Κυριάκος Μάτσης: Ο ανυπέρβλητος Αγωνιστής

ΤΟ ΥΠΑΡΧΕΙΝ ΕΣΤΙΝ ΑΓΩΝΙΖΕΣΘΑΙΕΔΩΣΕΣ ΣΤ’ ΟΝΕΙΡΟ ΦΤΕΡΑ ΑΤΡΟΜΟ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙ….

Σαν σήμερα 19/11/1958 ο Κυριάκος Μάτσης, ο Αετός του Πενταδακτύλου, περνά στο Πάνθεον των Αθανάτων…Ο μυθικός ” ΚΑΔΜΟΣ” της ΕΟΚΑ γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1926 στο ηρωικό Παλαιχώρι της Λευκωσίας και μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, πηγαίνει στο Γυμνάσιο Αμμοχώστου. Έφηβος μαθητής γράφει το 1944: 

” ΘΑ ΡΙΧΤΩ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ! ΘΑ ΠΟΛΕΜΗΣΩ ΤΙΜΙΑ ΚΙ ΠΑΛΛΙΚΑΡΙΣΙΑ!”


Το 1946 εισήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου σπούδασε γεωπονία (απόφοιτος 1952). Κατά την διάρκεια της διαμονής του στην Θεσσαλονίκη γνωρίστηκε με το Γρηγόρη Αυξεντίου που υπηρετούσε στον Ελληνικό Στρατό σαν έφεδρος αξιωματικός. Ο Μάτσης συνδέθηκε μαζί του και οργάνωνε διαλέξεις εθνικής διαφωτίσεως, ενώ όταν γύρισε στην Κύπρο εργαζόταν ως γεωπόνος στην Αμμόχωστο. Εντάχθηκε από πολύ νωρίς στην Παναγροτική Ένωση Κύπρου για τα δίκαια του αγρότη. Διετέλεσε τομεάρχης της ΕΟΚΑ στην επαρχία Αμμοχώστου από το 1955 και τομεάρχης Κερύνειας έως τον θάνατο του.


Γράφει ο Αρχηγός Διγενής για τον εκλεκτό Αγωνιστή:


” Ο αείμνηστος Κυριάκος Μάτσης εμυήθη εκ των πρώτων εις τον Αγώνα. Ιδεολόγος με αρτίαν μόρφωσιν, εμφορούμενος από ηθικάς κι χριστιανικάς αρχάς, ένθερμος πατριώτης προσέφερε τη ζωή του εις τον Βωμόν της Κυπριακής Ελευθερίας…”


Αναφέρει και πάλι για τη γενναιότητά του ο Διγενής στα Απομνημονεύματά του στη σ. 327:


” Τον Σεπτέμβριον 1958, ο Κ. Μάτσης ευρίσκετο εις Πέλλα-Πάις Κυρηνείας. Εκείθεν ηθέλησε να μεταβή δι’ αυτοκινήτου εις Κυρήνειαν. Καθ’οδόν ενεφανίσθη απροόπτως και εις απόστασιν 30 μέτρων περίπου αυτοκίνητον, πλήρες Άγγλων στρατιωτών. Τότε ο Μάτσης λέγει επιτακτικώς εις τον οδηγόν: “Τράβα ίσια με ψυχραιμίαν και χωρίς να αλλάξης ταχύτητα. Εάν οι στρατιώται σου κάμουν νόημα να σταματήσης, στάσου απότομα και θα τους θερίσουμε μέχρι του τελευταίου. Προτιμώ να πεθάνω πολεμώντας, παρά να παραδοθώ “.

Γενναίος κι ανδρείος ξεχώριζε ανάμεσα σε πολλούς ο Κυριάκος! Κι την ανδρεία του την γνώρισαν οι τόποι μας οι σκλαβωμένοι. Το χώμα μας το Ελληνικό, της Λαπήθου, της Κερύνειας, του Πενταδακτύλου γεύτηκε το πύρωμα της ψυχής του Πρωταθλητή των Ιδεών του Έθνους!
Συνελήφθη στις 9 Ιανουαρίου 1956, μετά από προδοσία και κατά την διάρκεια των βασανιστηρίων τον επισκέφθηκε ο ίδιος ο Κυβερνήτης Χάρντιγκ και του πρόσφερε το υπερβολικά μεγάλο για την εποχή ποσό των 500.000 λιρών αν αποκάλυπτε πού κρυβόταν ο Διγενής.

Εκεί απάντησε το γνωστό:

“Ου περί χρημάτων τoν αγώνα ποιούμεθα…αλλά περί Αρετής!” 


Στις 13 Σεπτεμβρίου 1956 δραπέτευσε και επικηρύχτηκε με το ποσό των 5.000 λιρών. Στις 19 Νοεμβρίου 1958 περικυκλώθηκε το κρησφύγετό του στο Δίκωμο Πενταδάκτυλου, όπου βρισκόταν μαζί με δύο συναγωνιστές του και αρνήθηκε να παραδοθεί. Έτσι, ανατινάχθηκε από τις Βρετανικές δυνάμεις με αποτέλεσμα να περάσει στην Αθανασία! Θάφτηκε στα “Φυλακισμένα Μνήματα” χωρίς να επιτραπεί στους συγγενείς του να παραλάβουν τη σορό του.


Ο Κυριάκος Μάτσης ήταν πρώτιστα ένας οραματιστής ιδεολόγος. Απευθυνόμενος προς την Ελληνικήν Νεολαίαν έλεγε: 

” Τζιέβκετε τη νιότη σας γιατ’ έσιετε ΠΑΤΡΙΔΑΝ,Ποκούμπιν τουν’ του τόπου κρατούμεν σας τζ’ ασπίδα!”
” ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΣΑΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΚΙ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΣΑΣ Η ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ!ΕΜΠΡΟΣ ΛΟΙΠΟΝ ΑΚΡΙΤΕΣ ΤΩΝ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΠΑΛΞΕΩΝ!ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΛΛΗΝΕΣ!”


Από τα Κρατητήρια Κοκκινοτριμιθιάς , 29 Ιουλίου 1956, έγραφε για το Κυπριακό Ζήτημα:


” Χρειάζεται άνθρωπος εις το τιμόνι ΤΙΜΙΟΣ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΣ ο οποίος να μην παρασύρεται από κόμματα και κομματίδια… Ουδείς επιτρέπεται ενδοιασμός, ουδεμία παρέκκλισις ουδέ η ελάχιστη απόκλισις… Μεγάλη η ευθύνη του τιμονιέρη…”


Τα λόγια του σήμερα ακούγονται πιο επίκαιρα από ποτέ… Αυτά μας διαλαλεί ακόμη ο Αγωνιστής Αυτός που φώναξε στους βάρβαρους από το κρυσφήγετο του: ” ΑΝ ΒΓΩ , ΘΑ ΒΓΩ ΠΥΡΟΒΟΛΩΝΤΑΣ” Γιατί όπως έλεγε ΤΟ ΖΕΙΝ ΕΣΤΙ ΝΙΚΑΝ κι όποιος δεν νικά δεν δικαιούται να ζεί!”


Ο πατέρας του Κυριάκου, Χριστοφής απήγγειλε τους παρακάτω στίχους σαν άκουσε για το ηρωικό τέλος του παιδιού του:


Θα θελα να τανε μπορετό να ξαναγίνω νέος, να ζώσω το Μ3 σου, να πάρω το Σπαθί Σου, κι να ανεβώ στο τόπο σου ΝΑ ΥΨΩΣΩ ΤΗ ΤΙΜΗ ΣΟΥ!”

Τέτοιοι ΕΛΛΗΝΕΣ ήσαν οι γονείς του!


Το παράδειγμα του Κυριάκου Μάτση μας λέει ξεκάθαρα ότι για τη Πατρίδα μας πρέπει να είμαστε ΣΩΤΗΡΕΣ κι όχι ΛΥΜΕΩΝΕΣ! ΑΦΟΥ ΟΥ ΠΕΡΙ ΧΡΗΜΑΤΩΝ ΠΟΙΟΥΜΕΘΑ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΑΙΗΣ ΤΟΝ ΔΙΔΟΜΕΝΟΝ ΣΤΕΦΑΝΟΝ όπως κι οι ένδοξοι Πρόγονοι μας …


Όταν λοιπόν σήμερα προσεγγίζεις τέτοιον ηρωισμό, τέτοιαν αυταπάρνηση κι αυτοθυσία, τέτοιον άδολο πατριωτισμό, τότε αντιλαμβάνεσαι το γκρεμό που έχει εγκλωβιστεί η Ελληνική κοινωνία. Μέσα σε ένα κλίμα έντονου αντιηρωισμού κι εθνικής αλλοτρίωσης, ξεπροβάλλει το πυρφόρο πρότυπο του Μάτση… Και σε καλεί σε εγρήγορση για της Πατρίδας την Ελευθερία!

 Κι από την άλλη λες ” οι καιροί άλλαξαν”… Δεν υπάρχουν ήρωες, δεν υπάρχουν θυσίες…κι δημιουργείς μία βολική ψευδαίσθηση για να ξεφύγεις από τη σκυτάλη του Χρέους…Ο βάρβαρος εχθρός όμως δεν σε αφήνει να βολευτείς… Στέκεται πιο απειλητικός από ποτέ κι επιθυμεί τη γη σου, την ψυχή σου…Κι τότε καταλαβαίνεις ότι η μόνη πραγματικότητα ΕΙΝΑΙ Ο ΜΑΤΣΗΣ!

Άλλος δρόμος δεν υπάρχει για τη Λευτεριά παρά μόνο μέσα από τη Φωτιά! Εμάς τους Έλληνες μας έταξε η Μοίρα Φύλακες της Τιμής της Ελευθερίας!Κι ο Μάτσης το ήξερε καλά αυτό..Γι αυτό παντού διακήρυττε πως

ΤΗ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΘΑ ΤΗ ΚΡΑΤΗΣΟΥΜΕ ΨΗΛΑ ΚΑΙ ΘΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΟΜΕΝ ΠΑΝΤΟΤΕ ΝΙΚΗΦΟΡΑΝ!”(1948)


ΕΙΘΕ ΣΥΝΤΟΜΑ ΝΑ ΑΞΙΩΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΗΣΟΥΜΕ ΤΗ ΓΑΛΑΝΟΛΕΥΚΗ ΣΤΟ ΠΕΝΤΑΔΑΚΤΥΛΟ ΚΙ ΣΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟ ΑΝΔΡΕΑ!ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΤΙΜΗΣΟΥΜΕ ΟΠΩΣ ΣΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΗΡΩΑ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΑΤΣΗ!ΕΣΥ ΜΑΣ ΕΔΕΙΞΕΣ ΠΩΝ ΖΟΥΝ ΚΙ ΠΩΣ ΠΕΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΕΜΕΙΣ ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΟΔΡΟΜΙΑ ΤΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ…


“Παράξενο το μίλημα των λουλουδιών που σπέρνουμε στους τάφους…Τώρα που των Ιδεών το άνθισμα θάφτηκε μες το χώμα… ΣΠΕΙΡΕ ΤΑ! ΠΙΟ ΔΥΝΑΤΑ ΘΑ ΠΕΤΑΧΤΟΥΝ! ” ( Κ. Μάτσης)


ΑΙΩΝΙΑ Η ΜΝΗΜΗ ΣΟΥ ΓΙΓΑΝΤΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΜΑΣ!


Δημητρίου Αλίκη

Κάνετε Like στο κανάλι μας στο YouTube:

https://www.youtube.com/channel/UCW-aVc4fLGKbjoQDfk7pAZQ


Απάντηση