Ο ρόλος των F-4 Phantom στην Π.Α του 2022

Γράφει ο Lysimachos Samasitis


Κατόπιν αιτήματος, thread που πίνει, φωνάζει και καπνίζει. Τι μπορεί λοιπόν να προσφέρει εν έτει 2022 ένα μαχητικό σχεδόν 50 ετών με ηλεκτρονικά late 90s, το F-4E AUP?

Τα F-4 της 338 Μοίρας σήμερα έχουν δυνατότητες πολλαπλών ρόλων και υπηρετούν σε ρόλο Δίωξης/Βομβαρδισμού, δηλαδή επιθετικών αποστολών εναντίον στόχων εδάφους και επιφάνειας, αλλά εν δυνάμει δύνανται να αναλάβουν και αποστολές Air to Air.

Τα ελληνικά Phantom διαθέτουν το ικανότερο -έως τώρα- targeting pod της ΠΑ, το Litening II, το οποίο περιλαμβάνει πομπό/δεκτή laser, κάμερα CCD και FLIR. Το pod συνεργάζεται με το GPS/INS και το radar του αεροσκάφους για πρόσκτηση στόχων.

Κατευθύνει βόμβες laser, αποστασιομετρά, καταδεικνύει στόχους και κάνει πρόσκτηση στόχων μέσω laser, είτε από άλλα αεροσκάφη (Buddy Lasing) είτε από επίγειους πομπούς GLD. Επίσης έχει δυνατότητες ID στα αεροσκάφη τα οποία εγκλωβίζονται από το radar του αεροσκάφους.

Εικόνα

Τέλος, λόγω των ικανών αισθητήρων του, είναι ικανότατο στο Battle Damage Assessment, απαραίτητο για την αξιολόγηση αποτελεσμάτων αποστολών.

Εικόνα

α όπλα που φέρουν τα ελληνικά F-4 είναι τα εξής: Air to Ground: -Βόμβες laser GBU-10,12,16,24 -AFDS -Βόμβες γενικής χρήσης -Mk-82,83,84 -Περιλήπτες βομβιδίων CBU-52,71, Mk20 Rockeye -Βλήματα AGM-65A/B/G -Διατρητικά/εκρηκτικά βλήματα 20mm Air to Air: -AIM-9P/L -AIM-120B -20mm

Εικόνα

Ο ηλεκτρονικός εξοπλισμός τους αποτελείται από: -Radar APG-65 -RWR ALR-66 -Εκτοξευτής αναλώσιμων ALE-40 -Παρεμβολέας DIAS -GPINU, TACAN -IFF Interrogator -2 ασυρμάτους με δυνατότητα Have Quick II και Saturn.

Εικόνα

Οι αποστολές που μπορεί να εκτελέσει είναι: – Strike – Air Inerdiction – Close Air Support – SCAR – Anti Surface Warfare και εφόσον απαιτηθεί – Combat Air Patrol – Sweep – Close Escort

Εικόνα

Τα μοναδικά πλεονεκτήματα που προσφέρει στην Πολεμική Αεροπορία είναι: – Η διακριτική ικανότητα του Lightening, σε αποστολές κρούσης, αλλά και εναντίον επιφανείας, όπου δύναται καλύτερα από τα LANTIRN να διαχωρίσει τα πλοία μιας ναυτικής δύναμης.

Εικόνα

– Αποτελούν τους καλύτερους φορείς βομβών laser, λόγω Litening, αλλά και λόγω του διμελούς πληρώματος (ο WSO ασχολείται αποκλειστικά με τα όπλα).

Εικόνα

– Είναι οι μοναδικοί -έως τώρα-φορείς του μοναδικού εξειδικευμένου όπλου της ΠΑ εναντίον αεροδρομίων, το AFDS, με προφανή στρατηγικά οφέλη. Ταυτόχρονα, παρά την ηλικία του, παραμένει επικίνδυνο στην εναέρια BVR μάχη, λόγω του συνδυασμού APG-65+AIM-120B.

Εικόνα

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το F-4 αποτελούσε για δεκαετίες το «μεγάλο» μαχητικό USAF, USN, USMC, πρόγονος του F-15. Η σπουδαία σχεδίαση του είναι αυτή που το καθιστά «αθάνατο»: τεράστια μεταφορική ικανότητα, εξαιρετική αξιοπιστία, πολύ καλές επιδόσεις, ακόμη και σήμερα,

Εικόνα

αποδεδειγμένη στα πεδία των μαχών φονικότητα, αλλά και αντοχή στα πλήγματα.Το διμελές πλήρωμα του, από αναγκαίο χαρακτηριστικό (λόγω του δύστροπου πτητικού του χαρακτήρα -οι Φαντομάδες πετάνε τα πάντα, οι άλλοι πετάνε Phantom?) κατέστη “μόδα” (τα νέα F-15, F-16 κατέληξαν διθέσια)

Εικόνα

Μπορούν λοιπόν να αναλάβουν σημαντικό φορτίο από τις επιθετικές αποστολές της ΠΑ, αποδεσμεύοντας άλλα αεροσκάφη για άλλες αποστολές (υποστρατηγική κρούση,CAP, ISR). Και όλα αυτά, επιχειρώντας αν χρειαστεί ακόμη και χωρίς συνοδεία, λόγω των AIM-120 που φέρουν. (Οικονομία δυνάμεων)

Εικόνα

Καταληκτικά: Το F-4 είναι ένα αεροσκάφος που πλησιάζει το δομικό όριο της ζωής του και τα (αναβαθμισμένα) ηλεκτρονικά του, επιχειρησιακής ηλικίας κάπου ανάμεσα στα F-16 B50 και Β52+, καθίστανται σταδιακά παρωχημένα. Τα νεότερα αεροσκάφη

Εικόνα

έχουν ξεπεράσει πτητικά τα F-4, σε ότι αφορά τις κλειστές εμπλοκές, ενώ είναι και σημαντικά κοστοβόρο στη χρήση του. Παρ όλα αυτά, παραμένουν φονικές μηχανές, ειδικά στις αποστολές βομβαρδισμού, υπάρχει συσσωρευμένη πολίτευμα εμπειρία 45+ ετών στα πληρωματά τους

Εικόνα

και παρέχουν 2-3 κρίσιμα οφέλη στην ΠΑ. Τα οποία φυσικά θα αναληφθούν από τα νέα αεροσκάφη τα οποία θα αντικαταστήσουν αυτούς τους θρύλους των αιθέρων. Οι οποίοι θρύλοι βεβαίως δεν θα μπορούσαν να αντικατασταθούν από κάτι λιγότερο από ένα stealth αεροσκάφος 5ης γενιάς (smile).

Εικόνα

Απάντηση