Διευκρινίσεις σχετικά με τη συνέντευξη Αγγ.Συρίγου

εκ της Συντακτικής Ομάδος


Με αφορμή τη συνέντευξη που λάβαμε από τον Υφυπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Άγγελο Συρίγο και λόγω κάποιων σχολίων μέσω μυνημάτων, αισθανόμαστε την ανάγκη να λάβουμε θέση σχετικά με κάποια σημεία αυτής.

  1. Η συνέντευξη έλαβε χώρα εξ’ αφορμής μιας τοποθέτησης του κ.Συρίγου στο Γιάννη Μαγκριώτη προ δεκαπενθημέρου (δείτε πιο κάτω), την οποία είχε αναδείξει η ιστοσελίδα μας

Στη συνέντευξη αυτή, ο κ.Συρίγος είχε δηλώσει οτι επιλέξαμε γαλλικά οπλικά συστήματα, διότι αυτά είναι αποδεσμεύσιμα ενώ τα αντίστοιχα αμερικανικά όχι.

Λάβαμε emails που μας έγραφαν οτι ο Υφ. Παιδείας είναι αναρμόδιος για θέματα Άμυνας και οτι κανονικά θα έπρεπε να αποταθούμε στον αρμόδιο. Μα τι ακριβώς να ρωτούσαμε τον ΥΕΘΑ; Τι εννοούσε ο Συρίγος στον Flash 99,4Fm, πριν δεκαπέντε ημέρες;

Απευθυνθήκαμε στον Υφ. Παιδείας, πολύ απλά διότι αυτός έκανε την αρχική δήλωση. Αν τη δήλωση την είχε κάνει ο Υφ. Πολιτισμού, θα απευθυνόμασταν στον Υφ. Πολιστισμού.

Ο σκοπός της χθεσινής συνέντευξης, ήταν να επανατοποθετηθεί ο κ. Συρίγος επί της αρχικής του δήλωσης και φυσικά, να ρωτήσουμε και κάποια άλλα ζητήματα της επικαιρότητας.

2. Η συνέντευξη προγραμματίσθηκε από το πολιτικό γραφείο του κ. Συρίγου μαζί με συνέντευξη άλλου καναλιού η οποία ακολουθούσε back to back. Το παράθυρο που δόθηκε ήταν 11:00 με 12:00 και για τους δύο. Περίπου 20 λεπτα καθαρός χρόνος στον καθένα τα οποία ήταν υπεραρκετά. Εμείς αρχικά είχαμε ζητήσει 10 λεπτά, και ευχαριστούμε για τον επιπλέον χρόνο. Η συνέντευξη σε εμάς ήταν η πρώτη στη σειρά και καθυστέρησε να ξεκινήσει περί τα 20 λεπτά λόγω υποχρεώσεων του ομιλητή.

3. Οι Επιτελείς του Πολιτικού γραφείου του κ. Συρίγου ήταν αξιοπρεπέστατοι, ευγενέστατοι, φιλόξενοι, ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΔΕΝ ΕΘΕΣΑΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΣΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΖΗΤΗΣΑΝ ΤΙΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ.

4. Ανεβάζουμε και το βίντεο της συνέντευξης προκειμένου ο θεατής να έχει πιο άμεση εικόνα:

Σχετικά με τα σημαντικότερα σημεία αυτής:

  • Στην Ουκρανία η πρόβλεψη του ομιλητή είναι οτι θα πάμε σε αποκλιμάκωση.
  • Ο East Med δεν πέθανε, θα αναμένουμε τα αποτελέσματα των γεωτρύσεων στην Κύπρο.
  • Τα ΜΕΑ που παραβιάζουν το FIR και τον ΕΕΧ, είναι αεροχήματα στα οποία έχει προγραμματισθεί το δρομολόγιο (κλειδωμένα τα αποκάλεσε) που θα ακολουθήσουν και δύσκολα παρεμβάλλονται.
  • Οι εθνομηδενιστές έλαβαν την απάντησή τους από τον απλό Έλληνα.

Και πάμε στα εξοπλιστικά:

  • Στη φράση μας για τους αναγνώστες των αμυντικών ιστοσελίδων που έχουν διχαστεί σχετικά με την αποδέσμευση ή μη, συγκεκριμένων αμερικανικών συστημάτων ο Υφυπουργός, έδειξε να ξαφνιάζεται (σημείο 10:13 του βίντεο).
  • Από την πλευρά μας αναφέραμε συγκεκριμένα συστήματα. Μιλήσαμε για τους SM-2 και AIM-120 (εννοούσαμε τους -D, αλλά εν τη ρύμη του λόγου, ζωντανή συνέντευξη γαρ, δεν το διευκρινήσαμε). Είχαμε σκοπό να ρωτήσουμε και για το Aegis , αλλά η κουβέντα προχώρησε και επειδή η απάντηση που ξεκίνησε να δίνει ο ομιλητής ήταν γενική τοποθέτηση οτι ” οι Αμερικανοί κατά κανόνα προσπαθούν να κρατούν τις ισορροπίες ” μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, δεν γυρίσαμε την κουβέντα πίσω.

  • Ο λόγος που αναφέραμε συγκεκριμένα συστήματα δεν είναι άλλος , από το ότι θέλαμε να συγκεκριμενοποιήσουμε την ερώτηση διότι ως υφυπουργός στέλεχος της κυβέρνησης με συγκεκριμένο backround ίσως είχε λάβει ενημέρωσης είτε από τον ΥΕΘΑ είτε από κάποιον Αρχηγό Επιτελείου.

  • Τονίσαμε στην ερώτηση το αν υπάρχει έγγραφη εκδήλωση ενδιαφέροντος από τη μεριά μας και έγγραφη αρνητική απάντηση από τις ΗΠΑ. Δεν απαντήθηκε συγκεκριμένα, αλλά όπως είπαμε πιο πάνω, στην γενική θέση που έλαβε. “Οι Αμερικανοί κατά κανόνα…..” είπε. Και τόνισε οτι αυτή η τακτική των Αμερικανών δεν αφορά την Ελλάδα και μόνο αλλά είναι κάτι δεδομένο. ” Αποφεύγουν να δώσουν οπλικά συστήματα τέτοια, τα οποία θα δώσουν στη μία ή στην άλλη πλευρά τη δυνατότητα στρατηγικού πλήγματος
  • Το παράδειγμα που χρησιμοποιήθηκε με τους Exocet, αναφέρονταν στους ΑΜ39, αλλά είχε ανακρίβειες στις χρονολογίες. Ας δούμε όμως τη δήλωση αναλυτικά:

Αγγ.Συρ:Το οτι οι Αμερικανοί προσπαθούν να τηρούν τις ισορροπίες, το είχαμε διαπιστώσει από τα τέλη της δεκαετίας του ’80. Είχαμε προμηθευτεί τότε τους Exocet.

ΑκΓ: Η εισαγωγή των Exocet στο Ελληνικό οπλοστάσιο, έγινε το 1977 με την άφιξη των πρώτων Combattante. Επομένως ο ομιλητής αναφέρεται στην αερομεταφερόμενη έκδοση του πυραύλου. Ο οποίος εισήχθει σε ελληνική υπηρεσία μετά τα Ίμια , τέλη της δεκαετίας τους ’90.

Αγγ.Συρ:Ο Exocet τη δεκαετία του ’80, ήταν οτι καλύτερο υπήρχε στην αγορά ….. Όταν πήραμε το όπλο τέλη της δεκαετίας του ’80 οι Αμερικανοί δεν μας έδιναν αντίστοιχα οπλικά συστήματα...

ΑκΓ: Προφανώς αναφέρεται στη δημοσιότητα που έλαβε ο Exocet μετά τις επιδώσεις του στα Φωκλαντς (1982). Στα τέλη του ’70 που παραλάβαμε τους MM-40 επί των πυραυλακάτων , δεν είχαμε κάτι αντίστοιχο αμερικανικό, διότι οι RGM-84D εντάχθηκαν στο οπλοστάσιό μας με την παραλαβή των πρώτων “S”.

  • Το σχόλιό μας σχετικά με τα αμερικανικά απάρτια των Scalp και το οτι οι Αμερικανοί δεν έθεσαν απαγορεύσεις στην προμήθεια από την ΠΑ, έγινε για έναν και μόνο λόγο. Διότι, άλλο είναι ο προμηθευτής σου να μην σου αποδεσμεύει συγκεκριμένα όπλα και οποιοδήποτε άλλο σύστημα που φέρει απάρτια δικά του κι άλλο να σου λέει οτι ” από εμένα συγκεκριμένα όπλα δεν θα τα αποκτήσεις ούτε εσύ, αλλά ούτε και ο γείτονας σου και βρες άλλη λύση” . Έχει μεγάλη διαφορά.

  • Η απάντηση που λάβαμε επ’ αυτού ήταν άκρως ενδιαφέρουσα και θα πρέπει να την έχουμε κατά νου, διότι ο ομιλητής προεκτάθηκε και στο γεωπολιτικό κομμάτι. Είπε ο κ.Συρίγος, πως στο θέμα της απόκτησης των γαλλικών όπλων ίσως φανήκαμε τυχεροί λόγω AUKUS (προφανως και δεν αναφερονταν στους Scalp, αλλά στις Bellara και τους Aster-30/SeaFire) διότι εκμεταλλευθήκαμε την ψυχρότητα μεταξύ Γαλλίας – ΗΠΑ που δημιουργήθηκε τη δεδομένη στιγμή και υπογράψαμε με τους Γάλλους. ” …οι Αμερικανοί ήταν διατεθημένοι για να κατευνάσουν τις έντονες διαμαρτυρίες των Γάλλων, να δεχθούν να πουλήσουν (οι Γάλλοι) σε εμάς και τέτοιου χαρακτήρα όπλα (υποστρατηγικά)…. εγώ πιστεύω οτι κάπως έτσι κινηθήκε η όλη διαδικασία
  • Κάτι που ανέφερε ο ομιλητής και στο οποίο δεν δόθηκε η πρέπουσα σημασία είναι οτι εκμεταλλευθήκαμε τις ευκαιρίες που προέκυψαν. Αναφέρθηκε μάλιστα και στις συμμαχίες που υπογράψαμε με Αίγυπτο, ΗΑΕ και Ισραήλ. Το οποίο προσωπικά μας λέει πολλά σχετικά με το περιβάλλον στο οποίο κινείται η πολιτική ηγεσία της Πατρίδας. Προσπαθεί να εκμεταλλεύεται τις ευκαιρίες…

Επίλογος:

Η πάγια θέση μας είναι πως θα πρέπει πρωτίστως να βλέπουμε τη μεγάλη εικόνα και να μην αναλωνόμαστε στις αναλύσεις που πολλές φορές οδηγούν στις παραλύσεις. Και τα λεγόμενα στην συγκεκριμένη συνέντευξη αποδεικνύουν αυτό ακριβώς.

Ουσιαστικά, το κρίσιμο ερώτημα ΔΕΝ είναι αν οι Αμερικανοί ή οποιοσδήποτε άλλος προμηθευτής μας αποδεσμεύει ή όχι συγκεκριμένα όπλα.

Το κρίσμο ερώτημα είναι ποια η Στρατηγική μας και τι είδους Ένοπλες Δυνάμεις θέλουμε.

Δεν φταίνε μονο οι Αμερικανοί που το 83% των αεροσκαφών μας δεν έχει Link 16, δεν φταίνε μόνο οι Γάλλοι που μέχρι πριν δύο χρόνια η Τανάγρα ήταν φάντασμα του εαυτού της , δεν φταίει κανείς άλλος, παρά μόνο εμείς,που απαιτούμε από 25χρονούς Υποσμηναγούς να κάνουν αναχαίτηση με αεροσκάφη χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας.

Και από την άλλη, δεν φταίνε οι Αμερικανοί αν οι Τούρκοι συμμετείχαν στο F-35 ενώ εμείς το απαρνηθήκαμε τρις, ουτε για τους SOM φταίει κανείς, ούτε για τους Atmaca.

Αυτά , και σας ευχαριστούμε θερμώς για τη στήριξη.

3 σχόλια

  1. Ευχαριστούμε και για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τον κ. Συρίγο, και για τις σημερινές διευκρινίσεις, καθώς και για τα συμπεράσματα, με τα οποία συμφωνώ σε μεγάλο βαθμό.
    Εάν μου επιτρέπετε, θα ήθελα να κάνω κι εγώ μία διευκρίνιση, για να μην παραμένουν αρνητικές εντυπώσεις: αναφορικά με τη φράση “απαιτούμε από 25χρονούς Υποσμηναγούς να κάνουν αναχαίτιση με αεροσκάφη χωρίς σύστημα αυτοπροστασίας”, θα πρέπει να σημειωθεί ότι πλέον όλα μας τα μαχητικά σήμερα διαθέτουν σύστημα αυτοπροστασίας. Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετώπιζε η σύμβαση του 2003 με την Raytheon για την προμήθεια των ΣΑ ASPIS II των F-16 Block 52+ επί σειρά ετών. Όμως όλα αυτά έχουν επιλυθεί εδώ και καιρό, ενώ έχουν καλυφθεί σε ικανοποιητικό βαθμό και τα παλαιότερα F-16 Block 30 και 50: https://www.defence-point.gr/news/aspis-ii-sta-f-16cd-block-52-tis-polemikis-aeroporias-meta-apo-15-chronia

  2. Κύριε Ζηκίδη σας ευχαριστούμε θερμώς. Έχετε δίκαιο σχετικά με τα συστήματα αυτοπροστασίας. Είναι λάθος διατυπωμένο.

  3. Εδώ πρέπει να κάνετε μία διόρθωση :

    «ΑκΓ: Η εισαγωγή των Exocet στο Ελληνικό οπλοστάσιο, έγινε το 1977 με την άφιξη των πρώτων Combattante. (-ΙΙΙ).
    Επομένως ο ομιλητής αναφέρεται στην αερομεταφερόμενη έκδοση του πυραύλου. Ο οποίος εισήχθει σε ελληνική υπηρεσία μετά τα Ίμια , τέλη της δεκαετίας τους ’90.»

    Οἱ Exocet MM-38 εντάχθηκαν στο οπλοστάσιο μαζί με τις πρώτες 4 Combattante (-II) το 1971,τις Κυμοθόη,Καλυψώ,Ευνίκη και Ναυσιθόη,που μετονομάστηκαν το 1976 σε Κονίδης,Μπάτσης,Αρλιώτης και Άννινος.
    Φιλικά.

Απάντηση