται. Ήταν η μόνη φόρα που κατέβηκε η εικόνα του Υπαρχηγού….»

Πάνω: Η είσοδος του εστιατορίου ΑΙΓΑΙΟΝ στην Λευκωσία. Η εικόνα του Υπαρχηγού πάνω από την πόρτα. Για να μπει λοιπόν κάποιος στο εστιατόριο, υποχρεωτικά προσκυνάει τον Αυξεντίου.

Κάτω: ο ιδιοκτήτης του εστιατορίου, γνήσιος Έλληνας της Κύπρου, κ. Βάσος Πτωχόπουλος


Κατακλείδα:

Ευχόμαστε στην Ελισάβετ καλήν ανάπαυση και καλήν απολογία επί του φοβερού βήματος του Χριστού.


Στους ξεπλένηδές της, ευχόμαστε καλά μυαλά.


1 σχόλιο

  1. Δυστυχώς αυτοί πού έζησαν τα γεγονότα δεν ζουν για να πουν τα πράγματα όπως έγιναν Κάποιοι από εμάς με συγγενείς στρατιωτικούς κάτι μάθαμε

Απάντηση