Ο Χόκσταϊν, η Ουκρανία, το LNG και ο χάρτης Μπάιντεν – Το παρασκήνιο στον τορπιλισμό του EastMed!

Σημείωση: Παρακαλούνται οι αναγνώστες να διαβάσουν προσκεκτικά το άρθρο που ακολουθεί, μέχρι το τελευταίο γράμμα.

Πολύ λόγος γίνεται τελευταία για τις παρεμβάσεις σχετικά με τον αγωγό EastMed του ανώτερου Σύμβουλου Ενεργειακής Ασφάλειας του Τζο Μπάιντεν, Άμος Χόκσταϊν. Κατ’ αρχάς ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στο παρελθόν του Άμος Χόκσταϊν, ο οποίος γεννήθηκε στο Ισραήλ. Οι γονείς του ήταν Αμερικανοεβραίοι μετανάστες. Έκανε τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ από το 1992 έως το 1995 και αφού απολύθηκε μετακόμισε στην Ουάσιγκτον για να κάνει την πρακτική του άσκηση στο Capitol Hill. Ενώ σκόπευε να επιστρέψει στο Ισραήλ τελικά παρέμεινε στις Ηνωμένες Πολιτείες. 
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Χόκσταϊν στο παρελθόν είχε ενεργό δράση σε lobbying υπέρ αμφιλεγόμενων προσωπικοτήτων αλλά και αυταρχικών καθεστώτων όπως για παράδειγμα του Μουαμάρ Καντάφι. Το 2015 μάλιστα, ο Χόκσταϊν υπερασπίστηκε και τον Ερντογάν, έναντι των ρωσικών κατηγοριών κατά του Τούρκου Προέδρου για λαθρεμπόριο πετρελαίου με τον ISIS. 
Το 2011 προσλήφθηκε στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ (επί ΥΠΕΞ Χ. Κλίντον), στο νεοσύστατο τότε Bureau of Energy Resources που ασχολείται με την ενεργειακή ασφάλεια, και ηγείται των προσπαθειών της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη χρήση των ενεργειακών πόρων στην προώθηση πολιτικών και γεωπολιτικών στόχων, ενώ παράλληλα προωθεί το αμερικανικό όραμα περί ενεργειακής συνεργασίας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ως αναπληρωτής του τότε ειδικού απεσταλμένου του Bureau of Energy Resources και τέως Αμερικανού Πρέσβη στην Ουκρανία, Carlos Pascual, ο Χόκσταϊν προέβη σε ενέργειες ώστε η Ουκρανία να εξασφαλίσει νέες προμήθειες φυσικού αερίου στον απόηχο της κρίσης στην Κριμαία το 2014. Στις 01/08/2014 ανέλαβε τη θέση του ειδικού απεσταλμένου (επικεφαλής) στο Bureau of Energy Resources. 
Οι σχέσεις του Χόκσταϊν με την Ουκρανία είναι αρκετά στενές όπως επιβεβαιώνει ο Διευθυντής Μελετών στο Ινστιτούτο Αναλύσεων Ασφάλειας και Άμυνας, Ζαχαρίας Μίχας, ο οποίος αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες από την εποχή Τραμπ, σχετικά με την πιθανή εργασιακή σχέση του υιού Μπάιντεν (Χάντερ) με την ουκρανική εταιρία φυσικού αερίου Naftogaz στην οποία εργαζόταν και ο Άμος Χόκσταϊν (2017 μέχρι και τον Οκτώβριο του 2020) μετά το τέλος της πρώτης θητείας του στο Bureau of Energy Resources. Ταυτόχρονα, τον Μάρτιο του 2017, προσλήφθηκε και στην Tellurian, μια ιδιωτική εταιρεία LNG με έδρα το Χιούστον, όπου εργάστηκε ως Senior Vice President Marketing μέχρι την αποχώρησή του τον Σεπτέμβριο του 2020. Άξιον απορίας βέβαια πώς ήταν σε θέση να διατηρεί παράλληλα και τις δύο θέσεις.
Στο διάστημα της πρώτης θητείας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ μάλιστα, ο Χόκσταϊν πρωτοστάτησε, κατά δήλωσή του, και στο σχεδιασμό του γνωστού “προφητικού” χάρτη Μπάιντεν για τον οποίο έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε ανάλυσή μας στο iEpikaira, αποδεικνύοντας ότι οι εξελίξεις στην Αν. Μεσόγειο με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο είναι αποτυπωμένες σε αυτόν. Ο ειδικός σε θέματα ενέργειας, όταν πρωτοδημοσιεύτηκε ο εν λόγω χάρτης στον ιστότοπο McClatchy DC (Ιούνιο 2019) είχε δηλώσει, “μας πήρε πολύ χρόνο για να τον δημιουργήσουμε”. Εκτιμάται λοιπόν ότι συντάχθηκε πιθανότατα το 2014, ή και νωρίτερα.
Με την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, ο Χόκσταϊν τοποθετήθηκε εκ νέου στη θέση του ειδικού απεσταλμένου του Bureau of Energy Resources στις 10/08/2022, και λίγους μήνες μετά την έναρξη της δεύτερης θητείας του, στις 06/01/2022, διέρρευσε το αμερικανικό non-paper για τον EastMed. Σύμφωνα με πληροφορίες του hellasjournal.com, ο Χόκσταϊν εξέφρασε δυσφορία για τη διαρροή του άτυπου εγγράφου, το οποίο χαρακτήρισε ως “διάβημα” ενώ υποστήριξε ότι οι αρμόδιες κυβερνήσεις είχαν ενημερωθεί σχετικά από τον Νοέμβριο του 2022. Διπλωματικές πηγές όμως δεν επιβεβαιώνουν(!) αυτήν την λεπτομέρεια.

Εντωμεταξύ, στις 17/01/2022 (μετά τη διαρροή του αμερικανικού non-paper δόθηκε στη δημοσιότητα προπαγανδιστικό ντοκιμαντέρ του τουρκικού TRT World έναντι του αγωγού EastMed,  στο οποίο προβλήθηκε συνέντευξη του Χόκσταϊν προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις για τις θέσεις του, προκρίνοντας τη λύση ενός αγωγού φ/α από την ισραηλινή ΑΟΖ προς την Τουρκία, ή τη μετατροπή του ισραηλινού και κυπριακού φ/α σε LNG.

συνεχίστε την ανάγνωση στην πηγή:

https://i-epikaira.blogspot.com/2022/01/blog-post_482.html


Απάντηση