Η Αμερικανική πρόταση για τα ρωσικά όπλα της ΕΦ και η ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ

Ζηκόπουλος Ευστράτιος

Υποψήφιος Δρ Γεωπολιτικής ΕΚΠΑ

ezikopoulos@gmail.comΟρμώμενος από την δημοσίευση της Καθημερινής, απόκομμα της οποίας παραθέτω στο τέλος του άρθρου, σημειώνω ότι ο γεωστρατηγικός ρόλος της Κύπρου, και κυρίως η πρόταση ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, έχει επισημανθεί από το 2005, από τον Καθηγητή Γεωπολιτικής Ι. Μάζη. Ο Καθηγητής Μάζης προηγείται των γεγονότων, λόγω του μοντέλου ανάλυσης του, που δεν είναι άλλο από την Συστημική Γεωπολιτική Ανάλυση.

            «Από το 2005, ο γράφων (Μάζης) υπεστήριζε με κείμενα και δηλώσεις του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία όφειλε να αποκολληθεί από μικροκομματικού τύπου ιδεοληψίες εντοπίων και κυπριακών κομματικών σχηματισμών και επιδιώξει να ενταχθεί εις το PfP (Partnership for Peace) με τελικό σκοπό την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Μάλλον το πλήρωμα του χρόνου πλησιάζει προσφέροντας, άμα τη υλοποιήσει του, τα εξής πολιτικά και γεωστρατηγικά προνόμια στην Λευκωσία: i) αναίρεση κάθε τουρκικού ισχυρισμού περί δήθεν «ασφαλείας των Τουρκοκυπρίων» (…όσων δεν εγκατέλειψαν την Νήσο υπό το βάρος των τούρκων παρανόμων εποίκων…) ii) απομάκρυνση των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής και παραμονή μόνον ΕΛΔΥΚ / ΤΟΥΡΔΥΚ iii) μεταβατική μετατροπή των Βρετανικών Βάσεων σε ΝΑΤΟϊκές Βάσεις όπου λόγο θα έχει η Κυπριακή Δημοκρατία όπως αυτός προβλέπεται από το καταστατικό της Συμμαχίας για τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ».

Ο Μάζης στο ίδιο άρθρο είχε επίσης υποστηρίξει την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς όμως την «εκχώρηση εθνικών ταυτοτήτων και γλώσσας».

  • Σε πάνελ, κατά την ημερίδα που οργανώθηκε στην Λευκωσία την 26/3/2022, από τον υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κολοκασίδη, ο Καθηγητής αναφέρθηκε στην δυναμική της κυπριακής ένταξης στο ΝΑΤΟ:

“Να κάνει η Κύπρος αίτημα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ . . .”. Παρακολουθήστε απόσπασμα από την ημερίδα στο: https://fb.watch/c9QxRe7Vfv/

Σε Working Paper N. 2 – 2004, CRISSMA, των εκδόσεων του Πανεπιστημίου, Universita Cattolica, με τίτλο «The Mediterranean Geopolitical Structure and the Matter of Resolving the Cyprus Issue in Accordance with Annan Plan», ο Καθηγητής Μάζης επισημαίνει «Την γεωπολιτική πραγματικότητα, όπως αυτή γίνεται αντιληπτή από τις ΗΠΑ, καθώς: η Κύπρος ελέγχει το πλέον κρίσιμο τεμάχιο της Μεσογείου…». Παραθέτω το link:

https://books.google.gr/books?id=ElO_AwAAQBAJ&pg=PA11&lpg=PA11&dq=%CE%9C%CE%AC%CE%B6%CE%B7%CF%82+and+%CE%9D%CE%91%CE%A4%CE%9F+and+%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82&source=bl&ots=mDuXjNCv91&sig=ACfU3U3ZXUOnpRgjhjnL83jrPin9Rzgkrg&hl=el&sa=X&ved=2ahUKEwjO4-OltPj2AhVaSvEDHcTbBLY4ChDoAXoECB0QAw#v=onepage&q=%CE%9C%CE%AC%CE%B6%CE%B7%CF%82%20and%20%CE%9D%CE%91%CE%A4%CE%9F%20and%20%CE%9A%CF%8D%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%82&f=false

Αντί επιλόγου, επισημαίνω το βασικό επιχείρημα του Καθηγητή Μάζη σχετικά με το ΝΑΤΟ και την Ρωσο-Ουκρανική σύρραξη:

«Το ΝΑΤΟ νοιάζεται για την Ουκρανία αλλά σιωπά για την κατοχή στην Κύπρο».

Αυτή η διαπίστωση, απαντά και καταρρίπτει τις κακοήθεις επιθέσεις που δέχτηκε ο Μάζης από μερίδα αναλυτών, περί ρωσοφιλίας του.

Ο Μάζης σε όλες του τις συνεντεύξεις δηλώνει κατηγορηματικά την αντίθεση του στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αναλύει ρεαλιστικά ως γεωπολιτικός και άνευ εθνικής και συναισθηματικής θέασης, δηλαδή αναλύει επιστημονικά. Αυτό όμως που στη συνέχεια των αναλύσεων του, και περνώντας πλέον σε γεωστρατηγική πρόταση (που διαφέρει από την ουδέτερη γεωπολιτική ανάλυση, καθότι λαμβάνει θέση υπέρ των ελληνικών εθνικών συμφερόντων),  επισημαίνει και βροντοφωνάζει είναι αυτό που ακόμη και άρθρο στον τουρκικό τύπο τόλμησε να εμφανίσει και που δεν ακούστηκε από επίσημα κυβερνητικά χείλη αναλυτών και αξιωματούχων της χώρας μας. Ίδετε στο https://www.in.gr/2022/02/28/politics/tourkika-arthra-fotia-nato-noiazetai-gia-tin-oukrania-alla-siopa-gia-tin-katoxi-stin-kypro/ 


Απάντηση