Γράφει ο Δρ. Χάρης Στρούμπος M.Sc., Ph.D.
Ο Valery Mitko συνελήφθη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, λίγο μετά ακυρώθηκαν οι παραδόσεις των νέων S-400 στην Κίνα. Γιατί όμως θα μας ενδιέφερε αυτό;

O νόμος CAATSA Public Law No: 115-44 (08/02/2017) δεν αφορά μόνο απειλές από όπλα αλλά περισσότερο ένα «πλέγμα» δυνητικών απειλών όπως κυβερνοασφάλεια, σχέδια ορυκτού πετρελαίου, οικονομικά ιδρύματα, διαφθορά, κατάχρηση σε ανθρώπινα δικαιώματα, συναλλαγές με Ρωσικούς τομείς άμυνας ή πληροφορίας (Intelligence) κτλ.
Χωρίς να αγγίξουμε θέματα για τα οποία σαφώς είναι υπόλογη η Τουρκία όπως ανθρώπινα δικαιώματα, εμπορία φτηνού πετρελαίου από αμφιλεγόμενες πλευρές για τις ΗΠΑ όπως Ιράν και ισλαμικό κράτος και αμυντικές αγορές από τη Ρωσία ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και ένα άλλο σημείο.
Τον Φεβρουάριο του 2020 ο Valery Mitko ένας από τους κορυφαίους Ρωσικούς Αρκτικούς επιστήμονες συνελήφθει διότι μετέφερε τεχνολογία στην Κίνα. Ένα μήνα μετά την καταδίκη του η Ρωσία ακύρωσε τις παραδόσεις S-400 στην Κίνα. Βέβαια ήδη S-400 έχουν αναπτυχθεί από την Κίνα στο Θιβέτ κοιτώντας το Ινδικό Ladakh. Την ίδια στιγμή ο Ινδός νομοθέτης βουλευτής και μέλος του κυβερνόντος κόμματος Subramanian Swamy αντιδρά έντονα στην αγορά των S-400 αναφέροντας είναι κατασκευασμένοι με Κινεζικά ηλεκτρονικά κυκλώματα!

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο Justin Bronk ερευνητής στο παλαιότερο ανεξάρτητο “think tank” με έδρα το Λονδίνο Royal United Services Institute (RUSI) όπου θεωρεί ότι οι Ινδικοί S-400 λόγω των κινεζικών κυκλωμάτων θα μπορούσαν να γίνουν “spoofed”

με την έννοια της κυβερνοασφάλειας όπου “μασκάρεται” μία IP προς μεταφορά πληροφοριών. Ετσι δεδομένα (data) τα οποία μαζεύονται από τους S-400 θα μπορούσαν να βρούν αποδέκτες όχι μόνο τους Ρώσους αλλά και τους Κινέζους. Και αυτό είναι σοβαρό πρόβλημα για τις ΗΠΑ. Διότι από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ήδη 1800 περιπτώσεις «ψεύτικων» ηλεκτρονικών κυκλωμάτων από την Κίνα έχουν ανιχνευτεί στους στόλους των P-8 και C-130J. Η “PCBetter Act” θα χρηματοδοτήσει σε βάθος δεκαετίας την δημιουργία αμερικανικών αλυσίδων κατασκευής ηλεκτρονικών με μεγάλη ασφάλεια.

Η δυνητική μεταφορά των δεδομένων που μαζεύουν οι S-400 της Τουρκίας προς τρίτους αποδέκτες είναι εξαιρετικά πιθανή και έξω από τον έλεγχο της Τουρκίας, όχι μόνο για τα F35 αλλά και για τα F16, F16 Viper.
H συλλογή πληροφοριών αφορά όχι μόνο το ίχνος ραντάρ RCS των F35/ F16/ F16 Viper αλλά και το ραντάρ AESA. Η τεχνολογία AESA είναι ένα «κλειστό» κλαμπ. Τα ραντάρ AESA της Northop Grumman Electronic Systems AN/APG-81 για τα F35 και AN/APG-83 (SABR) των F16 Viper

έχουν κοινό παππού βλέπε γενεαλογικό δέντρο το ραντάρ AN/APG-77 των F22 του οποίου τις ικανότητες έχουν κληρονομήσει δηλαδή όπως και μεγάλο μέρος της τεχνολογίας του.

Το μεν AN/APG-81 περιλαμβάνει τις λειτουργίες air-to-air του AN/APG-77 των F22 αλλά και επιπρόσθετα λειτουργίες air-to ground με χαρτογράφηση υψηλής ανάλυσης, ανίχνευση πολλαπλών κινούμενων στόχων στο έδαφος, electronic warfare κτλ. Το δε AN/APG-83 εκτός των ανωτέρω κατασκευάστηκε ώστε να τοποθετείται στα F16 χωρίς μεταβολές στη δομή του, ισχύ και ψύξη.

Επομένως η συλλογή πληροφοριών από τους S-400 της Τουρκίας αφορά και την κυβερνοασφάλεια του νόμου CAATSA και δημιουργεί στους μεν χρήστες των F16/F16 Viper τεχνολογικό και αμυντικό ζήτημα, από την άλλη μία πώληση ολίγων Viper στη Τουρκία θα ήταν ως η υπερδύναμη να πυροβολεί τα πόδια της βραχυκυκλώνοντας την σκέψη αγοράς των Viper από άλλους χρήστες και δημιουργώντας μεγάλα ερωτηματικά στην Ταιβάν η οποία έχει τον μεγαλύτερο εκτός ΗΠΑ στόλο και βρίσκεται σε αντιπαράθεση με την Κίνα.
https://www.congress.gov/bill/115th-congress/house-bill/3364