Δημοσιεύματα από τη Yeni Safak


Yeni Şafak

Haber Merkezi 25/5/2022,

Σε άρθρο της Yeni Şafak,

https://www.yenisafak.com/dunya/yunan-profesor-ulkesini-uyardi-turkiye-ile-calisalim-3831488

Ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, έκανε την διαπίστωση ότι η επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον έθεσε τις τουρκο-ελληνικές σχέσεις σε μια νέα διάσταση. Η εφημερίδα αιτιολογεί την θέση αυτή, όχι μόνο με την ελληνική αίτηση αγοράς των F35, αλλά και λόγω της προτροπής του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τα μέλη του Κονγκρέσου, στο να μη δώσουν στην Τουρκία τα μαχητικά F16.

Παρά την κρίση που δημιουργήθηκε, η τουρκική δημοσιογραφική ομάδα – «μονταζιέρα», μέσω της οποίας η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, ανακαλύπτει στην Ελλάδα προσωπικότητες, ακαδημαϊκούς κ.ά., οι οποίοι ισχυρίζονται ότι πρέπει η Ελλάδα να συνεργαστεί με την Τουρκία.

Ως ένας από αυτούς, που χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα και ως ο πλέον διάσημος διαπρεπής, και έγκυρος, υποδεικνύεται ο Καθηγητής Ι. Μάζης, ο οποίος κατά την εφημερίδα πάντα, φέρεται να δήλωσε ότι πρέπει να συνεργαστεί η Ελλάδα με την Τουρκία στην εξόρυξη του φυσικού πλούτου του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου, στα πλαίσια καζάν-καζάν. Την υπόδειξη αυτή ο Καθηγητής την κάνει –πάντα κατά την εφημερίδα- για να αποφευχθεί το θερμό επεισόδιο, που προβλέπει ότι θα συμβεί στο Αιγαίο, εν όψει της έναρξης της τουριστικής σαιζόν η οποία αναμένεται με ανυπομονησία από τους Έλληνες επιχειρηματίες…

Ο δημοσιογράφος έκανε «κατά λέξη» μετάφραση των λεγομένων του Καθηγητή, χωρίς να αποδώσει σωστά το συμφραζόμενο από την φράση «χαριτωμένο παραμυθάκι» που χρησιμοποίησε ο Καθηγητής Ι. Μάζης. Ακούγοντας την συνέντευξη και διαβάζοντας την μετάφραση, φαίνεται καθαρά ότι δεν πρόκειται για μεταφραστικό λάθος του επαγγελματία μεταφραστή, αλλά για προσπάθεια διαστρέβλωσης των δηλώσεων του Καθηγητή, ώστε να επιτύχουν την αποδόμηση των πραγματικών θέσεών του, που δεν είναι αρεστές στην Τουρκία, αλλά δυστυχώς και στο εσωτερικό λόμπι των υποχωρήσεων, του κατευνασμού και των επιθυμιών των φιλοτουρκικών λόμπι στην Γερμανία και τις ΗΠΑ.

Πρόκειται για υβριδικές επιθέσεις δολοφονίας χαρακτήρων, που δεν γίνονται μόνο από  μυστικές υπηρεσίες και κέντρα της Τουρκίας αλλά και από εγχώριους άμεσους και έμμεσους φορείς σκέψης πχ. ΕΛΙΑΜΕΠ, της ενδοτικής σχολής Σημίτη και των επιχειρηματικών ομίλων της Αθήνας που δεν είναι ιδιαίτερα αρνητικοί σε εθνικές υποχωρήσεις αν συνοδευτούν από μπίζνες.   


Ζηκόπουλος Ευστράτιος

Υπ. Δρ Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ

ezikopoulos@gmail.com

Απάντηση