Οι ΗΠΑ θα εξοπλίσουν την Ουκρανία με προηγμένους πυραύλους Harpoon κατά πλοίων για να σπάσει το ρωσικό ναυτικό αποκλεισμό.


αναδημοσιεύουμε από το i-epikaira.blogspot.com


Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να δώσει προηγμένους πυραύλους κατά των πλοίων στον ουκρανικό στρατό, προκειμένου να τον βοηθήσει να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό της Ρωσίας, δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι στο Reuters.

Προσέθεσαν όμως πως αν δοθούν στην Ουκρανία ισχυρότερα όπλα που θα μπορούσαν να βυθίσουν ρωσικά πολεμικά πλοία, υπάρχει κίνδυνος να κλιμακωθεί ο πόλεμος.

Η Ουκρανία δεν έχει κρύψει ότι θέλει πιο προηγμένα πολεμικά συστήματα από τις ΗΠΑ, πέρα από το τρέχον απόθεμά της σε πυροβολικό, πυραύλους Javelin και Stinger και άλλα όπλα.

Ο κατάλογος των αιτημάτων του Κιέβου, για παράδειγμα, περιλαμβάνει πυραύλους που θα μπορούσαν να διώξουν το ρωσικό ναυτικό μακριά από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας, επιτρέποντας την επανεκκίνηση των αποστολών σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων της Ουκρανίας σε όλο τον κόσμο.

Νυν και πρώην αξιωματούχοι των ΗΠΑ καθώς και πηγές του Κογκρέσου αναφέρουν ότι υπάρχουν εμπόδια στην αποστολή ισχυρότερων οπλικών συστημάτων ή συστημάτων μεγαλύτερου βεληνεκούς στην Ουκρανία, καθώς η χορήγησή τους προϋποθέτει μεγαλύτερη εκπαίδευση, δυσκολίες συντήρησης ή και την ανησυχία ότι τα συγκεκριμένα αμερικανικά οπλικά συστήματα ενδέχεται να καταλήξουν στα χέρια του ρωσικού στρατού.

Επιπλέον βέβαια υπάρχει κίνδυνος κλιμάκωσης της σύγκρουσης.

Πώς οι Αμερικανοί ετοιμάζονται να λύσουν το τεχνικό προβλημα της εκτόξευσης των πυραύλων Harpoon από τους Ουκρανούς στην στεριά

Ωστόσο, τρεις αμερικανοί αξιωματούχοι και δύο πηγές του Κογκρέσου είπαν ότι εξετάζεται η αποστολή στην Ουκρανία δύο τύπων ισχυρών πυραύλων που χρησιμοποιούντα ενάντια σε πλοία, του Harpoon που κατασκευάζεται από την Boeing και του Naval Strike Missile που κατασκευάζεται από την Kongsberg και τη Raytheon Technologies.

Τον Απρίλιο, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky απηύθυνε έκκληση στην Πορτογαλία να παράσχει στον ουκρανικό στρατό πυραύλους Harpoon οι οποίοι έχουν εμβέλεια έως και 300 km.

Αλλά μέχρι στιγμής οι πύραυλοι αυτοί δεν έχουν δοθεί στην Ουκρανία.

Ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν δόθηκαν είναι τεχνικός.

Είναι περιορισμένη η διαθεσιμότητα πλατφορμών για την εκτόξευση των πυραύλων Harpoons από την ακτή καθώς ο συγκεκριμένος πύραυλος εκτοξεύεται ως επί το πλείστον από τη θάλασσα.

συνεχίστε την ανάγνωση, στην πηγή:


https://i-epikaira.blogspot.com/2022/05/harpoon.html

1 σχόλιο

Απάντηση