2023 -2053 – 2071// Τα τρία τουρκικά ορόσημα κι ο Ερντογάν (Μέρος Δ – τελευταίο).

Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης*

Στο τρίτο μέρος του αφιερώματος για τα 3 τουρκικά ορόσημα και τον Ερντογάν, προσπαθήσαμε να αποτυπώσουμε τα 30 σημαντικότερα γεγονότα της Ελληνοτουρκικής διελκυστίνδας την τελευταία εικοσαετία, καθώς και τα μηνύματα που οι Ελληνικές Κυβερνήσεις αποστέλλουν στην απέναντι πλευρά, αλλά και στους τρίτους.

Στο τέταρτο (Δ) και τελευταίο μέρος της ανάλυσης θα προσπαθήσουμε να αποδείξουμε ότι οι συζητήσεις στη γείτονα περί μετατροπής της σε μια εκ των δύο υπερδυνάμεων του πλανήτη σε πενήντα (50) χρόνια από σήμερα, δεν είναι απλά μια «μεγάλη ιδέα» που προσφέρεται στο λαό προκειμένου αυτός να είναι εύκολα διαχειρίσιμος (άρτος και θεάματα κατά το ρωμαϊκό πρότυπο), αλλά ένας στόχος που υλοποιείται βήμα βήμα.


Η ένωση Νεοθωμανισμού και Παντουρκισμού:

       Η τουρκική ηγεσία, αφού κατορθώσει το 2023 να ακυρώσει την Συνθήκη της Λωζάνης, έχει προγραμματίσει να μετατρέψει την Τουρκία στην Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία και με ενδιάμεσο Αντικειμενικό Σκοπό το έτος 2053 (600 χρόνια από την Άλωση της Πόλης), τελικώς το 2071 (1000 χρόνια από την Μάχη του Μάτζικερτ) στη μία εκ των δύο Υπερδυνάμεων του Πλανήτη.

       Παραθέτουμε απόσπασμα από την εκπομπή της 16ης Μαρτίου 2016 (!!!- 6 χρόνια πριν) του δημοσιογράφου – αμυντικού αναλυτή κ. Ιωάννη Θεοδωράτου στο οποίο αποδεικνύεται η ύπαρξη του στόχου αυτού:


Το μεγάλο Στρατηγικό Σφάλμα της Τουρκίας:

       Κατά την άποψή μας, το μεγάλο Στρατηγικό Σφάλμα της Τουρκίας το οποίο ενδεχομένως να αποδειχθεί μοιραίο, είναι η προσκόλλησή της στο χρονικό ορόσημο των 100 ετών από την Συνθήκη της Λωζάνης.

       Διότι αν η Τουρκία προσπαθούσε πρώτα να υλοποιήσει τους στόχους του 2053 και 2071, θεωρούμε απολύτως βέβαιο ότι τελικώς θα επιτύγχανε όχι απλά και την δορυφοροποίηση του Ελληνισμού, αλλά την καταστροφή του.

       Με λίγα λόγια, η Τουρκία βιάστηκε να μας πειράξει. Κι εμάς και το Ισραήλ (διαβάστε το ΄γ μέρος της ανάλυσης). Και βιάστηκε επίσης να επαναστατήσει εναντίον των ΗΠΑ και να θέλει να φορέσει το καπέλο του ανεξάρτητου παίχτη.

       Αν η Τουρκία δεν ερχόταν σε ρήξη με το Ισραήλ, δεν αγόραζε τα S-400 (δημιουργώντας ρήξη με τις ΗΠΑ), δεν επιχειρούσε τη γιγαντιαία επιχείρηση στη Λιβύη (δημιουργώντας ρήξη με τη Γαλλία) και δεν δημιουργούσε τα γεγονότα στον Έβρο (ενεργοποιώντας τα Ελληνικά αντανακλαστικά), τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Και τα F-35 θα πετούσαν με τα κόκκινα εθνόσημα, και το Anadolu θα σουλατσάριζε στην Αραβική θάλασσα, και οι Ι-Class θα προχωρούσαν κανονικά και το πιο σημαντικό, τα Rafale με τους  Meteor δεν θα υπήρχαν ούτε στα πιο τρελά Ελληνικά όνειρα.

       Η αιτία της Τουρκικής βιασύνης, ακούει στο όνομα Νταγίπ Ερντογάν και τον εγωισμό του. Και αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι δεν είναι γνήσιος και ανιδιοτελής ηγέτης. Διότι πίεσε τις καταστάσεις υλοποίησης του 1ου οροσήμου (2023) προκειμένου αυτό να υλοποιηθεί επί των ημερών του. Και ίσως αυτός να ήταν ο λόγος διαζυγίου με τον Νταβούτογλου (ίσως να το μάθουμε κάποτε).

Παντουρκισμός (ορόσημο 2053):

       Στον χάρτη που ακολουθεί, απεικονίζονται ξεκάθαρα τα παντουρκικά σχέδια τα οποία προβλέπουν τον έλεγχο όλων των κρατών της Κεντρικής Ασίας το όνομα των οποίων τελειώνει σε -σταν (ευτυχώς σε αυτά δεν περιλαμβάνεται το δικό μας παιδί Stan Antipariotis), καθώς επίσης και τμήματα της Κίνας (Ουιγούροι) και της Ασιατικής Ρωσίας.

Ο χάρτης της “Παντουρκίας”. Συγκρατήστε τον στη μνήμη σας. Θα μας απασχολήσει εντόνως στη συνέχεια.

Προσέξτε:

Αν η Τουρκία υλοποιούσε πρώτα τα παντουρκικά της σχέδια, έχοντας μηδενικά προβλήματα με τους γείτονές της (δόγμα Νταβούτογλου), θα απολάμβανε την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ καθώς θα αποτελούσε «έναν μπαλτά χωμένο ανάμεσα από τη Ρωσία και την Κίνα, λαβή του οποίου θα ήταν η Μικρασιατική Χερσόνησος, δηλαδή η ίδια η Τουρκία» (φράση του καθηγητού της Σχολής Ευελπίδων κ. Κων/νου Γρίβα).

       Με απλά λόγια, η Τουρκία θα αποτελούσε το μακρύ χέρι του ΝΑΤΟ βαθιά στην Ασιατική ενδοχώρα. Και σε αυτό το πλάνο, η Τουρκία είναι αναντικατάστατη. Διότι στο κομμάτι των Στενών και της Ανατολικής Μεσογείου  υπάρχουν εναλλακτικές (και μάλιστα πιο φρόνιμες από αυτήν).

Απόσπασμα από την εκπομπή ” Με το Κλειδί της Ιστορίας ” Επ. 177 – 28 Απρ 2020

Τα Στενά χωρίς ανοιχτό Αιγαίο, δεν έχουν καμία απολύτως γεωστρατηγική αξία

Στα βάθη της Ασίας όμως (εκεί δλδ που βρίσκεται το λίκνο των Μογγόλων απ’ όπου κατάγονται οι Τούρκοι) δεν υπάρχει κάποιος άλλος που θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο αυτό.

       Το ΝΑΤΟ, μέσω της Παντουρκίας θα απομόνωνε παντελώς την Κίνα στο χερσαίο κομμάτι, καθώς θα ήλεγχε τις χερσαίες οδεύσεις του BRI (βλ. χάρτη που ακολουθεί),

Οι θαλάσσιες και χερσαίες οδεύσεις του BRI

αλλά θα αφαιρούσε και ένα πολύ μεγάλο μέρος από την ρωσική ακτογραμμή στον Βόρειο Παγωμένο (με ό,τι αυτό συνεπάγεται) και θα εγκολπώνονταν ένα πολύ μεγάλο μέρος των φυσικών πόρων της Σιβηρίας. Ως ενδιάμεσος, θα απέτρεπε την «επικοινωνία» – «διασύνδεση» Ρωσίας και Κίνας και θα απέτρεπε έτσι την δημιουργία μιας Hyper-super power (ορολογία Κ. Γρίβα).

       Ας φανταστούμε δυο Μοίρες από τα 100 F-35 της «Παντουρκικής» Αεροπορίας να σταθμεύουν σε Νατοική αεροπορική βάση που θα δημιουργούνταν στα «παντουρκικά» εδάφη της Σιβηρίας να απειλεί Ρωσία και Κίνα.


Πάνω: Παρατηρείστε πως η «Παντουρκία» συμπίπτει με τα ασπρόμαυρα βέλη του χάρτη του Spykeman που αποτυπώνει τον αναχωματικό δακτύλιο.

       Κάτω: η νέα πλωτή διαδρομή που θα προκύψει (NSR) λόγω της τήξεως των πάγων του Αρκτικού Ωκεανού. Μια «Παντουρκία» (δλδ το ΝΑΤΟ, σε συνδυασμό με την επέκτασή του σε Σουηδία και Φινλανδία) θα ήλεγχε και αυτήν τη διαδρομή.


Υπερδύναμη (2071):       

Παρατηρώντας τον χάρτη που ακολουθεί, αντιλαμβανόμαστε εύκολα πως ένα κράτος (κίτρινα εδάφη),

με πληθυσμό άνω των τριών (3) δις (ας ανατρέξετε στις προβλέψεις του πληθυσμού για τις χώρες τις Αφρικής, την Ινδία, το Πακιστάν, τη Μαλαισία και την Ινδονησία για την δεκαετία του 2070 και θα καταλάβετε ότι η αναφορά μας για πληθυσμό 3 δις, ίσως είναι συγκρατημένη) τον οποίο θα ελέγχει μέσω μιας οικουμενικής θρησκείας (Ισλαμισμός), με τον έλεγχο των περισσοτέρων choke points του πλανήτη, με πυρηνική ενέργεια, με αστείρευτους φυσικούς πόρους και σπάνιες γαίες, με ακτές σε όλους σχεδόν τους ωκεανούς (τεράστια ΑΟΖ), με μια εγχώρια πολεμική και διαστημική βιομηχανία που θα πρέπει να υποστηρίξει την αυτοκρατορία, ΝΑΙ θα αποτελεί μία εκ των δύο υπερδυνάμεων του πλανήτη. Η άλλη, θα είναι οι ΗΠΑ η οποία θα βρίσκεται στην Ήπειρο που απομένει.

Χάρτης με τις χώρες που προς το παρόν έχουν εκφράσει επιθυμία απόκτησης τουρκικών μη επανδρωμένων.
Παρατηρείστε οτι όλες σχεδόν οι χώρες αυτές ανήκουν στις “κίτρινες” του προηγούμενου χάρτη.

Οι «μεγάλοι» το έχουν καταλάβει;       

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν οι μεγάλοι του πλανήτη έχουν αντιληφθεί τι ακριβώς κυοφορείται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία.

Αν κρίνουμε από παλαιότερο tweet του Μάικ Πομπέο, το έχουν αντιληφθεί πλήρως. Η Τουρκία όπως την απεικονίζει το tweet (χωρίς τα Στενά και τα Μικρασιατικά παράλια ) μόνο προς ανατολάς θα μπορεί να επεκταθεί. Με τον τρόπο αυτό, οι ΗΠΑ προσανατολίζουν την Τουρκία, μετατοπίζοντας το γεωπολιτικό ειδικό της βάρος Ανατολικότερα αναλαμβάνοντας έτσι τον ρόλο που της ταιριάζει και που έχει αποτυπωμένο στο DNA της. Το ρόλο μιας χερσαίας δύναμης.


Ο ρόλος της Ελλάδας:

       Για να μπορέσουν όμως οι ΗΠΑ να παραδώσουν στην Τουρκία το ρόλο του «μπαλτά» (που περιγράψαμε στο ορόσημο του 2053), θα πρέπει να έχουν μια εναλλακτική δύναμη η οποία θα μπορεί να αναλάβει έργο στην περιοχή των Στενών και της Ανατολικής Μεσογείου, να ανήκει στο ΝΑΤΟ και πάνω απ’ όλα να είναι φρόνιμη. Να την θέλουν όλοι οι πέριξ.

       Κι αυτή είναι η Ελλάδα. Και λέγοντας Ελλάδα εννοούμε και την Κύπρο. Οι Έλληνες είναι αυτοί που πρέπει να αναλάβουν το ρόλο που προσπαθεί να αναλάβει η Τουρκία στην περιοχή αυτή.  

       Στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία που υπογράφτηκε τελευταίως, αναφέρεται ο ρόλος που δόθηκε στην Ελλάδα σχετικά με τα Βαλκάνια. Αλλά το τρίγωνο Αλεξανδρούπολη – Σούδα – Μαρί (ας περιμένουμε λιγάκι ακόμη και θα μάθουμε νέα) δεν είναι ρόλος στην Ανατολική Μεσόγειο; Οι συζητήσεις για άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων εναντίον της Κύπρου, ίσως κάτι λέει.

       Παράλληλα, το τρίγωνο Σούδα3η Ιουλίου (νέα ναυτική βάση Αιγύπτου) – Μαρί ελέγχει το Σουέζ και κλείνει την Ανατολική Μεσόγειο, στην οποία όλα τα κράτη έχουν υπογράψει ΑΟΖ και συμμετέχουν σε forum φιλίας (εκτός από την Τουρκία).

       Οι δε συμφωνίες του Αβραάμ, προεκτείνουν προς Νότο αυτόν τον υπονατοικό θύλακο (ορολογία καθηγητού Ιω. Μάζη), που λόγω γεωγραφίας θα έχει ως κέντρο την Κύπρο….


Δύναται ο Ελληνισμός να αναλάβει ρόλο;

Απομένει ο Ελληνισμός να αποδείξει ότι και μπορεί, αλλά και θέλει να αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Οι Ένοπλες Δυνάμεις απέδειξαν πολλάκις ΠΩΣ ΑΥΤΕΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΟΥΜΑΝΤΟ στην περιοχή.


Που όμως υστερούμε; Μα περιγράψαμε που ακριβώς υστερούμε. Ολόκληρο το ΄γ μέρος (5.410 λέξεις) αφιερώθηκε σε αυτό.

       Ξεκάθαρα υστερούμε στην εικόνα που εξάγουμε. Πρέπει να σοβαρευτούμε. Πρέπει να εκπέμπουμε σοβαρή, αδιάλλακτη και συμπαγή στάση. Οι γεωπολιτικές στεκιές και ο Θεός της Ελλάδας έχουν ευθυγραμμίσει τους πλανήτες και όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί μας και δυστυχώς υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που προσπάθησαν να μας φορτώσουν τις ντροπές της ναυπηγικής (LCS/MMSC/HF2 ή όπως αλλιώς θα την ονομάσουν), υπάρχουν υποψήφιοι Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας που ομιλούν (ή δεν ομιλούν και προσπαθούν να δοξαστούν κρυπτόμενοι) για Διζωνικές Δικοινοτικές και για αγωγούς μέσω Τουρκίας. Φαιδρές καταστάσεις και προσωπικότητες που κανείς επιχειρηματίας δεν θα προσλάμβανε στην επιχείρησή του.

Απαιτείται η αδιαλλαξία του Κολοκοτρώνη και του Αυξεντίου (τον καημένο τον Αυξεντίου, τον χρησιμοποιούν οι διζωνιστές για να αντλήσουν ψήφους….). Χρειάζονται σοβαρές και καθαρές κουβέντες. Να ξέρουν εχθροί και φίλοι το τι ακριβώς πρεσβεύουμε, το τι ζητάμε ποια είναι τα πλάνα μας.

Οι γκρίζες κουβέντες και ο new age πατριωτισμός που το πρωί ομιλούμε βγάζοντας πατριωτικές κορώνες, αλλά τα Σκόπια τα αποκαλούμε με το όνομα της ντροπής, που έχουμε τις Ελληνικές Σημαίες στα προφίλ των κοινωνικών δικτύων, αλλά θεωρούμε ότι πρώτιστο πρόβλημα είναι η διαφθορά κι όχι το Κυπριακό, θα μας ρίξουν στα βράχια. Εδώ απαιτείται καθαρή στάση. Απελευθέρωση και μόνο.

Δεν θα πρέπει κατ’ ουδένα λόγο να θεωρήσουμε όμως , ότι οι ΗΠΑ και οι γείτονες είναι δεδομένοι. Αν η Τουρκία καταφέρει πλήγμα εναντίον του Ελληνισμού, αυτομάτως θα είναι αυτή η απαραίτητη και αναντικατάστατη ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΝ.ΜΕΣΟΓΕΙΟ εκτός από την Ασιατική ενδοχώρα.

Όπως επίσης δεν θα πρέπει να ετεροπροσδιοριζόμαστε και να πιστεύουμε ότι οι ΗΠΑ και οι Γάλλοι γνωρίζουν πάντα τι κάνουν. Έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι οι μεγάλοι κάνουν λάθη. Εμείς είμαστε αυτοί που θα πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις να μας θέλουν οι άλλοι.  

It’s the Final Countdown:

       Ως επίλογο, θα καταθέσουμε την προσωπική μας άποψη.

       Αυτή η γεωπολιτική διελκυστίνδα με την Τουρκία θα πρέπει κάποια στιγμή να λάβει τέλος. Ως Έθνος, μας έχει στοιχίσει πολύ αίμα, εδάφη και πολλά χρήματα.

       Επί 45 χρόνια αναχαιτίζουμε τα τουρκικά εισερχόμενα. Τι κατορθώσαμε; Χάσαμε ένα σορό λεβεντόπαιδα. Εμείς σκορπάμε τα χρήματά μας πάνω απ’ το Αιγαίο και οι αποτυχημένοι λογιστές της Ευρ. Ένωσης μας κουνάνε το δάχτυλο. Επί 48 χρόνια αυτομαστιγωνόμαστε και διχαζόμαστε και συμμετέχουμε στις συνομιλίες ως ελληνοκυπριακή κοινότητα. Επί 40 χρόνια συμμετείχαμε σε 63 γύρους συνομιλιών.

       Φτάνει.

Πρέπει να προχωρήσουμε εμπρός και να δείξουμε σε εχθρούς και φίλους ότι είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το ρόλο που μας ταιριάζει. Με αξιοπρέπεια και αυτοσεβασμό.

Η ομιλία του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο αποτελεί τον εναυστήρα. Τους μίλησε στην έδρα τους με τον τρόπο που τους αρέσει και εκτός όλων των άλλων παρείχε το ηθικό πλεονέκτημα σε όσους εντός αμερικανικού administration μας υποστηρίζουν (πάντα πιστεύαμε πως ο ΠΘ έχει εξαιρετικές επικοινωνιακές ικανότητες. Σε άλλα διαφωνούμε μαζί του. Στα Μεσολόγγια, στις πολυπολιτισμικότητες  και τους διαφωτισμούς).

Και βέβαια, αν η ιστορία μας καλέσει να αναμετρηθούμε με τον προαιώνιο εχθρό του γένους, θα πρέπει να είμαστε Ι Σ Ω Π Ε Δ Ω Τ Ι Κ Ο Ι. Αν εισέλθουμε στην αντιπαράθεση χαλαροί και περιμένοντας το «Φράγκο και το Μόσκοβο» (φράση Επσγού Στ. Καραβίδα) να έρθει να πολεμήσει μαζί μας, είμαστε χαμένοι από χέρι.

Μακάρι να μην φτάσουμε ως εκεί, διότι ο πόλεμος είναι άσχημο πράγμα. Αλλά αν παρουσιαστεί, η επόμενη ευκαιρία ΔΕΝ θα πρέπει να χαθεί. Διότι αν χτυπούσαμε το ’74 στην Κύπρο, δεν θα είχαμε τα Ίμια. Αν χτυπούσαμε στα Ίμια, δεν θα είχαμε το Oruc Reis….

Ας αφήσουμε στην άκρη τα νομικίστικα επιχειρήματα για το αν δικαιούμαστε να χτυπήσουμε πρώτοι. Ας βουλιάξουμε το TDK κι ας ζητήσουμε συγγνώμη μετά….

Στην επόμενη αντιπαράθεση (που θα είναι και η τελική) θα πρέπει να εισέλθουμε «ΜΕΘ’ ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΕΠΟΙΘΗΣΙΝ ΤΗΣ ΝΙΚΗΣ». Το έχουμε ξανακάνει πολλές φορές. Γνωρίζουμε τον τρόπο

*απόφοιτος ΣΣΕ

*απόφοιτος ΕΚΠΑ


Παραπομπές:

  1. Δρ. Ιω. Μάζη: Μεσογείου παλίμψηστον – Από τον Νταβούτογλου στον Ερντογάν. Εκδ. ΛΕΙΜΩΝ (Μάιος 2021)
  2. Ιω. Μάζη: «Νταβούτογλου και Γεωπολιτική» Εκδ. ΗΡΟΔΟΤΟΣ (Μάιος 2012)
  3. Δρ. Ιω.Μάζη : Η γεωπολιτική σημασία των τουρκικών προκλήσεων σε Έβρο-Αιγαίο-Κρήτη-Κύπρο. Διαδικτυακή ομιλία του καθηγητού, που διοργάνωσε το Τμήμα AHEPA HJ-20 «Ορφέας» της Κομοτηνής στις 02/05/2020 (https://www.youtube.com/watch?v=xFDXoTFtcwI)
  4. Δρ. Κ.Γρίβα: Οι γεωπολιτικές προθέσεις της Τουρκίας (https://www.youtube.com/watch?v=z2pyW4TsvXA&t=267s )
  5. Ιω. Θεοδωράτου: Σταχυολόγηση από την εκπομπή «Με το Κλειδί της Ιστορίας»
  6. Στ. Καραβίδα: Ο έλεγχος της Μ.Ασίας, ο Ελληνικός Rimland και η Κύπρος. (https://amynageostratigiki.com/2022/04/08/%ce%bf-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%b3%cf%87%ce%bf%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%bc-%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%bf-%ce%b5%ce%bb%ce%bb%ce%b7%ce%bd%ce%b9%ce%ba%cf%8c%cf%82-rimland-%ce%ba%ce%b1%ce%b9/)
  7. Στ.Καραβίδα: Ο ετεροπροσδιορισμός και η αναβλητικότητα ως παθογένειες της Ελληνικής εξωτερικής πολιτικής (https://amynageostratigiki.com/2020/06/11/%ce%bf-%ce%b5%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%ce%b4%ce%b9%ce%bf%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b7-%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%b2%ce%bb%ce%b7%cf%84%ce%b9%ce%ba/)
  8. Δρ. Κων/νου Αποστόλου-Κατσαρού: Στον εχθρό δεν διαμαρτύρεσαι… τον πολεμάς! (https://i-epikaira.blogspot.com/2022/06/blog-post_940.html)
  9. Παντελή Σαββίδη: Για να καταλάβετε τις εξελίξεις (https://www.anixneuseis.gr/%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%ce%bd%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%b2%ce%b5%cf%84%ce%b5-%cf%84%ce%b9%cf%83-%ce%b5%ce%be%ce%b5%ce%bb%ce%b9%ce%be%ce%b5%ce%b9%cf%83/)

Απάντηση