Μην πυροβολείτε τον ΔΕΠίστα (τελικά δημιουργεί ή λύνει προβλήματα η νέα ΔΕΠ;)

Ένα έτος μετά την ίδρυση της ΔΕΠ, αναδημοσιεύουμε την τότε τοποθέτησή μας:


Και εγένετο ΔΕΠ (Διοίκηση Ειδικού Πολέμου). Η προχθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, το πιστοποίησε.

Φυσικό ακόλουθο, να δουν το φως της δημοσιότητας αναλύσεις περί της αναγκαιότητας δημιουργίας της ΔΕΠ και της χρηστικότητας αυτής. Κατανοητό και σεβαστό και μάλιστα το υποστηρίζουμε. Άλλωστε αυτό προσπαθούμε να κάνουμε κι εμείς σε αυτές τις γραμμές.

Ιστορικό πλαίσιο:

(σταχυολογούμε από την επίσημη ιστοσελίδα της ΔΕΔ)

«Η φιλία του Συνταγματάρχη Χρ.Τσιγάντε με τον τότε διοικητή του Βρετανικού Συντάγματος S.A.S (Special Air Service) Αντισυνταγματάρχη Ντέιβιντ Στέρλινγκ, οδήγησε στη μετεξέλιξη του Ιερού Λόχου, στο πρώτο Ελληνικό (και μάλιστα διακλαδικό τουλάχιστον με βάση τις καταβολές των μελών του) τμήμα Ειδικών Επιχειρήσεων που έδρασε στη Β. Αφρική, αλλά κυρίως στο Αιγαίο ως το Μάιο του 1945, και μπορούμε με σιγουριά να πούμε πως μαζί με το Πολεμικό Ναυτικό (ΠΝ) ήταν οι βασικές αιτίες απελευθέρωσης των Δωδεκανήσων. Το χαρακτηριστικό του τότε Ιερού Λόχου, ήταν ότι εκτέλεσε επιχειρήσεις οι οποίες στις Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτελούνταν από πολλές διαφορετικές μονάδες.

Κι αυτό ακριβώς διείδε ο Συνταγματάρχης Ιππικού και Ιερολοχίτης Ανδρέας Καλλίνσκης ο οποίος λίγο πριν τη διάλυση του Ιερού Λόχου, πρότεινε στο ΓΕΣ τη διατήρηση ενός πυρήνα από εμπειροπόλεμα στελέχη του, ο οποίος, αναπτυσσόμενος προοδευτικά σε Ταξιαρχία των 2000 ανδρών (με έδρα το Βόλο), θα αποτελούσε μία “Δύναμιν Καταδρομών” με χαρακτηριστικό γνώρισμα το συνδυασμό των ιδιοτήτων των Βρετανικών Ειδικών Μονάδων: Commandos, S.A.S (Special Air Service) και S.B.S (Special Boat Service), κατάλληλη δηλαδή για εκτέλεση καταδρομικών επιχειρήσεων από ξηρά, αέρα και θάλασσα. Η συνέχεια είναι γνωστή με τη δημιουργία των πρώτων Λόχων Ορεινών Καταδρομών (ΛΟΚ) οι οποίοι μετεξελίχθηκαν στις Μοίρες Καταδρομών».

Από το 1951, ξεκινάει η οδύσσεια των Δυνάμεων αυτών με συνεχείς αλλαγές στην διοικητική υπαγωγή τους, στην ονομασία και τη φύση των αποστολών (άρα και εκπαίδευσης ), θεμιτό ως ενός σημείου.

Τολμούμε να πούμε ότι ως και σήμερα, η Ηγεσία (και φυσικά αναφερόμαστε στη Στρατιωτική) δεν έχει καταλήξει στο τι ακριβώς δυνάμεις είναι αυτές που άλλοι ονομάζουν Ειδικές Δυνάμεις, άλλοι Δυνάμεις Καταδρομών και πάει λέγοντας.

Το πιο πάνω, γίνεται αντιληπτό, από αν κάποιος ρωτήσει τυχαίο δείγμα 100 στελεχών όλων των Κλάδων (το πείραμα είναι πραγματικό κι έλαβε χώρα το έτος 2009) των Ενοπλ. Δυνάμεων το τι σημαίνει για αυτούς το: «Ειδικές Δυνάμεις / Καταδρομές» η συντριπτική πλειοψηφία θα απαντήσει « Γυμνασμένοι στρατιώτες, λοκατζήδες, αλεξίπτωτα, βατράχια».

Δυστυχώς φίλοι και φίλες, αυτή είναι η επιχειρησιακή αντίληψη του Στρατεύματος για τις Δυνάμεις αυτές. Εντός της οικογένειας των Δυνάμεων αυτών, το πρόβλημα διογκώθηκε, όταν τα πρώτα στελέχη άρχισαν να λαμβάνουν μέρος σε Εκπαιδεύσεις του εξωτερικού, και επιστρέφοντας στην Πατρίδα, έπρεπε να εφαρμόσουν τα διδάγματα της εκπαίδευσης στις Μονάδες.

Ο γράφων θυμάται ακόμη τις ένδοξες ημέρες της πρώτης του μετάθεσης, όταν προσπαθούσε να συντονίσει τις γνώσεις και τους ορισμούς που έμαθε στο Σχολείο Καταδρομών, με τις Αποστολές που είχε η Μονάδα του.

Στα εβδομήντα αυτά τελευταία έτη (1951 – 2021), υπήρξαν γεγονότα σταθμοί χρησιμοποίησης Δυνάμεων Καταδρομών / Ειδ. Δυνάμεων, τα οποία σε άλλες χώρες, θα ήταν ικανά από μόνα τους να μετεξελίξουν τις εν λόγω Δυνάμεις, στην Πατρίδα μας όμως αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Τα γεγονότα – σταθμοί κατά την άποψή μας ήταν:

  • Η επιχείρηση της ‘Α ΜΚ στην Κύπρο.
  • Τα γεγονότα των Ιμίων.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα διάφορα σφάλματα (τραγικά δυστυχώς) που συνέβησαν οφείλονταν Α Π Ο Κ Λ Ε Ι Σ Τ Ι Κ Ω Σ στη Στρατιωτική Ηγεσία η οποία χωρίς τύψεις χρησιμοποίησε και τις δυο φορές ακατάλληλες δυνάμεις, σε Αποστολές που δεν περιλαμβάνονταν στο Φάκελο Αποστολής των δυνάμεων αυτών (για αυτό και ο χαρακτηρισμός ακατάλληλες δυνάμεις, ναι μη φοβόμαστε να το πούμε οι βατραχάνθρωποι είναι ακατάλληλες δυνάμεις για άμυνα).

Για την Επιχείρηση ΝΙΚΗ, το μόνο που έχουμε να πούμε είναι ότι αν δεν υπήρχε η εμπνευσμένη ηγεσία της ‘Α ΜΚ, το υψηλό φρόνημα – πειθαρχία, και η υπέρτατη αγάπη για τους Κύπριους αδελφούς και παράλληλα αν στα πηδάλια των απαρχαιωμένων Noratlas δεν βρίσκονταν εκείνοι οι Αετοί, η Αποστολή θα είχε αποτύχει εν τη γενέσει της.

Τα γεγονότα στα Ίμια θα έπρεπε να είχαν φέρει κοσμογονία στις Ειδ. Δυνάμεις. Δυστυχώς λίγα μικρά βήματα έγιναν τα οποία κυρίως περιορίζονται στην ίδρυση της Ζ ΜΑΚ και τον εκσυγχρονισμό του ατομικού οπλισμού και υλικών, καθώς και την προμήθεια των Zubr . Σταματούμε εδώ, διότι η γραμμή ανάμεσα στις διαβαθμισμένες και αδιαβάθμητες πληροφορίες είναι πολύ λεπτή.

Η επιχείρηση NIMROD στην Ιρανική Πρεσβεία, που απογείωσε τη φήμη και φυσικά τη μετέπειτα εξέλιξη της SAS . Η ηγεσία τους, κεφαλαιοποίησε πλήρως τα κεκτημένα φτάνοντας αυτή τη στιγμή να μιλάμε για μια εκ των κορυφαίων Διοικήσεων Ειδικών Δυνάμεων, που μπορούν να αναλάβουν πληθώρα αποστολών οπουδήποτε – οποτεδήποτε. 

Φτάνουμε λοιπόν στο 2020. Σχεδόν εικοσιπέντε έτη μετά την ήττα στα Ίμια.

Δε θα αναλύσουμε τα λάθη έγιναν εκείνο το βράδυ. Θα ψάξουμε όμως να επισημάνουμε το σημείο καμπής (από τακτικής απόψεως), το οποίο μας οδήγησε να χάσουμε το Τακτικό Πλεονέκτημα που είχαν αναμφιβόλως κερδίσει το ΠΝ και η ΠΑ.

Κατά την αυστηρά προσωπική μας άποψη, το σημείο καμπής ήταν η μη ύπαρξη καταλλήλων δυνάμεων για αποστολές φύλαξης εθνικού εδάφους τύπου βραχονησίδων, οι οποίες θα ήταν κατάλληλα εξοπλισμένες ώστε να μπορούν να επιβιώσουν και να πολεμήσουν επί του εδάφους αυτού, θα είχαν τα κατάλληλα μέσα επικοινωνίας ώστε να μπορούν να επικοινωνούν και να μεταφέρουν εικόνα στα προϊστάμενα κλιμάκια ΑΜΕΣΑ και ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΑ και να υπάγονται ξεκάθαρα σε συγκεκριμένο κλιμάκιο, και φυσικά ο κλαδικός τρόπος σκέψεως του τότε Α/ΓΕΕΘΑ.

Η εικόνα των τούρκων βατραχανθρώπων επί των Ιμίων, που έχει στιγματήσει γενιές Ελλήνων. Δυστυχώς, τότε δεν υπήρχε ΔΕΠ, και το αδιαμφησβήτητο Τακτικό Πλεονέκτημα που είχαν αποκτήσει το ΠΝ και η ΠΑ, δεν κατέστη εκμεταλλεύσιμο.

Η πιο πάνω παράγραφος αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία της Δ.Ε.Π. και δυστυχώς χρειάστηκε να περάσουν 25 χρόνια για να λάβει σάρκα και οστά.

Πάμε τώρα να δούμε κάποια άλλα σημεία που αφορούν την ίδρυση της ΔΕΠ και θα θέλαμε να πάρουμε θέση.

  • Γιατί η Δ.ΕΠ περιλαμβάνει και Δυνάμεις όπως οι Μοίρες Αλεξιπτωτιστών και Πεζοναυτών (Ι ΜΠ) κι όχι μόνο τις λεγόμενες Δυνάμεις Ειδικών Επιχειρήσεων; Περιλαμβάνει δλδ, ανόμοιες δυνάμεις;

Πέρα των άλλων επιχειρησιακών προεκτάσεων, δε θα αναφερθούμε, πολύ απλά διότι τα στελέχη που υπηρετούν στις ΚΑΤΑΔΡΟΜΕΣ μετατίθενται και σε Μον. Ειδ. Επιχειρήσεων και στην Ι ΜΠ. Δοκιμάσαμε κι άλλες λύσεις, μέχρι και τους Πεζοναύτες αποδώσαμε στο πεζικό και δε μας βγήκε. Πως είναι ανόμοιες οι Δυνάμεις οι οποίες ανακυκλώνουν τα Στελέχη τους; Πόσο διαφορετικά είναι τα οπλικά συστήματα που χρησιμοποιούνται; Δλδ οι Επιλαρχίες των ΤΘ Τξχιών του ‘Δ ΣΣ είναι ανόμοιες δυνάμεις με τις ΕΑΡΜΕΘ;

  • Γιατί χρησιμοποιήθηκε ο όρος Ειδικός Πόλεμος, ενώ δε συνάδει με τους ορισμούς των ΗΠΑ ή και του ΝΑΤΟ;

Μα ποιος είπε ότι πρέπει οπωσδήποτε να «Ετεροπροσδιοριζόμαστε» και σε αυτό; Επειδή γράφτηκε στα ΜΜΕ ότι ακολουθείται η φιλοσοφία των ΗΠΑ; Ποια ΜΜΕ που έχουν γνώση περί θεμάτων Ειδικών Δυνάμεων – Δυν. Καταδρομών – Δυν. Ειδ. Επιχειρήσεων ή όπως αλλιώς θέλετε πείτε το, είχαν ένσταση στον όρο Ειδικός Πόλεμος; Επειδή δηλαδή όταν οι Αμερικανοί ονομάζουν ως Ειδικό Πόλεμο κάτι, πρέπει να χρησιμοποιούμε κι εμείς τον ίδιο τίτλο; Τα Θέατρα Επιχειρήσεων που θα κληθούν οι Ενοπ. Δυνάμεις μας να πολεμήσουν ή να χειριστούν μια κρίση έχουν πολλές, μα πολλές, ιδιαιτερότητες που δε συναντώνται αλλού. Δε θα πρέπει να μας απασχολεί αν οι ΗΠΑ όταν μιλούν για Δυνάμεις Πεζοναυτών, εννοούν και την ύπαρξη μερικών εκατοντάδων οργανικών F 35. Εμείς εννοούμε άλλα, συγκεκριμένα και προσαρμοσμένα στην Ελληνική πραγματικότητα πράγματα. 

 Ο όρος Ειδικός Πόλεμος χρησιμοποιήθηκε ως ευρύτερη έννοια των όρων Καταδρομικές Επιχειρήσεις, Ειδικές Επιχειρήσεις, Ειδικές Δυνάμεις που έχουν χρησιμοποιηθεί ως τώρα. 

  • Με την ίδρυση της ΔΕΠ, επιδεινώνεται το πρόβλημα της ύπαρξης πολλών Διοικητών στο Αιγαίο.

Ακριβώς το αντίθετο. Με την ίδρυση της ΔΕΠ, υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχηματισμός ο οποίος είναι αυτόνομος, ο οποίος υπάγεται απευθείας στον Α/ΓΕΕΘΑ και ο οποίος εξασφαλίζει στον Αρχιστράτηγο (την περίοδο της ειρήνης που δεν υπάρχει Αρχιστράτηγος, θα υπάρχει Αντιστράτηγος Διοικητής ο οποίος θα φέρει την ευθύνη και θα εξασφαλίζει το αξιόμαχο) , ότι τη γκρίζα περίοδο κρίσεως, ή αλλιώς την περίοδο του μη πολέμου, αυτός δε θα χρειάζεται να «ζητιανεύει» δυνάμεις από τα Επιτελεία – Σχηματισμούς και να χάνεται έτσι πολύτιμoς τακτικός χρόνος με ολέθρια αποτελέσματα.

Να θυμίσουμε ότι όταν πριν 25 χρόνια, άνωθεν της ΦΓ Yavuz υπερίπταντο Blackhawks με ομάδες Bordo Berelli, εμείς μαλώναμε για το ποιους θα στείλουμε στα Ίμια, και είχαμε και την αναίδεια να μιλάμε για τους ΟΥΚ που πήγανε χωρίς μπαταρίες στους ασύρματους. Οι ΟΥΚ, πήγαν στα Ίμια με τον οπλισμό και τα μέσα που προβλέπονταν από τα Επιχειρησιακά Σχέδια που η ηγεσία τους είχε διατάξει και εξοπλίσει και ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΟΤΑΝ ΤΟΥΣ ΧΡΕΙΑΣΤΗΚΕ Η ΠΑΤΡΙΔΑ, ΗΤΑΝ ΕΚΕΙ.

Επίλογος:

Η Διοίκηση της ΔΕΠ, έχει πολλή δουλειά να κάνει. Εκτιμούμε ότι ήταν κάτι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να γίνει, το οποίο θα ξεκαθαρίσει κατά πολύ τις διαδικασίες Διοίκησης και Ελέγχου ΚΥΡΙΩΣ την περίοδο κρίσεων – μη πολέμου. Ουσιαστικά, μιλάμε για μια αναβάθμιση της 13ης ΔΕΕ η οποία μαζί με την ΙΜΠ έχουν αναχθεί σε Σχηματισμό με τις κατάλληλες προσκολλήσεις (Στοιχεία ΔΥΚ, ΑΣ) χωρίς να σπάσουν αυγά. Δεν καταργήθηκε δλδ η ΔΥΚ, ούτε μεταφέρθηκε στη ΔΕΠ. Κι αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να επιβιώσει η ΔΕΠ. Δεν θα υπάρξει Α/ΓΕΕΘΑ που δε θα θέλει υπό τον έλεγχό του τη ΔΕΠ, διότι πολύ απλά αυτή του λύνει τα χέρια.

Tweet από τον επίσημο λογαριασμό του Α/ΓΕΕΘΑ για τη δημιουργία της ΔΕΠ. Ο κ. Αρχηγός, με  μια πρόταση δίνει τέλος στην μακροχρόνια παραφιλολογία για το ποιες Δυνάμεις ονομάζονται Ειδικές, ποιες Δυνάμεις Καταδρομών και πάει λέγοντας. 
Η Διοίκηση Ειδικού Πολέμου τις περιλαμβάνει όλες. Είναι όλες, Δυνάμεις Ειδικού Πολέμου.

Από εκεί και έπειτα, πολύ σημαντικό στοιχείο είναι ότι η ΔΕΠ σε μεταγενέστερο χρόνο θα έχει δικό της προϋπολογισμό γεγονός που θα βοηθήσει στην Επιχειρησιακή της Ικανότητα.

Είμαστε βέβαιοι, ότι θα γίνουν βήματα εμπρός, και στο κομμάτι των Αποστολών που θα της ανατεθούν.

Να μας ζήσει και να την χαιρόμαστε, διότι μας έλειψε. 


Απάντηση