ΤΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ – ΓΙΑΤΙ ΚΑΙ ΠΩΣ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

του Στέφανου Π. Τανιμανίδη.

Ως Έλληνες ποντιακής καταγωγής, σε ότι μας αφορά, αλλά και ως πολιτισμένος κόσμος μετά την ολοκλήρωση το 1923 και της δεύτερης φάσης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, εδώ και εκατό χρόνια παρακολουθούμε την συνεχιζόμενη ιμπεριαλιστική και επεκτατική πολιτική των εκάστοτε Τουρκικών κυβερνήσεων κεμαλιστών, σοσιαλιστών, στρατιωτικών-χουντικών και σήμερα των φιλοϊσλαμιστών, να συνεχίζουν την ίδια, προκλητική όσο και καταδικαστέα από τους Διεθνείς οργανισμούς, τον Ο.Η.Ε. και την Ευρωπαϊκή Ένωση, πολιτική των εθνοκαθάρσεων και της Γενοκτονίας.

Για αυτό το λόγο πιστεύουμε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση, θα πρέπει για να θωρακίσει τους νεοέλληνες αλλά και τις επερχόμενες γενιές, να εισαγάγει την ιστορία των 2.500 χρόνων του Ελληνισμού του Πόντου σε όλα τα επίπεδα της εκπαίδευσης, για να μην συνεχίζεται, εκατό χρόνια μετά το έγκλημα που υπέστησαν οι πρόγονοί μας και το έγκλημα της λήθης και της σιωπής της ιστορία μας, που για χρόνια επέβαλαν το Νατοϊκό δόγμα της Ελληνοτουρκικής φιλίας, αλλά και τα συμφέροντα «φίλων και συμμάχων» μας.

Ενώ μετά τις αποφάσεις των Δημοτικών συμβουλίων της Αθήνας και την έγγραφη σύμφωνη γνώμη από τους τ. Δημάρχους των Αθηνών, κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο, κ. Ντόρας Μπακογιάννη, Γιώργο Καμίνη και πρόσφατα από τον κ. Κώστα Μπακογιάννη, για ανέγερση μνημείου της Ποντιακής Γενοκτονίας στο κέντρο των Αθηνών, που θα αναδεικνύει τα τραγικά αποτελέσματα της πολιτικής της Γενοκτονίας σε βάρος των διαφορετικών από τον θύτη λαών, θα κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη και θα αποτελεί φόρο τιμής στην μνήμη των αδικοχαμένων 353.000 προγόνων μας, προτείνουμε να χρηματοδοτηθεί άμεσα η κατασκευή του μνημείου.

Εκατό χρόνια μετά την έναρξη το 1919 από τους Κεμαλιστές της δεύτερης φάσης της Ποντιακής Γενοκτονίας σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου, για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση αυτών των επαναλαμβανόμενων Τουρκικών δηλώσεων, προκλήσεων και ενεργειών και την χάραξη ενιαίας Εθνικής γραμμής επί του θέματος.

Α). Το Ελληνικό Κοινοβούλιο να υιοθετήσει την πρόταση που κατέθεσε το 2019 υπόψη του η Πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ως κυβέρνηση υιοθέτησε εν μέρει αλλά δεν υλοποίησε επαρκώς και να συγκροτήσει μόνιμη διακομματική επιτροπή που θα εποπτεύεται και θα συνεργάζεται με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Στις σχέσεις μας με την Τουρκία, εκτός των θετικών διπλωματικών χειρισμών του θέματος από πλευράς Υπουργείου Εξωτερικών, την εξοπλιστική αναβάθμιση των ενόπλων δυνάμεων μας, θα πρέπει να βάλουμε στο τραπέζι της ατζέντας των όποιων σχετικών επιτροπών του ελληνοτουρκικού διαλόγου, στους Διεθνείς Οργανισμούς και θέματα που τα τελευταία 40 χρόνια ανέδειξαν οι ποντιακές οργανώσεις και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ψηφίσματα αλλά και δημόσιες δηλώσεις τους υιοθέτησαν όλοι οι προηγούμενοι Πρωθυπουργοί της χώρας, όπως.

Β). Η Ελληνική κυβέρνηση από την πλευράς της, να καταγγείλει αυτήν την αντιδημοκρατική συμπεριφορά του νεοοθωμανού Σουλτάνου και να απαιτήσει από την Τουρκία, τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών.

Είναι γνωστό ότι στις 2 Φεβρουαρίου 1994 το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αναγνώρισε τα τραγικά γεγονότα της περιόδου 1914-1922 σε βάρος το Ελληνισμού του Πόντου από Νεότουρκους και Κεμαλιστές, ως πράξεις γενοκτονίας και ομόφωνα καθιέρωσε την η19η Μαΐου, ως ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Αντίστοιχα όλα αυτά τα χρόνια μετά την Γενοκτονία που υπέστησαν οι Έλληνες του Πόντου, η Τουρκία συστηματικά,

  • Επιχειρεί να διαστρεβλώσει την ιστορία και να διαψεύσει τις διηγήσεις εκατοντάδων Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων που ήταν αυτήκοοι μάρτυρες και είδαν δεκάδες συγγενείς, φίλους και συμπατριώτες τους να πέφτουν θύματα βίας, δολοφονιών και εξοριών κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες μέχρι του τελικού αφανισμού τους, σε «ένα ΑΟΥΣΒΙΤΣ εν ροή», όπως χαρακτήρισε αυτές τις πορείες θανάτου ο αείμνηστος καθηγητής Ιστορίας Πολυχρόνης Ενεπεκίδης.
  • Επιχειρεί επίσης να διαψεύσει τις χιλιάδες μαρτυρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, μέσα από διπλωματικά επίσημα έγγραφα προς τις κυβερνήσεις τους, δεκάδων ξένων διπλωματών και αποτελούν αδιαμφισβήτητα τεκμήρια των όσων Νεότουρκοι και Κεμαλιστές οργάνωσαν και εν συνεχεία εφάρμοσαν από το 1914-1923 σε βάρος των χριστιανικών πληθυσμών, της τότε Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

· Επιμένει να καταγγέλλει ως ανιστόρητες και να αγνοεί τις αποφάσεις Πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από όλο τον κόσμο, της Διεθνούς Ένωσης Γενοκτονιών της Γενεύης, Παγκόσμιων Επιστημονικών συνεδρίων σχετικών με το θέμα, Δημοτικών αρχών σε Η.Π.Α., Αυστραλία, Ευρωπαϊκή Ένωση, Πολιτειακών αρχών και Εθνικών κοινοβουλίων σε Ευρώπη, Ασία , Αυστραλία και τις Η.Π.Α. τα οποία αφού προηγουμένως μελέτησαν επισταμένως όλα τα στοιχεία που είχαν στην διάθεσή τους αποφάνθηκαν,

ότι τα όσα συνέβησαν τη περίοδο 1914-1923 σε βάρος Αρμενίων Ασσυρίων και Ελλήνων έχουν όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά που προβλέπει η απόφαση του 1948 του Ο.Η.Ε για να θεωρηθούν ως πράξεις Γενοκτονίας.

  • Αγνοεί τις παρατηρήσεις της Επιτροπής Εξωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις 26-27 Σεπτεμβρίου του 2006 στα άρθρα 24, 28, 31, (τελικό Α 6-0269-2006) με τις οποίες εκφράζει την λύπη της, γιατί δεν έχει σημειωθεί πρόοδος σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών στην Τουρκία, ενώ αναφέρεται και στην απαίτηση της για άμεση επαναλειτουργία της ορθόδοξης Σχολής της Χάλκης.

Συγκεκριμένα στο άρθρο 50 της ίδιας έκθεσης, επίσης επισημαίνεται η ανάγκη

«Η Τουρκία να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν και να διευκολύνει δίκτυο ερευνητών και ακαδημαϊκών για να έχουν πρόσβαση στα αρχεία της Τουρκίας, για να ερευνήσουν σχετικά με τις Γενοκτονίες που έγιναν την περίοδο 1914-1923 σε βάρος των Αρμενίων και κατ’ επέκταση των Ελλήνων του Πόντου και των Ασσυρίων».

  • Συνεχίζει να αγνοεί τις πρόσφατες αναγνωρίσεις από το Σουηδικό, το Ολλανδικό, το Αρμενικό, το Κυπριακό Κοινοβούλιο, της πολιτειακής Βουλής της Νέας Νότιας Ουαλίας, της Αυστραλίας, δεκάδων Πολιτειών και Δήμων στις Η.Π.Α. και τον Καναδά, αλλά και τις σχετικές δηλώσεις του Πάπα Φραγκίσκου, του πρ. Προέδρου της Γερμανίας κ. Joachim Gauck για την Γενοκτονία των Αρμενίων και των Ελλήνων του Πόντου,

Γ). Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από την Τουρκία να συμβιβαστεί με το ιστορικό της παρελθόν, να αναγνωρίσει τα γεγονότα της περιόδου 1914-1923 σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου και των άλλων Χριστιανικών πληθυσμών, ως πράξεις γενοκτονίας και να απαιτήσει να ζητήσει συγνώμη για τα όσα οι προγονοί τους έκαναν σε βάρος μας.

Δ). Να δοθούν οδηγίες ώστε οι Έλληνες Ευρωβουλευτές, σε συνεννόηση και με άλλους φίλων χωρών, να φέρουν τα παραπάνω θέματα τόσο στις αρμόδιες επιτροπές που συμμετέχουν, όσο και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προς ψήφιση,

θεωρώντας το συμβιβασμό της Τουρκίας με το ιστορικό της παρελθόν και την αναγνώριση των όσων έκαναν οι προγονοί τους σε βάρος του Ελληνισμού του Πόντου, ως προϋπόθεση για την συνέχιση του διαλόγου ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ε). Να προχωρήσουν σε κατάθεση του σχετικού ψηφίσματος σχετικού με την αναγνώριση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο της Γενοκτονίας, που έγινε σε βάρος των Ελλήνων του Πόντου την περίοδο 1914-1923, που από το 2018-2019 σε συνεννόηση επεξεργάστηκαν τα νομικά γραφεία των κ. Μανώλη Κεφαλογιάννη, Κώστα Χρυσόγονου, Εύας Καϊλη, με την σύμφωνη γνώμη του Δημήτρη Παπαδημούλη με τους νομικούς συμβούλους της Π.Ο.Π.Σ. και του ΠΑ.Σ.Π.Ε. και ορισμού της 19ης Μαΐου ως Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού .

Είναι γνωστό ότι το καλοκαίρι του 2013, το Τουρκικό κράτος μετέτρεψε από μουσείο σε Τζαμί, ένα μοναδικής Ιστορίας και αρχιτεκτονικής Ελληνοχριστιανικό Μνημείο του 13ου αιώνα., της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας, αγνοώντας τις χιλιάδες εκκλήσεις, Τούρκων, Ελλήνων και Ευρωπαίων επιστημόνων και πολιτών.

Ενέργεια που καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στις 12.03.2014 υπερψήφισε την σχετική τροπολογία που κατέθεσε ύστερα από πρότασή μας, ο τότε Ευρωβουλευτής κ. Γιώργος Χατζημαρκάκης, με την οποία ,«ζητείται από το Ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας Yargitay να ανακαλέσει άμεσα την απόφασή του με την οποία μετέτρεψε τον ιστορικό ναό της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας σε τζαμί».

ΣΤ). Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να ζητήσει από τα αρμόδια όργανα του Ε.Κ. και της Ε.Ε., αλλά και την Τουρκική κυβέρνηση να συμμορφωθεί με την υπόδειξη του Ε.Κ. για την ανάγκη διάσωσης και ανάδειξης της ταυτότητας των Ελληνοχριστιανικών μνημείων στον ιστορικό Πόντο και την επαναλειτουργία της ιστορικού ναού της Αγίας Σοφίας Τραπεζούντας ως μουσείου.

Μετά την καταστροφή του 1923 της Ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, την ολοκληρωτική σύληση της και την εκ νέου ανοικοδόμησή της με την αρωγή και της Unesco ώστε να είναι επισκέψιμη, δεκάδες κειμήλια της εξακολουθούν να φυλάσσονται σε Τουρκικές αποθήκες μακριά από τη Μονή.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της 23-8-2019 η Τουρκική εφημερίδα Milliyet, με τον χαρακτηριστικό τίτλο,«το Υπουργείο Τουρισμού διεκδικεί την «περιουσία» της Μονής της «Παναγίας Σουμελά».

Η). Η Ελληνική κυβέρνηση να ζητήσει από την Τουρκία την επιστροφή των κειμηλίων της ιστορικής Μονής της Παναγίας Σουμελά, που φυλάσσονται σε διάφορους χώρους και την ανάλογη έκθεσή τους εντός της ανακαινισμένης μονής, για τους χιλιάδες προσκυνητές και τουρίστες που την επισκέπτονται.

Πρόσφατα το Υπουργείο Τουρισμού της Τουρκίας αλλά και οι τοπικές αρχές δήλωσαν ότι υπολογίζουν την προσέλευση στην μονή της Παναγίας Σουμελά, κατ’ έτος, 1.000.000 εκ. επισκεπτών από όλα τα μέρη του κόσμου.

Από τις κατ’ επανάληψη εκεί επισκέψεις μας, διαπιστώσαμε την παντελή έλλειψη σχετικών εντύπων, που θα μπορούσε να τεκμηριώνει την ιστορική παρουσία για δεκαέξι αιώνες της Εικόνας της μονής και επομένως των Ελληνικών χριστιανικών πληθυσμών στον Ιστορικό Πόντο, στοιχεία τα οποία ζητούν με επιμονή οι επισκέπτες της να πληροφορηθούν .

Από το 2007-2011, κυκλοφόρησε το τρίτομο έργο τίτλο: « Ιστορικό της Εικόνας και της Μονής της Παναγίας Σουμελά», που εκτός της Ελληνικής έκδοσής του (294 σελίδων) ήδη έχει μεταφραστεί στα Αγγλικά, Ρωσικά, Τουρκικά και προχωράει και η μετάφρασή του στα Γερμανικά.

Θ). Θεωρούμε ότι θα ήταν θετική η υποστήριξη για την έκδοση και κυκλοφορία του, σε όλες τις γλώσσες, στην Τουρκία.

Λόγω της διαδικτυακής επικοινωνίας τις τελευταίες δεκαετίες με τα εκατομμύρια Έλληνες ποντιακής καταγωγής σε όλο τον κόσμο, αλλά και τις πολλές και συχνές επισκέψεις μας στις περιοχές του ιστορικού Πόντου όπου ζουν οι ποντιόφωνοι συμπατριώτες μας και λόγω του θρησκεύματος τους εξαιρέθηκαν της ανταλλαγής της συνθήκης της Λοζάνης, αλλά και στις μεταξύ μας επαφές, εκατό χρόνια μετά την Μικρασιατική καταστροφή διαπιστώνουμε ότι αναζητούν την Εθνική τους ταυτότητα,

Ι). Για ευνόητους λόγους, προτείνουμε να ζητηθεί από πλευράς της Ελλάδος, το άνοιγμα Προξενείου στην Τραπεζούντα, όπου είναι εγκατεστημένοι και ζουν χιλιάδες Ποντιόφωνοι μουσουλμάνοι και κρυπτοχριστιανοί.

Η Ελληνική Κυβέρνηση θα πρέπει να συμπεριλάβει στην ατζέντα των συζητήσεων με την Τουρκία όλα τα παραπάνω θέματα, γιατί πρωτίστως το οφείλει απέναντι στην ιστορία των 2.000.000 Ελλήνων Ποντιακής καταγωγής. Για να ενισχύσει την διαπραγματευτική της θέση έναντι της Τουρκίας και την Διεθνή Κοινότητα.

Για να βοηθήσει την Τουρκική κυβέρνηση, την κοινωνία και τους πολίτες της να απελευθερωθούν από το στίγμα τους εγκλήματος της Γενοκτονίας που έκαναν οι πρόγονοί τους σε βάρος των Χριστιανικών πληθυσμών, να ζητήσουν συγγνώμη και έτσι να μας πείσουν ότι δεν θα το επαναλάβουν και επιθυμούν να ζήσουν ειρηνικά με τους γείτονές τους.


*Στέφανος Π. Τανιμανίδης

Ιστορικός -συγγραφέας

Πρ. Ειδικός Σύμβουλος του Υπ. Εξωτερικών

Επίτιμος Προέδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.

Απάντηση