Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης,
Με αφορμή το κατατοπιστικότατο άρθρο του defencereview.gr σχετικά με τη διαθεσιμότητα μεταχειρισμένων Mirage 2000-9 από τα αποθέματα των Η.Α.Ε, αλλά και το βίντεο με τον Επίτιμο Α/ΓΕΕΘΑ Αντπχο Χρήστο Χριστοδούλου με ημερομηνία δημοσίευσης 14 Νοε 2020 στην εκπομπή ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ του ΚΡΗΤΗ TV με το Γιώργο Σαχίνη (επειδή η τοποθέτηση του Πτχου θίγει και άλλα ζητήματα, ανοίξτε την περιγραφή του βίντεο ώστε να βλέπετε τα timesteps),
Θα θέλαμε να αποτυπώσουμε κάποιες σκέψεις που αποτελούν αυστηρά προσωπική μας άποψη.
1. Από το άρθρο του defencereview.gr πληροφορούμαστε πως υπάρχει ένας αριθμός 13 – 17 ΑΦ Mirage 2000-9 των ΗΑΕ που δεν εκσυγχρονίστηκαν στο επόμενο επίπεδο (ας το πούμε ΜΚΙΙΙ) και είναι σε μεγάλο βαθμό όμοια με τα δικά μας -5 και τα οποία είναι άμεσα διαθέσιμα.
Σχόλιο Α&Γ 1: Προφανώς αυτά τα ΑΦ ανήκουν στην πρώτη παρτίδα M.2000 που απέκτησαν τα ΗΑΕ. Είναι δηλαδή σχεδόν ίδιας ηλικίας με τα δικά μας M.2000 EG/BG. Δεν είναι λογικό τα ΗΑΕ να αναβάθμισαν τα παλαιότερα και όχι τα νεότερα.
2. Στο βίντεο, ο Επ. Α/ΓΕΕΘΑ αναφέρει πως το 2017, μετά την απόφαση για εκσυγχρονισμό των F-16 Bl.52, 52+ σε Viper, τέθηκε από τους Γάλλους (οι Γάλλοι προσδοκούσαν είπε) το ζήτημα εκσυγχρονισμού των Mirage 2000 EG/BG, αλλά οι τιμές που δόθηκαν ήταν απαγορευτικές, σχεδόν 3 με 3,5 φορές υψηλότερη από τις τιμές αναβάθμισης των F-16 σε Viper.
Σχόλιο Α&Γ 2α: Η τοποθέτηση αυτή του Επ.Α/ΓΕΕΘΑ ταιριάζει με τα κόστη αναβάθμισης των Εμιρατιανών που αναφέρονται στο άρθρο του DefenceReview, αλλά και στις τιμές εκσυγχρονισμού των Ινδικών Mirage 2000-5 , σε επίπεδο ΜΚΙΙΙ (ας το πούμε έτσι). Άρα η πληροφορία, λαμβάνεται ως αληθής.
Σχόλιο Α&Γ 2β: Ήταν ορθή η απόφαση του 2017 για μη αναβάθμιση των παλαιών Mirage 2000; Απολύτως ορθή, διότι με τα ίδια χρήματα μπορούσαμε να αναβαθμίσουμε τα F-16 Bl.50 σε επίπεδο Viper. Σχετικά με το κόστος αναβάθμισης των Bl.52/52+ σε Viper , και των Bl.50 σε Adv παρακολουθείστε την τοποθέτηση του Στ.Θεοφανίδη στην εκπομπή ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ του Λάμπρου Καλαρρύτη (εδώ).

3. Απότοκο του μη εκσυγχρονισμού των παλαιών Mirage 2000, ήταν η πρόταση του Επιτίμου προς τους Γάλλους, να πουληθούν σε αυτούς όλα τα Mirage της ΠΑ (24 M.2000-5 + 18 Mirage 2000EG/BG= 42 ΑΦ) και να αντικατασταθούν από 30/32/36 Rafales αναλόγως του κόστους και διαθέσιμων κονδυλίων από την Κυβέρνηση. Οι Γάλλοι (πάντα σύμφωνα με τα λεγόμενα του Επιτίμου), απάντησαν πως δεν μπορούσαν να αγοράσουν πίσω όλα τα M.2000 και το θέμα έληξε εκεί. Συνεχίζοντας ο επίτιμος, ανέφερε εμφατικά πως η χώρα βρισκόταν σε μνημόνια και δεν ήταν δυνατόν αυτός να ζητάει ότι θέλει.
Σχόλιο Α&Γ 3α: Άποψή μας ότι η πρόταση για 30 -36 Rafales προς αντικατάσταση του συνόλου των Mirage 2000 ήταν ένας τακτικός ελιγμός του επιτίμου, προκειμένου να μην κατηγορηθεί για την απαξίωση των Mirage ή / και προκειμένου να αποφύγει με όμορφο τρόπο τους Γάλλους. Κι αυτό γιατί, ένας έμπειρος αεροπόρος σαν τον κ. Πτέραρχο, ασφαλώς μπορούσε αντιληφθεί πως 42 μαχητικά από τύπο που βαίνει προς το τέλος της καριέρας του μεγάλης ηλικίας (διότι μην ξεχνάμε πως από τα 24 Μ.2000-5 τα 10 είναι ΑΦ της πρώτης παρτίδας που εκσυγχρονίστηκαν) δεν είναι δυνατόν να έχουν την ίδια εμπορική αξία με 30 – 36 από τα πιο ολοκληρωμένα μαχητικά του δυτικού οπλοστασίου με τα τεχνικά χαρακτηριστικά που το διαφοροποιούν από το Μ.2000 (ραντάρ AESA, δύο κινητήρες,Meteor, νέα γραμμή υποστήριξης, νέους εξομοιωτές κλπ).
Σχόλιο Α&Γ 3β: Την άποψή μας αυτή, ότι δηλαδή η πρόταση του Αρχηγού προς τους Γάλλους ήταν τακτικός ελιγμός, ενισχύει η αμέσως επόμενη τοποθέτηση του κ. Αρχηγού που αναφέρεται στην εν τέλει προμήθεια του Rafale και πως αυτή επηρεάζει την ένταξη της ΠΑ στην 5η γενιά (15:03 – 15:18) . Άποψή μας λοιπόν είναι ότι ο επίτιμος, είχε στο μυαλό του να προχωρήσει στο F-35 κι όχι να λύσει το πρόβλημα της απαξίωσης των Mirage.
4. Η πρόταση προς τη Γαλλική πλευρά για αντικατάσταση του συνόλου των Mirage με Rafale έγινε για πρώτη(σύμφωνα με τον Επίτιμο) φορά εν έτη 2017.
Σχόλιο Α&Γ 4: Εφόσον λοιπόν, οι συζητήσεις περί Rafale ξεκίνησαν το 2017, δεν δικαιολογείται οποιαδήποτε προσπάθεια μικροπολιτικής από την παρούσα αντιπολίτευση που τότε ήταν κυβέρνηση η οποία στηρίζεται στο ότι η προμήθεια των Rafale μια βιαστική απόφαση. Να υπενθυμίσουμε επίσης ότι η τότε ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων (Αποστολάκης, Χριστοδούλου, Καμπάς, για τον τότε Α/ΓΕΝ και τον τότε Α/ΓΕΑ μας διαφεύγει οπότε δεν θέλουμε να τους αδικήσουμε), μετά την αποστρατεία τους και την αλλαγή κυβέρνησης συνέχισαν την ενασχόλησή τους με τις Έν. Δυνάμεις ως Σύμβουλοι επί των Στρατιωτικών του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαν και νέες προτάσεις μάλιστα, και για τις φρεγάτες και για το Αεροπορικό Κέντρο στην Καλαμάτα. Κλαυσίγελος.
5. Ο εκσυγχρονισμός των BL.30 δεν προκρίθηκε από τον κ. Αρχηγό καθώς επρόκειτο για ΑΦ τριακονταετίας και δεν άξιζαν επιπλέον επενδύσεις επ’ αυτών. Στην αρχή μάλιστα, της τοποθέτησής του ο Αρχηγός, ανέφερε ότι το πρόγραμμα που προώθησε για την ΠΑ και το παρέδωσε σε USB στον παρόντα ΥΠΕΘΑ προέβλεπε την αναβάθμιση των BL.52/52+ σε Viper και των BL.50 σε Advanced από τα απάρτια των BL.52, λόγω περιορισμένων κονδυλίων και λόγω του ότι η χώρα βρίσκονταν σε μνημόνιο ακόμη.
Σχόλιο Α&Γ 5α: Επιτρέπονται τα USB σε υπηρεσιακούς υπολογιστές ;;;
Σχόλιο Α&Γ 5β: Με βάση τα όσα ανέφεραν ο Επσγός Στ.Καραβίδας (δείτε εδώ) και ο Στ.Θεοφανίδης (δείτε εδώ) στο Λάμπρο Καλαρύτη και την εκπομπή ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, τα 32 BL.30 είναι σε άριστη κατάσταση και έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης. Αναβάθμιση η οποία αν αποφασισθεί θα πραγματοποιηθεί εγχωρίως. Η κοινή λογική επίσης, λέει ότι ΑΦ το οποίο θα υπηρετεί στη μαμά αεροπορία (USAF) ως το 2040, και το οποίο σου εξασφαλίζει μείωση της πολυτυπίας, αλλά και υπεροχή σε σχέση με τον αντίπαλο σε εξαιρετικά χαμηλή τιμή (το κόστος εκσυγχρονισμού των BL.30 κυμαίνεται μεταξύ των 13 εκ$ ανά ΑΦ των BL.50 και 18εκ$ των Viper) ΔΕΝ ΤΟ ΑΠΑΞΙΩΝΕΙΣ. Συνεχίζεις να επενδύεις πάνω του.
Σχόλιο Α&Γ 5γ: Ο ισχυρισμός αυτός του Επιτίμου, έρχεται σε ευθεία αντίφαση με την εμμονή του για είσοδο της ΠΑ στην 5η γενιά. Είναι παράλογο ένας αξιωματικός ο οποίος έχει υπηρετήσει ως υπεύθυνος Αεροπορικής εκπαίδευσης, αλλά και αεροπορικής Υποστήριξης, αντί να προσπαθήσει να διορθώσει τη βάση ενός οργανισμού (τους δύο τομείς που προαναφέρθηκαν) κυνηγούσε χίμαιρες για ένταξη της υπό μνημονίων Ελλάδος στο F-35 (χρησιμοποιούμε λόγια δικά του). Η ορθότερη από Επιχειρησιακής, Οικονομικής και Χρόνου Υλοποιήσεως απόφαση θα ήταν τα BL52/52+Adv να αναβαθμιστούν σε Viper και τα BL.50 και BL.30 σε Advanced. Και σε δεύτερο χρόνο να περνούσαμε στο F-35. Βέβαια, για να μην αδικούμε τον κ. Αρχηγό, εν έτη 2017 η Τουρκία ήταν εντός του F-35 οπότε υπήρχε στο τραπέζι το πρόβλημα του να μείνει η ΠΑ μία γενιά πίσω.

6. Ο αρχηγός πρότεινε να πουληθούν τα BL.30 και από τα έσοδα, τα μισά χρήματα να δίνονταν για την απόκτηση 12 Mirage 2000-5 από τρίτη χώρα και τα άλλα μισά να πήγαιναν στην αποκατάσταση των διαθεσιμοτήτων των C-130 και των εκπαιδευτικών. Τονίζει μάλιστα ότι είχαν επιτευχθεί και καλές τιμές πώλησης για τα BL.30.
Σχόλιο Α&Γ 6α: Αν και δεν διευκρινίζεται αν η πώληση αφορούσε το σύνολο (32) των BL.30 ή μόνο τα 12 που ζητούσε η Κροατία διότι μάλλον περί αυτού πρόκειται. Υπάρχει ένα σκοτεινό σημείο σχετικά με το ποια είναι αυτή η τρίτη χώρα. Ο επίτιμος αναφέρθηκε σε Mirage 2000-5 ¨καλύτερα από τα δικά μας σε λειτουργία και ώρες πτήσης¨. Σε ποια δικά μας αναφέρεται; Στα -5 ή τα EG; Αυτό ίσως να μην το μάθουμε ποτέ. Αν αναφέρονταν στα -5 της 331Μ, τότε ποια M.2000-5 τρίτης χώρας ήταν με μεγαλύτερες επιχειρησιακές δυνατότητες; Αυτά της Γαλλίας (-5F) ή της Ταιβάν (-5); Κανένα από τα δύο δεν είναι ανώτερα από τα δικά μας -5. Άρα αν η φράση « από τα δικά μας» αφορούσε τα ΑΦ τη 331Μ, τότε μάλλον αναφέρονταν σε -9 και το ερώτημα που επικρατεί είναι γιατί τα αποκάλεσε -5; Κάτι δεν δένει. Το μόνο που μπορεί κάποιος να υποθέσει είναι ότι αναφέρονταν σε 12 μη εκσυγχρονισμένα -9 των ΗΑΕ (αυτά στα οποία αναφέρεται το άρθρο του defencereview.gr) και τα αναφέρει ως -5 διότι έχουν ελάχιστες διαφορές από τα δικά μας. Αν η φράση « από τα δικά μας» αναφέρονταν στα Μ.2000EG, τότε μάλλον μιλούσε για 12 ΑΦ από την Ταιβάν.
Σχόλιο Α&Γ 6β: Ήταν ορθή μια τέτοια κίνηση; Αν ισχύουν αυτά που ανέφερε ο Α/ΓΕΕΘΑ, το κόστος των 12 Mirage θα ήταν το μισό των εσόδων των BL.30. Η προσφορά προς την Κροατία ήταν περίπου τα 170 με 200 εκ €. Αν λοιπόν τα 12 Mirage κόστιζαν τα μισά, μιλάμε για κόστος 7 με 8,5εκ € ανά ΑΦ !!! Με τέτοιο κόστος, και με τη λογική ότι θα επανέρχονταν και οι διαθεσιμότητες των μεταγωγικών και των εκπαιδευτικών, η ιδέα πώλησης των 12 BL.30 κρίνεται ως ορθή και μας βρίσκει σύμφωνους.

Οι επιχειρησιακές απαιτήσεις της ΠΑ:
Τα τελευταία έτη το προς εκπλήρωση έργο της ΠΑ, έχει αυξηθεί κατά 30% και παράλληλα ως το 2027 (αν επιτευχθούν τα χρονοδιαγράμματα) ένας αρκετά μεγάλος αριθμός F-16 (20-24) θα βρίσκεται στα υπόστεγα για να εκσυγχρονισθούν. Θα υπάρχει λοιπόν μια μεγάλη αριθμητική υστέρηση σε σχέση με την ΤΗΚ.
Θα πρέπει λοιπόν να μας ενδιαφέρει μια απόκτηση αριθμού Mirage 2000-9; Άποψή μας: ΝΑΙ υπό προϋποθέσεις. Ποιες είναι αυτές οι προϋποθέσεις;
- Τα ΑΦ αυτά να είναι ΑΜΕΣΑ διαθέσιμα. Τι σημαίνει άμεσα; Αυτό που λέει η λέξη. ΑΜΕΣΑ. Εντός του 2022.
- Να υπάρχουν οι διαθέσιμοι ανθρώπινοι πόροι που θα τα συντηρήσουν και θα τα πετάξουν.
- Το CAPEX (Capital Expenses, δλδ το κόστος απόκτησης) + τα OPEX (Operational Expenses, δλδ το λειτουργικό κόστος για X περίοδο) ανά ΑΦ είναι μικρότερο από αυτό του F-4. Δλδ, αν CAPEX Mirage 2000-9 + OPEX Mirage 2000-9 < OPEX ενός F4
- Να υπάρχουν διαθέσιμα όπλα να εξοπλίσουν τα ΑΦ αυτά. Διότι αν όχι, τότε …….
Επίλογος:
Όλα όσα προαναφέρθηκαν είναι απολύτως θεωρητικά και υποκειμενικά. Το μόνο γεγονός είναι ότι σε μια εβδομάδα από σήμερα η ΠΑ θα είναι η πρώτη με AESA και Meteor στην Ελληνοτουρκική αρένα.