ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ στην εκπομπή ” Έλληνες παντού” με το Θάνο Χούπη (09/08/2021)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ (Ανώτερος Στρατηγικός Αναλυτής, Εταίρος του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας της Γενεύης και συν-Διευθυντής του Athens Hub, του Διεθνούς Οργανισμού Ασφάλειας της Γενεύης (Geneva Centre for Security Policy):
“Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε πολλαπλές κρίσεις. Απαιτούνται συνδυαστικά σενάρια για την αντιμετώπιση ασύμμετρων και υβριδικών απειλών, γιατί το μέλλον εγκυμονεί πολλούς κινδύνους…”.
Με έναν έγκριτο Στρατηγικό Αναλυτή, ο οποίος -από το 2014, στη Γενεύη- ασχολείται συστηματικά με τις επιπτώσεις της αλλαγής του κλίματος στη διεθνή ασφάλεια, προσεγγίσαμε το τεράστιο ζήτημα της καταστροφής, εξαιτίας των πυρκαγιών, στην Ελλάδα του 2021, στην εκπομπή “Έλληνες παντού”, από το παγκόσμιο Ραδιόφωνο της ΕΡΤ “Η Φωνή της Ελλάδας.
Ο κ. Κωνσταντίνος Λαμπρόπουλος, εκ των προμηθέων του χώρου, επαναλαμβάνει εδώ και χρόνια την ανάγκη να αποκτήσει η Ελλάδα κουλτούρα και ολιστικά μοντέλα εθνικής ασφάλειας. Ψιλά γράμματα, για πολλούς και δυστυχώς αρμόδιους επιμηθείς. Ωστόσο, επειδή το φαινόμενο των πολλαπλών ταυτόχρονων κρίσεων, είναι ολοφάνερο πως ήρθε για να μείνει, βρισκόμαστε -για άλλη μια φορά- ενώπιον των ευθυνών μας… Όσοι επισημάναμε τις τουρκικές παραβιάσεις, θυμηθήκαμε ταυτόχρονα ότι αυτό είναι κλασικό τουρκικό “manual”, στο επίπεδο των ψυχολογικών επιχειρήσεων… Επιπλέον, η ρήση του κ. Λαμπρόπουλου, ότι οι αλλαγές τα επόμενα χρόνια θα είναι τέτοιες στη Μεσόγειο, που εξαιτίας και της έλλειψης υδάτινων πόρων θα δημιουργήσουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές, αρκεί για να σημάνει εθνικός συναγερμός, δεδομένων των σοβαρών ζητημάτων που ήδη ταλανίζουν τη χώρα μας…
Είναι σίγουρο ότι οι επισημάνσεις, οι υπογραμμίσεις και οι προτάσεις του κ. Λαμπρόπουλου, σκιαγραφούν την αδήριτη αναγκαιότητα για μια συντονισμένη αντίδραση, που έπρεπε ήδη να βρίσκεται εν εξελίξει… Σας προτρέπω, Φίλοι μου, να τον ακούσετε προσεκτικά…

Απάντηση