Αυτή η Γη, έχει φωνή (2)

της Αλίκης Δημητρίου,


ΠΡΩΤΑΡΑΣ – ΚΥΠΡΟΣ ΜΟΥ✨💛

Μία άλλη όψη:Η ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΥΚΟΛΛΑ”ἔτι ζώειν καὶ ὁρᾶν φάος ἠελίοιο” ( κ, 498)

👉Σύμφωνα με μία εκδοχή ο Πρωταράς πήρε το όνομα του από το <πρώτος+ορώ> , επειδή οι κάτοικοι της περιοχής μπορούσαν να δουν πρώτοι το φώς του ήλιου να ανατέλλει από το ύψωμα..Ή επειδή το ύψωμα της περιοχής φαινόταν πρώτο απ’ αυτούς που πλησίαζαν από τη θάλασσα…

👉Η ΑΡΧΑΙΑ ΛΕΥΚΟΛΛΑ,

Ήτο αρχαίο λιμάνι της Κύπρου. Αναφορά κάνει ο Στράβων στη γεωγραφική περιγραφή της Κύπρου, γράφοντας:…Καί μετά ταῦτα ἡ Σαλαμίς…. εἶτ’ Ἀρσινόη πόλις καί λιμήν εἶτ’ ἄλλος λιμήν Λεύκολλα· εἶτ’ ἄκρα Πηδάλιον, ἧς ὑπέρκειται λόφος τραχύς… Ο Στράβων τοποθετεί δηλαδή τη Λεύκολλα μεταξύ της αρχαίας πόλης της Σαλαμίνος και της γειτονικής της Αρσινόης, και του ακρωτηρίου Πηδάλιον (σημερινό ακρωτήριο Γκρέκο). Μπορούμε, συνεπώς, να προσδιορίσουμε την τοποθεσία της Λεύκολλας στη σημερινή περιοχή του Πρωταρά.

👉Στην περιοχή του Παραλιμνίου, πολύ κοντά στην τοποθεσία όπου τοποθετείται η αρχαία Λεύκολλα, βρέθηκε αρχαία επιγραφή αφιερωματική στον θεό Απόλλωνα. Τούτο αποτελεί ένδειξη ότι στην αρχαία Λεύκολλα υφίστατο ναός του Απόλλωνος. (ο Θεός του Φωτός, εξ’ ου κι προφήτης Ηλίας-Ήλιος)

Απάντηση