Ο Νικηταράς «επέστρεψε» στο χωριό του!

Με μεγάλη συγκίνηση παραδώσαμε σήμερα στο Λαογραφικό Μουσείο του χωριού Τουρκολέκα Αρκαδίας το ορειχάλκινο αντίγραφο του νεκρικού προσωπείου του κορυφαίου Ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης, Νικηταρά, ο οποίος κατάγεται από τον συγκεκριμένο οικισμό. Το κειμήλιο αυτό παρέλαβαν για λογαριασμό του Λαογραφικού Μουσείου οι κύριοι Αθανάσιος Αποστολόπουλος και Αναστάσιος Γιαννακόπουλος, ο νυν και ο πρώην Πρόεδρος του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας Τουρκολέκα αντίστοιχα.

Ένα τεράστιο ευχαριστώ είναι το ελάχιστο που οφείλουμε στην αξιότιμη κυρία Καλλιόπη Γκίκα, την υπεύθυνη του Μουσείου Αφής (πρόκειται για ένα πολύ ξεχωριστό Μουσείο της μητροπολιτικής περιοχής της Αθήνας που απευθύνεται πρωτίστως σε άτομα με προβλήματα όρασης, και όπου στον επισκέπτη επιτρέπεται να αγγίζει/ψηλαφεί τα εκθέματα) η οποία με την εισήγησή της προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Φάρου Τυφλών Ελλάδος (το ιστορικό Σωματείο στο οποίο υπάγεται το Μουσείο Αφής και που αμέσως ενέκρινε το αίτημά μας) μάς εμπιστεύθηκε για λίγες μέρες το γύψινο εκμαγείο της νεκρικής «μάσκας» του Νικήτα Σταματελόπουλου (που αποτελεί μόνιμο έκθεμα του Μουσείου Αφής) ώστε να δημιουργηθεί το μεταλλικό αντίγραφο αυτού. Είναι μια ευγενής χειρονομία που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ, πλήρως εναρμονισμένη με το πνεύμα του εορτασμού των Διακοσάχρονων από την κήρυξη της μεγάλης Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Ο Τάφος του ανεπανάληπτου Νικηταρά (στο Πρώτο Νεκροταφείο της Αθήνας) έχει χαθεί εδώ και πολλές δεκαετίες, και με αυτή τη συμβολική κίνηση τρόπον τινά επιδιώξαμε να «φέρουμε» τον ανυπέρβλητο αυτόν Αγωνιστή στα προγονικά του εδάφη. Γνωρίζουμε φυσικά ότι για τους επιφανείς Άνδρες κάθε κομμάτι γης αποτελεί μνήμα. Στην πραγματικότητα, βέβαια, οι Ήρωες αυτού του διαμετρήματος δεν πεθαίνουν ποτέ. Αντιθέτως, πάντα ζουν μέσα από το διαχρονικό αποτύπωμά τους στην Ιστορία και μέσα από την έμπνευση που αντλούμε από τα κατορθώματά τους!

Καλή δύναμη σε όλους μέσα σε αυτήν τη δύσκολη αλλά και ιστορική χρονιά.

Αυγερινός Κεχαγιάς και Αναστάσιος Κεχαγιάς, πατέρας και γιος.


Σημείωση Συντακτικής Ομάδας:

Ο πατέρας και υιός Κεχαγιάς, είναι η πολλοστή φορά που αποδεικνύουν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία είναι αυτή που έχει κατορθώσει να σώσει το Έθνος.

Μετά τη δωρεά της προτομής του γίγαντα Νικηταρά του Τουρκοφάγου στο Δήμο Τριπόλεως (αν είναι δυνατόν. Απουσίαζε η προτομή του ανυπέρβλητου Νικηταρά), έρχεται τώρα η τοποθέτηση του προσωπείου του Ήρωος στον οικισμό από τον οποίο κατάγεται.

Ο Ήρωας σίγουρα θα είναι περήφανος και για τον πατέρα Κεχαγιά και για τον υιό.

Απάντηση