ΕΛΛΑΔΑ – ΤΟΥΡΚΙΑ: ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ ΜΙΑΣ ΔΙΑΜΑΧΗΣ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΑΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ (ΜΕΡΟΣ Β)

Γράφει ο Γιάννης Ν. Καστελιανός

(ykastelianos@gmail.com)

Η διαμάχη με την Τουρκία είναι μια από τις μεγαλύτερες ισχύουσες κόντρες παγκοσμίως μεταξύ εθνών. Και πως να μην είναι άλλωστε όταν έχεις να κάνεις με μια φυλή, η οποία ήταν αιτία να χυθούν τόνοι αίματος, εκ των οποίων μια αναγνωρισμένη γενοκτονία (Αρμενίων) και περισσότερες που οδεύουν προς αναγνώριση (ή θα έπρεπε να έχουν ήδη αναγνωριστεί), Μικρασιατών Ελλήνων και Ασσυρίων; Στην σειρά αυτή των άρθρων θα γίνει προσπάθεια λογικής προσέγγισης των πεπραγμένων και μια ταπεινή προσπάθεια τοποθέτησης για τα μελλούμενα.

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ

Η έκδηλη υποχωρητικότητα της χώρας μας κατά το παρελθόν, δεν είναι πλέον τόσο ορατή. Ενδέχεται να μην είναι βάσει της στρατηγικής μας, όσο απάντηση της ανήκουστης επιθετικότητας των γειτόνων, η οποία θέτει ευθέως εν τέλει θέμα επιβίωσης. Ευτυχώς που η επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο ηρωισμός τους και η γενικότερη επάρκεια τους, είναι καίρια για την καλλιέργεια αυτού του υπάρχοντος συναισθήματος ασφάλειας. Αυτά τα γεγονότα κατάφεραν να συσπειρώσουν ως επί το πλείστων τον ελληνικό λαό, όπως για παράδειγμα είναι η αυθόρμητη και συγκινητική κίνηση των κατοίκων της Ιεράπετρας να στείλουν με καΐκι μαγειρεμένο φαγητό και άλλα φρέσκα φρούτα και λαχανικά από την εύφορη γη τους στην φρεγάτα μας ΕΛΛΗ.

Η Τουρκία του Ερντογκάν πρεσβεύει το δόγμα των Αδελφών Μουσουλμάνων, μια σέχτας που έχει σημαία της τον «ισλαμοφασισμό». Οι ρίζες του έρχονται από τις ορδές των πρώτων Οθωμανών, επαληθεύεται με τον ISIS και επικυρώνεται με τον μεγαλοπρεπή εορτασμό του Ερντογκάν με τον ακραίο εθνικιστή Μπατζελί το 2020 στο Μαντζικέρτ. Αναλύοντας τα ανωτέρω δεν προκαλούν καμία έκπληξη οι έρευνες που πιστοποιούν την συνεργασία της Τουρκίας του Ερντογκάν με τον ISIS, παροχή περίθαλψης, οπλισμού, συναλλαγές και λαθρεμπόριο πετρελαίου κτλ. Όλα αυτά έχουν αναφερθεί σε έγκριτα ΜΜΕ του εξωτερικού με σχετικά επιχειρήματα και δεν είναι καμία μυθοπλασία.

Αν κρίνει κάποιος τα ανωτέρω θα παρατηρήσει ότι η Τουρκία καταπατά κατά το δοκούν όποια συνθήκη ή συμφωνία με σκοπό να επεκταθεί όσο γίνεται περισσότερο. Είναι οφθαλμοφανές ότι ο απώτερος στόχος της είναι η «δορυφοροποίηση» της Ελλάδας, όπως πχ της Αλβανία και του Αζερμπαϊτζάν. Θέλουμε κάτι τέτοιο; Θέλουμε την αναβίωση της οθωμανικής λαίλαπας;

Αν δεν υπάρξει κάποιο συνταρακτικό γεγονός, δεν αναμένεται να αλλάξει ιδιαίτερα η στρατηγική αυτή. Η Τουρκία το 2023 θα έχει εκλογές. Ο Ερντογκάν θέλει να τοποθετηθεί στην ιστορία ως ο νέος πατέρας των Τούρκων. Οι κατά καιρούς συνθήκες εμπλοκής ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν και να εντατικοποιηθούν. Μια από τις βασικές ιστορίες που θέλει να πουλήσει στον βασικό του πυρήνα, στον αγράμματο κάτοικο της Ανατολίας, οι οποίοι είναι ενα διόλου ευκαταφρόνητο κομμάτι της βάσης του και αρέσκονται στις αρχές του «ισλαμοφασιμού» ως επί το πλείστων, είναι άλλη μια αρπαγή, βάζοντας στο κάδρο την Ελλάδα. Έχει ήδη να υπερηφανευτεί για τέτοιες στη βόρεια Συρία, Λιβύη κτλ. Η Ελλάδα λείπει από το πάζλ. Η φύση της Τουρκίας αλλάζει και πρέπει οι κυβερνήτες στην χώρα μας να την αξιολογήσουν αναλόγως. Αυτό συμβαίνει διότι οι κάτοικοι της Ανατολίας είναι βαθιά θρησκευόμενοι, έχουν ξεπεράσει σε αριθμό, ενδέχεται και σε δύναμη τους «Ευρωπαϊστές» κατοίκους των παραλίων και χρηματοδοτούν το καθεστώς Ερντογκάν, μέσω των εισφορών τους στα τζαμιά των περιοχών τους.

Ο Ερντογκάν θέλει να πιστεύει ότι η Ελλάδα θα συμπληρώσει το πάζλ. Η χώρα μας όντας στο χείλος της χρεοκοπίας, με πολιτικό προσωπικό ενίοτε κάτω των περιστάσεων, τραγική υπογεννητικότητα, μια κοινωνία στην οποία βάλλεται ο πατριωτισμός και οι Ελληνικές παραδοσιακές αξίες από την δεκαετία του 1980, έργο όντας συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων, δείχνει να δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΣΗΜΕΡΑ

Η σημερινή Τουρκία είναι χτισμένη ως επί το πλείστων σε χώμα ελληνικό, αρμένικο και κουρδικό. Σφαγές αμάχων, γενοκτονίες και τρομοκρατία, βίαιη απώθηση πληθυσμών και ανάλογο αναγκαστικό εξισλαμισμό κατά τους αιώνες, έχουν δώσει το σημερινό της μόρφωμα. Η Ελλάδα, εδώ και τουλάχιστον 100 χρόνια όλο και βάλλεται ή πιέζεται εξ ανατολών, θύμα ενός γείτονα που ως φαίνεται η συνεχόμενη και αδιάκοπη αναθεωρητική του ατζέντα έχουν παγιωθεί. Είναι πιθανό αυτό ενδόμυχα να έχει βαθύτερες υπαρξιακές ρίζες. Από την άλλη η αναχαίτιση αυτής της λαίλαπας είναι στο χέρι μας, η οποία πρέπει να αναχθεί σε θέμα επιβίωσης. Ο Ελληνισμός έχει υπάρξει στο χείλος της καταστροφής αρκετές φορές ξανά στο παρελθόν και όμως εγείρεται από τις στάχτες του. Τέτοια παραδείγματα νίκης έχουμε πολλά για το Έθνος μας.

Η αναθεωρητική ατζέντα με γνώμονα τα οθωμανικά πρότυπα έχουν φέρει την Τουρκία σε δυσχερείς διμερείς σχέσεις με σχεδόν όλους τους γείτονες της, καθώς έχει εμπλακεί ήδη σε πολυάριθμα μέτωπα με πολύ μεγάλο κόστος για την ήδη δυσχερή οικονομική της θέση. Η πολιτική σκηνή βρίθει από εθνικιστές και το Κουρδικό κόμμα, με διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό, βιώνει απίστευτες διώξεις. Η πληθυσμιακή δυναμική και η μέχρι πρότινος οικονομική ισχύ ήταν αυτό που την κρατούσε όρθια. Ως πότε;

Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΗΜΕΡΑ

Η Ελλάδα είναι σε κατάσταση που με δυσκολία προσπαθεί να ορθοποδήσει μετά από μια μακρόχρονη κρίση που μείωσε κατά 1/3 τον εθνικό της πλούτο. Η κρίση ήταν αιτία της απόλυτης αποτυχίας της μετα χουντικής γενιάς, κοινωνικά, πολιτικά και οικονομικά. Αυτή επιδόθηκε σε άκρατη διασπάθιση του δημοσίου χρήματος και έπεσε θύμα των πολιτικών διχαστικών παθών. Η χώρα έχασε την ευκαιρία να αλλάξει την μοίρα της μη εκμεταλλευόμενη τον πακτωλό των χρημάτων που έφτασαν από την ΕΕ προοριζόμενα για μακροπρόθεσμα αναπτυξιακά έργα. Εν ολίγοις κάποια πρόσθετα συμπεράσματα παρατίθενται παρακάτω για να αποδώσουν καλύτερα την τωρινή εικόνα:

· Έχουμε περάσει την κρίση και είχαμε ήδη αρχίσει την ανάπτυξη πριν τον κορονοϊό. Οι επενδυτές παγκοσμίως μας δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, με τα κατάλληλα βήματα σταθερότητας μπορούμε να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση ευημερίας.

· Η ανωτερότητα του ελληνικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων είναι εμφανής. Με την κατάλληλη στρατηγική και την επένδυση σε νέες τεχνολογίες και συμμαχίες μπορούμε να είμαστε πολύ αισιόδοξοι.

· Η ενότητα των Ελλήνων που το τελευταίο διάστημα διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι κάτι που δεν έχει υπάρξει ξανά. Στην χώρα μας που έχει βιώσει 3 ένοπλους εμφυλίους μετά την ανεξαρτησία της και πάλλονταν πάντα μεταξύ διχαστικών ψευτοδιλημμάτων Βασιλιάς – Βενιζέλος, ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, Κομμουνιστές Δεξιοί κτλ, είμαστε σε πολύ ένα απο τα καλύτερα σημεία σύμπνοιας, τουλαχιστόν σε σύγκριση με το παρελθόν.

· Η δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για το χτίσιμο συμπαγών συμμαχιών, πέραν κυβερνήσεων είναι πρωτοφανής. Συνήθως ότι έχτιζε η μια κυβέρνηση γκρέμιζε η άλλη, δείγμα μέγιστου εθνικού διοικητικού ερασιτεχνισμού. Το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας θα μας πάει πολλά βήματα παραπέρα.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Είναι ευκαιρία τώρα με την αυγή της τρίτης εκατονταετίας του Νεοελληνικού κράτους να αναγεννηθεί και να γίνει ένα κράτος πρότυπο με πολιτική σταθερότητα, επιχειρηματικές επιτυχίες, λίκνο και πάλι του πολιτισμού. Μερικά απαραίτητα στοιχεία προς την επίτευξη αυτού του στόχου αναλύονται παρακάτω:

1. Ελληνικές παραδοσιακές αξίες: Η επιστροφή στις Ελληνικές παραδοσιακές αξίες, πρέπει να γίνει διάχυτη, με βάση την μεγάλη και σταθερή οικογένεια. Η υπογεννητικότητα πρέπει άμεσα να παταχθεί.

2. Αρχαία Ελλάδα: Η πραγματική σύνδεση με την αριστεία της Αρχαίας Ελλάδας και ευγενούς άμιλλας (όπως θεμελιώθηκε από του αρχαίους πανελληνίους αγώνες στην Ολυμπία) πρέπει να γίνει διάχυτη στην Ελληνική κοινωνία. Τα διδάγματα και η φιλοσοφία των αρχαίων πρέπει να ενστερνιστούν και να γίνουν πράξη από το σύνολο του λαού μας και βάση της παιδείας.

3. Διαφθορά: Η πάταξη της διαφθοράς είναι κλειδί για την ανάπτυξη σε όλα τα επίπεδα. Η αναξιοκρατεία δεν έχει χώρο στην νέα εκατονταετία.

4. Ελληνική Διασπορά: Θα πρέπει να δημιουργηθούν οι συνθήκες έτσι ώστε οι εκατοντάδες πανάξιοι επαγγελματίες, επιχειρηματίες και πανεπιστημιακοί του εξωτερικού, και γενικότερα ο Ελληνισμός της διασποράς να ζυμωθούν με την ενδοχώρα και να μεταλαμπαδεύσουν τις κατάλληλες ιδέες για την αναγέννηση του Ελληνισμού.

5. Οικονομία: Η προσήλωση της οικονομίας σε νέες τάσεις όπως η τεχνητή νοημοσύνη, η ρομποτική κτλ είναι μονόδρομος. Χάσαμε τα περασμένα τρένα ανάπτυξης. Αυτό είναι μπροστά μας και έχουμε όλα τα φόντα να το πιάσουμε.

6. Συνισταμένη των Δυνάμεων: Ίσως μια νέα Φιλική Εταιρεία να πρέπει να δημιουργηθεί για να βελτιστοποιήσει τέτοιες αλλαγές ή να επηρεάσει ανάλογες καταστάσεις. Είναι απαραίτητη η συνισταμένη των δυνάμεων των άξιων Ελλήνων του εξωτερικού και εσωτερικού προς την επίτευξη των εθνικών μας σκοπών.

Όλα τα ανωτέρω περιβαλλόμενα, με τον υγιή πατριωτισμό και την ορθολογική ένταξη μεταναστών (που αξίζουν) στην Ελληνική κοινωνία, θα δώσουν στην χώρα μας την απαραίτητη ώθηση να μετουσιώσει την δυναμική που έχει. Έχουμε αποδείξει ότι όταν έχουμε σχέδιο, και ομοψυχία μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Στο χέρι μας είναι η 3η εκατονταετία του νεοελληνισμού να είναι ισάξια της τόσο μακράς και σημαντικότατης ιστορίας μας και μακράν η καλύτερη από τις προηγούμενες. Είναι στο χέρι μας να το κάνουμε πλαισιωμένοι με ανάλογη πολιτική ηγεσία και εν γένει ομοψυχία… Ίδωμεν!

Απάντηση