Όταν ο δήμαρχος Λεμεσού, απελευθέρωνε τη Θεσσαλονίκη

Γράφει η Κούλα Αντωνίου,

26 Οκτωβρίου 2021, Λεμεσός.


Η 26η Οκτωβρίου αποτελεί σημαντική ημέρα για τη Θεσσαλονίκη μας, καθώς η γιορτή του πολιούχου της Αγίου Δημητρίου συνδυάζεται με την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, το 1912.

Κατά τους Βαλκανικούς πολέμους τεράστια ήταν η εθελοντική συμμετοχή Ελλήνων από Κρήτη, πλήθος Ελλήνων μεταναστών της Αμερικής, Ηπειρώτες, Ελλήνων από Κύπρο (ανάμεσά τους και ο Δήμαρχος Λεμεσού, Χριστόδουλος Σώζος) και γενικότερα Έλληνες από κάθε περιοχή της γης.

Ένα μικρό απόσπασμα επιστολής του αγωνιστή και δημάρχου Λεμεσού Χριστόδουλου Σώζου προς τη σύζυγό του Έρμα:

Ο Ήρωας Βαλκανιομάχος δήμαρχος Λεμεσού, Χριστόδουλος Σώζος

«…. Όταν θα λάβης την παρούσαν μου, θα είμαι μακράν του υίου μου διά την υπηρεσία της πατρίδος. Ημείς έχομεν καθήκοντα τα οποία ουδεμία δύναμις, ουδέν φίλτρον πρέπει να εμποδίση από του να ενασκώνται ……..Έπειτα οφείλεις να έχεις αυτό υπ’ όψιν σου, ότι αν έμενα στην Λεμεσόν ατιμασμένος στην συνείδησίν μου, δεν θα έζων ποτέ εγώ αλλ’ ούτε σύ ευτυχής …. Ενώ τώρα φεύγω με λύπην που σας αφήνω, αλλά και με την ελπίδα ότι θα επανέλθω να σας εύρω.»

Ο Χριστόδουλος Σώζος δεν επέστρεψε ποτέ. Σκοτώθηκε στην Ήπειρο στο ύψωμα του Προφήτη Ηλία τον Δεκέμβριο του 1912 σε φονική μάχη με τους Τούρκους.

Χρόνια Πολλά σε εορτάζουσες και εορτάζοντες.

Xρόνια Πολλά στη Θεσσαλονίκη μας.

Απάντηση