Γράφει ο @efpsychon
1. Η διαδικασία επιλογής του υποβρυχίου Type 214 για το @NavyGR είναι εξαιρετικά διδακτική για την αξία της γνώμης όσων ασχολούνται ερασιτεχνικά με την άμυνα και στερούνται τη γνώση των στελεχών του Κλάδου.
2. Στις 19 Δεκεμβρίου 1996 το Ανώτατο Ναυτικό Συμβούλιο (ΑΝΣ) ενέκρινε τη Μελέτη Γενικών Επιχειρησιακών Απαιτήσεων (ΜΓΕΑ) για τα μελλοντικά υποβρύχια του ΠΝ, η οποία αποτελούσε το θεμέλιο για την έναρξη της διαδικασίας προμήθειας 3+1 νεότευκτων μονάδων για τη Διοίκηση Υποβρυχίων.
3. Στις 26 Ιουλίου 1999, μετά τη συλλογή πληροφοριών, την εξέταση υποψήφιων τύπων, την επιτόπια επίσκεψη σε εταιρίες και την απόφαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) για εγχώρια ναυπήγηση, το τελευταίο επιλέγει το υποβρύχιο Type 214 των HDW/Ferrostaal AG.
4. Έως τη σύναψη της Σύμβασης 012Β/00, αλλά και μετά από αυτήν, διάφοροι αυτοαποκαλούμενοι ειδικοί αμφισβητούσαν την επιλογή, προκρίνοντας ως υπέρτερο από επιχειρησιακή και πολιτική άποψη το υποβρύχιο Scorpène της γαλλικής DCN, με τη Μονάδα Αυτόνομης Υποβρύχιας Ενέργειας (MESMA).
5. Η προοπτική πρόσκτησης του Scorpène εξακολουθεί να αναπαράγεται μέχρι σήμερα, σαν επιβράβευση, υποτίθεται, της γαλλικής εξωτερικής πολιτικής έναντι της Ελλάδας και σαν τιμωρία της Γερμανίας, τόσο για την πολιτική της, όσο και για την εξαγωγή 6 υποβρυχίων Type 214TN για το TDK.
6. Δυστυχώς οι υποστηρικτές του Scorpène αγνοούσαν και συνεχίζουν να παραβλέπουν κρίσιμες τεχνολογικές και επιχειρησιακές παραμέτρους της επιλογής του υποβρυχίου Type 214, όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε σημαντικές αποφάσεις του ΑΝΣ και επιβεβαιώθηκαν από πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις.
7. Το υποβρύχιο Type 214 ήταν το μόνο που υπερκάλυπτε τις απαιτήσεις αυτονομίας με χρήση του συστήματος Αναερόβιας Πρόωσης (AIP), συνολικής αυτονομίας και δυνατότητας του Συστήματος Διεύθυνσης Βολής (ΣΔΒ) να βάλει υφιστάμενα όπλα χωρίς επιβάρυνση του ΠΝ με το κόστος τροποποίησης.
8. Επιπρόσθετα με κριτήριο το βαθμό πλήρωσης 21 βασικών απαιτήσεων που είχε καθορίσει το ΑΝΣ, το υποβρύχιο Type 214 είχε έρθει πρώτο στη συγκριτική αξιολόγηση, με δεύτερο τον εμπορικά πλήρως αποτυχημένο τύπο Moray της ολλανδικής RDM και μόλις τρίτο και… καταϊδρωμένο το Scorpène.
9. Καθόλου τυχαία το Scorpène εξήχθη σε Χιλή, Μαλαισία, Ινδία και Βραζιλία και το Type 214 σε Νότια Κορέα, Πορτογαλία και Τουρκία, ενώ πανομοιότυπο σύστημα AIP με Κυψέλες Καυσίμου Μεμβράνης Ανταλλαγής Πρωτονίων (PEM-FC) διαθέτουν τα υποβρύχια της Γερμανίας, Ιταλίας και Νορβηγίας.
10. Ακόμη χειρότερα, η εκτίμηση ότι το MESMA είναι πολύ πιο θορυβώδες από τις PEM-FC επιβεβαιώθηκε από τον κατασκευαστή του, ο οποίος ανέστειλε την εξέλιξή του και επικεντρώθηκε στην ανάπτυξη του συστήματος Κυψελών Καυσίμου Δεύτερης Γενιάς (FC2G), αναγνωρίζοντας την υπεροχή τους.
11. Το τελευταίο καρφί στο φέρετρο του MESMA έβαλε η Ινδία, που έχει εντάξει σε υπηρεσία μόλις 3 από τα 6 υποβρύχια Scorpène, από τα οποία κανένα δε διαθέτει MESMA, ενώ το σύστημα πρόσφατα απορρίφθηκε από το Ινδικό Ναυτικό ως υπερβολικά θορυβώδες για την επόμενη γενιά υποβρυχίων.
12. Συμπερασματικά όσοι επιδιώκουν να ενημερώνονται για τα τεχνικά χαρακτηριστικά των οπλικών συστημάτων που αποκτούν οι Ένοπλες Δυνάμεις, οφείλουν να είναι άκρως επιφυλακτικοί απέναντι στους διάφορους αυτόκλητους αναλυτές, ειδικά όταν αυτοί επικρίνουν τους πραγματικούς ειδικούς.