Βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο

ή αλλιώς βλέποντας το δάσος κι όχι το δέντρο.


Γράφει ο Θεόδωρος Νικολοβγένης


Είχαμε μόλις ολοκληρώσει το δεύτερο μέρος της ανάλυσης για το νέο τουρκικό Α/Α πλέγμα και κατάκοποι αλλά υπερήφανοι, μετά από δεκαπέντε ημέρες προσπάθειας, αποφασίσαμε να το δημοσιεύσουμε.


Τέσσερα λεπτά μετά τη δημοσίευση, σκάει μύτη το χαρτί από τις ΗΠΑ με τις διαθεσιμότητες και τις τιμές για τα πλοία και τα συστήματά τους. Κάπου εκεί καταλάβαμε ότι πήγαμε κουβά…. Φρεγατομαχία Round 2


Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου, αποφασισμένοι να πάρουμε τη ρεβάνς έτοιμοι με το τρίτο μέρος (με φωτογραφίες από τα τουρκικά Hawks στη Λιβύη) λίγο πριν πατήσουμε το κουμπί, σκάει η είδηση ότι τελικά οι Bell-HN δεν θα φέρουν Strales…… Σηκώσαμε το δάχτυλο απ’ το πληκτρολόγιο. Φρεγατομαχία Round 3.


Το ΄Γ μέρος είναι έτοιμο, έχετέ το υπόψην σας. Αλλά επειδή δεν μας αρέσει να κάνουμε την πάπια, θα πούμε την άποψή μας για τις φρεγάτες. Την οποία βέβαια την έχουμε πει και πριν την ανακοίνωση των Bell-HN ( διαβάστε εδώ) , αλλά και μετά (παρακολουθείστε εδώ, κι εδώ).

            Πάμε λοιπόν πίσω στο χρόνο. Έτος 2018.

Το τουρκικό ναυτικό είχε εξαγγείλει ένα μεγαλόπνοο ναυπηγικό πρόγραμμα με δύο (2) αεροπλανοφόρα με F-35 με το πρώτο να είναι επιχειρησιακό το 2021 και το δεύτερο το 2024, το πρόγραμμα Milgem που θα παρήγαγε 8 κορβέτες κλάσεως ADA ως το 2022 (που αργότερα έγιναν τέσσερις), τέσσερις (4) φρεγάτες Ι-Class ως το 2025, επτά (7) φρεγάτες Αεράμυνας Περιοχής TF-2000 με το πρώτο πλοίο να είναι επιχειρησιακό το 2026 και το τελευταίο το 2033, έξι (6) υποβρύχια Type 214 με το πρώτο να είναι επιχειρησιακό το 2022 και το έκτο το 2027 και πολλά άλλα.

Από την άλλη πλευρά το ΠΝ διένυε το 12ο έτος διαβάστε εδώ, συζητήσεων με τη Γαλλία για την προμήθεια έξι (6) φρεγατών Fremm με εγχώρια ναυπήγηση οι οποίες στην πορεία μεταλλάχθηκαν σε δύο (2) FDI.

Κατά το διάστημα αυτό, αλλάξαμε εννιά (9) Πρωθυπουργούς, δεκατρείς (13) Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, εφτά (7) Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ, οκτώ (8) Αρχηγούς ΓΕΝ, είχαμε προλάβει να αποσύρουμε τη ΦΓ Μπουμπουλίνα, να εκσυγχρονίσουμε τα P3 αντί τις ΜΕΚΟ, είχαμε καταπιεί τρεις διεμβολισμούς πλοίων μας και τη σύλληψη δύο στρατιωτικών από το γείτονα και γενικώς είχαμε προφτάσει να ρημάξουμε τα πάντα.

Σεπτέμβριος 2019, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας τότε Κυβέρνησης, ανακοινώθηκε η μείωση του προϋπολογισμού του Υ.ΕΘ.Α. (= με τους γείτονες δεν μας χωρίζουν και πολλά)

Νοέμβριος 2019, και μας έρχεται κατακέφαλα η ψευδοαόζ Τουρκίας – Λιβύης (έχουν και οι γείτονες δικαιώματα)

Μάρτιος 2020. Έβρος (τελικά ο γείτονας δεν αστειεύεται)

Καλοκαίρι 2020. Η πολιτική ηγεσία, ζητά από το Πολεμικό Ναυτικό να υπερβάλλει για ακόμη μια φορά και να υπερασπίσει τα νερά.

Σεπτέμβριος 2020. Οι γείτονες τελικά δεν αστειεύονται. Ο Πρωθυπουργός ανακοινώνει την έναρξη διαγωνισμού για 4 φρεγάτες πολλαπλού ρόλου και δεκαοχτώ Rafales !!!!!!!!!

Στο μεσοδιάστημα, οι Γάλλοι είχαν καταφέρει να παίζουν μόνοι τους επί 12 χρόνια και να μην καταφέρουν να κερδίσουν. Γιατί; Γιατί πολύ απλά το πλοίο που μας προσέφεραν (θα το αποκαλούμε FDI-FR) ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΚΑΝΕ. Ήταν βέβαια αντιπροσωπευτικό πλοίο της βορειοευρωπαικής φιλοσοφίας  το οποίο στο υπερκορεσμένο και γεμάτο ένταση περιβάλλον της Ελληνοτουρκικής αρένας δεν θα επεβίωνε ούτε 15 λεπτά της ώρας. Εμείς φρεγάτες ζητήσαμε. Όχι ΤΠΚ.

Ωστόσο, έπρεπε να βρούμε μια δικαιολογία για να μην τους κακοφανήσουμε. Κάποιος έριξε την ιδέα. Γιατί δεν λέμε ότι πρέπει να πληρώσουμε τα αναδρομικά των συνταξιούχων; Κλαυσίγελος. Αν το πρόβλημα ήταν τα αναδρομικά, τα Rafale πως θα πληρωθούν; Οι Γάλλοι δεν είναι ανόητοι. Πες τους καλύτερα την αλήθεια. Εκτός και εάν στους Γάλλους είπες την αλήθεια, αλλά στο κοινό έριξες σανό…… Όπως και να έχει, η διαχείριση του θέματος ήταν λάθος.

Ανακοινώσαμε λοιπόν διαγωνισμό. Και μάλιστα, δέσαμε το πρόγραμμα νέων ΦΓ, εκσυγχρονισμού ΜΕΚΟ και αγορά των Ναυπηγείων προκειμένου να είναι πιο ελκυστικός. Ήταν λάθος; Θα τολμήσουμε να πούμε ΟΧΙ. Δεν ήταν παράλογο να πεις των συμμετεχόντων ότι αν αγοράσεις τα ναυπηγεία θα σου δώσω την ναυπήγηση 4 νέων και των εκσυγχρονισμό 4 παλαιών ΦΓ. Υποχρεωτική επίσης η άμεσα διαθέσιμη σοβαρή ενδιάμεση λύση.

Έτσι μπαίνουν στο παιχνίδι και επίσημα πλέον οι ΗΠΑ. Οι ελπίδες μας αναπτερώνονται. Arleigh Burke ή  Ticonderoga ίσως είναι πιο κοντά από ποτέ. Παράλληλα, οι ειδήσεις ότι οι σχέσεις μας με τις ΗΠΑ γίνονται στρατηγικές, φουντώνουν.

Τον Οκτώβριο του 2020, οι ΗΠΑ ανακοινώνουν εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Έλληνες της Αμερικής και Μενέντεζ κάνουν το θαύμα τους. Το εμπάργκο σημαίνει ότι κερδίζουμε χρόνο. Το Anadolu χωρίς F-35 και MK41 ρημάζει ναυλοχώντας στο ναυπηγείο. Οι I-Class μετατίθενται για 3 χρόνια αργότερα και οι TF-2000 από 7 γίνονται 4+4 με την πρώτη να πέφτει στο νερό το 2027(+) . Ο Θεός τελικά είναι Έλληνας.

Στην εδώ πλευρά προσφέρονται οι MMSC. Κλαυσίγελος. Εμείς περιμέναμε οι Αμερικανοί να μας βάλλουν στις FFG(X). Οι MMSC πως προέκυψαν; Εμείς φρεγάτα ζητήσαμε όχι ΤΠΚ (Νο2).

Σιγά σιγά άρχισαν να σκάνε οι ειδήσεις (το internet δεν μπορείς να το φιμώσεις) ότι η κλάση Freedom στην οποία βασίζονται οι MMSC βγάζει ένα σκασμό προβλήματα. Το brand καταρρέει. Ο Αμυντικός Τύπος διχασμένος. Προκειμένου οι ΗΠΑ να ρεφάρουν προσθέτουν 3 ολόκληρα κελιά και αν δεν κάνουμε λάθος και τορπιλοσωλήνες και βαφτίζουν το πλοίο HF2. Ο πρέσβης μιλάει για stepping stones. Αν θέλετε FFG πρέπει πρώτα να περάσετε από τις HF-2. Συγκρατηθήκαμε γιατί οι φήμες για Ticonderoga πλήθαιναν. Το γλυκό χάλασε ο πρώην ΑΚΑΜ που τιτίβησε κάτι για beggars.

Στο ΓΕΝ επικρατούσε παγωμάρα. Στο ΓΕΑ γινόταν πάρτυ. Αλλάχθηκαν τα πιο απαξιωμένα μαχητικά της ΠΑ (Mirage 2000 EG) με ένα από τα καλύτερα ΑΦ του δυτικού οπλοστασίου σε αναλογία 1-1.Και από εκεί που στην 114 δεν πετούσαν ούτε τα κοτσύφια που έχασαν το δρόμο τους, σε ένα μήνα από σήμερα θα γίνεται πανικός κι ομίχλη (Μην το πείτε ούτε του παπά)

Στο ΓΕΝ Βόρειος Πόλος. Οι Ναύαρχοι περίμεναν η πρόταση των ΗΠΑ να είναι σοβαρή. Όση διάθεση κι αν είχαν προκείμενου οι γεωπολιτικοί παράγοντες να υπερισχύσουν, οι τέσσερις εν πλώ μήνες που προηγήθηκαν και η αρχοντική εμφάνιση του Στόλου ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΑΥΜΑΧΗΣΕ το ναυτικό της “Mavi Vatan” δεν άφηναν περιθώρια. Οι Ναύαρχοι είχαν καταλάβει πως τέτοια πληρώματα, αξίζουν κάτι καλύτερο από τις γαλλικές ΤΠΚ (πλωτά ραντάρ τα αποκάλεσε ο Ναύαρχος της καρδιάς μας) και από τα αμερικανικά περιπολικά (πλοία για ψάρεμα μπακαλιάρου).


Και κάπου εκεί άρχισαν να φτάνουν τα τούμπανα. Ολλανδοί, Βρετανοί, Ισπανοί, Ιταλοί κατέβασαν σκαριά όπως έπρεπε να είναι. Τονίζουμε. Σκαριά. Μεγάλα πλοία που σου δίνουν τη δυνατότητα επιπλέον προσθηκών στο μέλλον.

Το αμερικανογαλλικό αφήγημα καταρρέει. Αρχίζουν να  κυκλοφορούν οι φήμες ότι υπάρχει και δεύτερη αμερικανική πρόταση με mini Arleigh Burke η οποία όμως απαιτεί την ύπαρξη ναυπηγείων. Οι φήμες λένε, ότι παρακάμφθηκε ο πρέσβης και η δεύτερη αμερικανική πρόταση έφτασε απευθείας στο ΥΕΘΑ. Οι φωνές του πρέσβη πάντα σύμφωνα με τις φήμες, έφτασαν μέχρι το παραδίπλα τετράγωνο.

Οι συζητήσεις με τους λοιπούς ευρωπαίους συνεχίζονται. Οι Αμερικανογάλλοι πιέζονται. Η 2η αμερικανική συμμετοχή καίγεται εκ των έσω. Οι Ισπανοί παίρνουν πόδι, έχοντας το δυνατότερο σκαρί. Δημοσίως δεν δίδεται κάποια δικαιολογία. Ο πρέσβης υπόσχεται οτι θα επανέλθει με πρόταση που δεν θα μπορούμε να αρνηθούμε.


Ανακοινώνεται από την πλευρά μας πως τα επιμέρους προγράμματα ίσως σπάσουν σταματώντας να είναι πρόγραμμα πακέτο.

Δυνατά παίζουν Ολλανδοί, Βρετανοί, Γάλλοι και Αμερικανοί.

             Η συντακτική μας ομάδα διαβουλεύεται.

Καταλήγει πως το 1ο κρίσιμο ζήτημα που πρέπει οπωσδήποτε να καλυφθεί είναι η ύπαρξη Α/Α βλήματος μεγάλου βεληνεκούς. Από αυτό κρέμονται όλα.

            Το 2ο κρίσιμο ζήτημα είναι ότι πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε τις HF-2. Το πλοίο είναι απαράδεκτο.

            Αν εκπληρωθούν οι δυο παραπάνω όροι, πάμε με ΗΠΑ. Αν εκπληρώνεται ο πρώτος (παίρνουμε SM2) αλλά όχι ο 2ος (αποφυγή HF2) τότε πάμε με Ολλανδία.

            Αν δεν εκπληρώνεται κανείς από τους 2, πάμε με Γαλλία

Φήμες κυκλοφορούν ότι η απόφαση της πολιτικής ηγεσίας είναι ειλημμένη. Πάμε με ΗΠΑ.

Γονατίζουμε και προσευχόμαστε.

Ο Θεός απαντάει με την AUKUS (φαίνεται ήταν πολλοί αυτοί που προσευχήθηκαν) . Οι γεωπολιτικές στεκιές μας ανοίγουν το δρόμο να πάμε με Γαλλία.

Υπογραφή για 3+1. Με το πλοίο στην έκδοση Bell-HN και τις δύο πρώτες να παραδίδονται το 2025 και την Τρίτη το 2026.

Η συντακτική επιτροπή ένιωσε το ίδιο συναίσθημα που είχε νιώσει με το γκολ του Δέλλα.

Στο δια ταύτα.

Κάναμε καλά που πήγαμε με τη Γαλλία; Άποψή μας ναι. Από τα κορυφαία ραντάρ, από τα κορυφαία Α/Α βλήματα, από τα κορυφαία σόναρ (γάστρας και μεταβλητό).

Χωρίς Strales; Απαράδεκτο όταν έχεις απέναντι έναν γείτονα με 200 οπλισμένα UAVs με 500 βλήματα cruise, 230 F-16 και πολλά άλλα. Ζητήθηκε το Strales από το ΠΝ; Αδιάφορο. Υπο κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να μιλάμε για πυροβόλο των 127mm. Προσωπικά δεν πιστεύουμε ότι θα μπει ποτέ Strales. Οι Ελληνικοί εξοπλισμοί έχουν δείξει πως ότι δεν αγοράστηκε στην αρχική σύμβαση, δεν αποκτήθηκε ποτέ.

Ο αριθμός των βλημάτων είναι αρκετός; Όχι είναι ο απολύτως απαραίτητος ακόμη και αν οι Aster 30 εκτοξεύονται ένας για κάθε στόχο κι όχι διπλοί. Ο δε φόρτος Ε-Ε με 8 Exocet, τη στιγμή που οι εκσυγχρονισμένες Barbaros και όλες οι νέες ναυπηγήσεις θα φέρουν 16 Atmaca, δημιουργούν ανισοζύγιο με το καλημέρα.

Χωρίς σύστημα ΗΠ αλλά με τις υποδοχές; Αναμένουμε να δούμε. Αν δεν μπει θα είναι έγκλημα.

Το σκαρί είναι αρκετό; Όχι. Είναι τσιταρισμένο. Δεν έχει μείνει χώρος για μελλοντικές προσθήκες.

Οι 4 ΦΓ έπρεπε να γίνουν 3; Με τους Γάλλους έτσι πρέπει να παίζεις. Τρείς, κι αν είναι καλά παιδιά θα δούμε για τέταρτη.

Τα ναυπηγεία μας δεν πήραν δουλειά. Ποια ναυπηγεία; Αυτά με την προβλήτα που την θέλει ο δήμος για αναψυκτήριο; Το ΠΝ που θα πολεμήσει, χρειάζεται πλοία τώρα.

Οι Αμερικανοί επανήλθαν. Δωρεάν LCS με συγκεκριμένα οπλικά συστήματα (αυτοί οι NSM που προτάθηκαν μας κέντρισαν το ενδιαφέρον)  και ραντάρ θα ήταν καλή λύση για να αντικαταστήσουμε το ΒΟΤΣΗΣ και τα αδερφάκια του.

Τελικό συμπέρασμα:

Περάσαμε τον Αμαζόνιο και δεν βραχήκαμε. Από εκεί που το μόνο τραγούδι που μας ταίριαζε ήταν νυχτερίδες κι αράχνες, τώρα θα είμαστε οι πρώτοι που θα ρίξουμε στο Αιγαίο πλοίο με AESA και σοβαρα Α/Α βλήματα.

Ας δούμε το ποτήρι μισογεμάτο. Εξασφαλίσαμε οτι η Διοίκηση Φρεγατών θα συνεχίσει να υπάρχει.

Αφού γλιτώσαμε τα γαλλικά πλωτά ραντάρ και τα αμερικανικά ψαράδικα μπακαλιάρου, να κάνουμε το σταυρό μας.

Η κύρια προσπάθεια θα πρέπει να δοθεί στην αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων ώστε το 2025 να παραλάβουμε τις δύο πρώτες τη στιγμή που οι γείτονες θα εντάσσουν στο TDK τη 2η I-Class με μάλλον 16 HISAR.

Να κοιτάξουμε να εκσυγχρονίσουμε τις ΜΕΚΟ και να βρούμε λύση με τα ναυπηγεία μπας και αρχίσουμε να παράγουμε τίποτα. Αλλιώς με απευθείας αγορές ή δωρεές από τον Λασκαρίδη, ο Στόλος δεν ανανεώνεται και το της θαλάσσης κράτος κάποια στιγμή θα σταματήσει να είναι ΜΕΓΑ.

Αυτά.


Άποψή μας. Σωστή ή λάθος, μόνο ο χρόνος θα δείξει. Σας αγαπάμε όλους είτε συμφωνείτε, είτε διαφωνείτε.


ΥΓ: Η λέξη που κυριαρχεί στην πιο πάνω τοποθέτηση είναι η λέξη “φήμες”. Τα δύο τελευταία χρόνια μας φλόμωσαν στις φήμες. Κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά περιείχαν οι προσφορές.

2 σχόλια

  1. Καλημέρα,
    επανέρχομαι μετά από πολύ καιρό στο δημόσιο σκαρί των εξοπλιστικών για να γράψω ένα μικρό σεντόνι. Κάποιο θα το διαβάσουν, κάποιοι όχι, πάντως εγώ θα πω δημόσια όσα συζητώ καιρό με ΦΙΛΟΥΣ οπως ο Κυναίγειρος (σε 2-3 έτη κλείνουμε δεκαετία) και ο Defencegreece. Το σχόλιο είναι once and for all.
    ‘Εχοντας αρκετούς φίλους στο ΠΝ, συγγενείς στην ΠΑ και…συγγενείς …β βαθμού στο ΔΣ, ισχύουν τα ακόλουθα:

    Ι. Η βαθμολογία του ΠΝ για 1. Ολλανδία, 2 Γαλλία και 3. Ιταλία ισχύει. Δε διαψεύστηκε ποτέ από κανέναν τότε (όσο ήταν φρέσκια) και ήταν καθαρά τεχνοκρατική. Το ΠΝ ζήτησε φρεγάτα με δυνατότητες αεράμυνες ΠΕΡΙΟΧΗΣ, όπως ζητά σταθερά 10 έτη-εξού και τα τρία πρώτα σκαριά-ΓαλλοΙταλοί με aster30 και οι Ολλανδοί με sm2. Ο,τιδήποτε άλλο γραφτεί, ΕΙΝΑΙ ΨΕΜΜΑ .+-

    Αστειοτητες με arrowhead140 δίχως το κοστος αισθητήρων και ισπανικα σκαρια με essm, βαθμολογήθηκαν αρκετά χαμηλά από το ΠΝ και ας έγραφαν “ειδησεογραφικά” για …επαγγελματισμό Βρετανών.

    ΙΙ. Οι Ολλανδοί ήταν πρώτοι με έναν ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΑΣΤΕΡΙΣΚΟ. SM2. Δεν αποδεσμεύθηκε ποτέ ρητά από τους Αμερικάνους.+-.
    Απαντήθηκε σε κάθε επίπεδο “ζητήστε και βλέπουμε για το αν θα σας αποδεσμεύσει το Κογκρέσσο” εν ευθέτω χρόνο. Η Ελληνική πλευρά θεώρησε δικαίως πως το ζήτημα παραπεπόνταν στις ελληνικές καλένδες και τους σουταραν. Για αυτο και οι Ολλανδοι στις κορβετες ερχονται με ευρωπαικο πυραυλο, για αυτο και οι Γαλλοι εγραφαν πως θα χασουν το σκαρι μονο απο τους Ιταλούς (που δεν ενδιαφερθηκαν ποτε) γιατι ηξεραν πως δε θα δωσουν sm2 οι Αμερικανοι.

    Επομένως ατάκες τύπου “Ολλανδια θα λεμε και θα κλαίμε” είναι εκτός πραγματικότητας γιατι οι Ολλανδοι δεν εφεραν ποτε το κυριο οπλο που ζητησε το ΠΝ. Αυτα και σε αντιθεση με οσα λενε επισημοι ή ανεπισημοι εμπορικοι αντιπροσωποι στο τουιτερ.

    ΙΙΙ. Το ΠΝ θα “κατάπινε” τις mmsc αν έρχονταν με sm2 και σε μεγάλο νούμερο (>5). Αυτό επικοινωνήθηκε ΚΑΘΑΡΑ στους Αμερικάνους στο ανωτατο επιπεδο διπλωματικης εκπροσωπησης τους στη χωρα απο το ιδιο το ΠΝ. Τελικώς έσκασαν μυτη με 4 hf2 και camm-er εξαγριώνοντας υποστηρικτες τους εντός του ΠΝ.

    IV. Το ΠΝ ουδέποτε δέχθηκε να συζήτησει σοβαρά για Tico.+-.
    Οι πολίτες μπορεί να ονειρεύονταν/πίστευαν ό,τι ήθελαν. Τα tico απορρίφθηκαν ρητά αμα τη γενέσει τους. Εχω φίλο Πλωταρχη που είπε επι λέξη “καλυτερα 10 lcs παρά ένα τικο”. Αυτή ήταν σταθερά η θέση του ΠΝ εδώ και 3-4 έτη. Δεν σηκωνουν τα logistics του πλοιου τα δεδομενα του ΠΝ (λιμενΕΣ ελλημενισμου εκτος Κρητης, καυσιμα, πυραυλοι, προσωπικο). Δε γινεται η “ναυαρχιδα του ΠΝ” να μην μπορει να ελλιμενιστεί σε ναυσταθμο στο Βορειο Αιγαιο. Ηταν και ειναι θεση Αρχής.

    V. Το ΠΝ είναι ευτυχισμένο με την τωρινή διαμόρφωση της FDI.+-. Ηταν αυτο που ζητησαν οι ανθρωποι που θα το επανδρωσουν, θα πολεμησουν και θα ζησουν ή πεθανουν πανω στο σκαρι.

    VI.Η πολιτικη ηγεσια ηθελε να κοψει Βρετανους, Ισπανους, Γερμανους ΚΑΙ Ιταλους. Τους Βρετανους επειδη δυσκολα θα δεχονταν στην Ευρωζωνη συμβολαιο 4 δις να πηγαινει εκτος ΕΕ και επειδη το 2020 κανανε κοινες εκπαιδευσεις με τους Τουρκους εν μεσω κοντρας, Γερμανους ως μηνυμα, Ισπανους ολοι ξερετε γιατι (και εχουν κανει και χειροτερα) ΚΑΙ Ιταλους (για λογους που δεν επικοινωνουνται). Τους τελευταιους τους έσωσε από το κοψιμο το ΠΝ- το οποιο ήθελε μια FREDA αλλά η F. ποτέ δεν πήρε το διαγωνισμό σοβαρά.

    Ο,τιδήποτε άλλο γράφτηκε από σχολιαστή, δημοσιογράφο, ειπώθηκε από υπουργο κοκ είναι στη σφαίρα της φαντασίας. Ξέρω πως είμαι ανώνυμος αλλά στα @@ μου, εγώ το γράφω κάπου δημόσια για να υπαρχει. Και ο καθένας ας πιστέψει ό,τι θελει σε κάτι τόσο απλο (προμηθεια νεων πλοιων), κατάντησε να…ποδοσφαιροποιηθεί.

    ΥΓ Και κάτι τελευταιο-υποψιαζομαι στις κορβετες την Damen. Για 3 λογους: Για να μην υπαρχει ενας προμηθευτης, γιατι οι Ιταλοι εχουν κανει ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ που κανεις δημοσια δε θα πει αλλα στον…Ουρανοξυστη ειναι εξορισμενοι μαζι τους ΚΑΙ γιατι “οι λαγοι παντα βγαζουν το κατι τις τους”. Και οποιος καταλαβε, καταλαβε. Over and out.

    1. Αγαπητέ , ευχαριστούμε θερμώς για τον πολύτιμο χρόνο σου. Τα όσα γράφεις είναι συγκλονιστικά. Ευχαριστούμε και πάλι. Καλές γιορτές , καλά Χριστούγεννα.

Απάντηση