Γράφει ο Λακεδαίμων.
Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας άρθρο σχετικά με την εκπληκτική επίδοση του F16V και ιδιαίτερα στη συνεργασία του AESA AN/APG-83 SABR με το ASPIS II. Πιο λεπτομερώς αναφέρεται ότι «δεν έχουν προκύψει προβλήματα στην «συνύπαρξη» των δύο συστημάτων και έτσι δεν τίθεται θέμα για νέο σύστημα αυτοπροστασίας το οποίο θα επιβάρυνε επιπλέον το συνολικό κόστος του προγράμματος αναβάθμισης κατά περίπου 200 εκ.»

Επειδή η ελληνική γλώσσα είναι μια ιδιαίτερη γλώσσα στην οποία τα αντικείμενα και οι έννοιες ταυτίζονται με μαθηματική δομή, καλό θα ήταν να αναλύσουμε λίγο την εν λόγω πληροφορία. Θα προσπαθήσουμε να προβούμε με μικρά λογικά βήματα στην εξέταση της εγκυρότητας ή όχι του δημοσιεύματος.
Αρχικά να αναφερθεί ότι η διαδικασίες δοκιμών Ηλεκτρονικού Πολέμου, αποτελούν μια πολύ ιδιαίτερη διαδικασία η οποία απαιτεί πολύ καλή θεωρητική κατάρτιση, γνώση των συστημάτων καθώς και της μεθοδολογίας για την εξαγωγή ασφαλούς συμπεράσματος. Επίσης πολλά από αυτά τα δεδομένα που σχετίζονται με το συγκεκριμένο κομμάτι, χαρακτηρίζονται ως «ΑΠΟΡΡΗΤΑ» ή υψηλότερης διαβάθμισης, με αποτέλεσμα ελάχιστοι πλην εμπλεκομένων να έχουν γνώση της αποτελεσματικότητας, των αδυναμιών και των δυνατών σημείων τέτοιων οπλικών συστημάτων. Συνεπώς εδώ έχουμε το πρώτο λογικό κενό στο δημοσίευμα. Πώς γίνεται να αναφέρεται δημοσίως ότι «συνυπάρχουν» κανονικά από τη στιγμή που τέτοια δεδομένα είναι μη αποδεσμεύσιμα. Βέβαια, σε σύνδεση με την αναφορά μας στην Ελληνική γλώσσα, πρέπει να χαιρετίσω την έντεχνη χρήση της λέξεως «συνυπάρχουν», η οποία όμως διαιωνίζει την αιτία που μας έφερε στην τωρινή κατάσταση, την τακτική του «όλα καλά κύριε Υπουργέ». Κι αυτό γιατί η λέξη που συνεπάγεται την ορθή λειτουργία μεταξύ των δύο συστημάτων θα ήταν ο όρος «συνεργασία».
Γιατί ο όρος «συνεργασία»; Για να γίνει κατανοητό κι από τον πιο αδαή, επί του θέματος, πλην όμως ενεργού Έλληνα Πολίτη, θα δώσουμε ένα παράδειγμα. Το παράδειγμα αφορά δύο υπαλλήλους που εργάζονται σε μια επιχείρηση. Και οι δύο τους είναι ικανότατοι, αλλά έχουν προσωπικές διαφορές μεταξύ τους. Ο εργοδότης γνωρίζει τις αντικρουόμενες απόψεις του καθενός, αλλά τους κρατάει πάντα να εργάζονται σε διαφορετικά project.
Στο ανωτέρω παράδειγμα λοιπόν έχουμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα συνύπαρξης δύο ατόμων σε μια επιχείρηση, αλλά όχι συνεργασίας αυτών. Αναφερόμαστε εκτενώς, γιατί ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες κι εμείς ως ενεργοί Πολίτες οφείλουμε να τον ανακαλύψουμε όπου κι αν κρύβεται.
Σύμφωνα λοιπόν με τα ανωτέρω περιμένουμε λοιπόν ενημέρωση από τους εν λόγω δημοσιευτές και αναπαραγωγούς τέτοιων ειδήσεων, σχετικά με:
- Τη συνεργασία και επικοινωνία AESA AN/APG-83 SABR και ASPIS II
- Την αποτελεσματικότητα του F16V έναντι νέων απειλών ΑΕSA
- Tην αποτελεσματικότητα του ASPIS II έναντι όπλων παθητικής καθοδήγησης

Εάν λοιπόν επικαλεστούν ότι δεν μπορούν να πουν περισσότερα ( παραδίδω και την δικαιολογία, λόγω διαβάθμισης πληροφοριών), καλό θα ήταν να μην εμπλέκονται με ευαίσθητα αντικείμενα, για τα οποία δεν πρόκειται να κοινωνηθεί ποτέ γνώση προς αυτούς (μέσω νόμιμης οδού). Επιπρόσθετα, τέτοια δημοσιεύματα εγείρουν περισσότερα ερωτήματα σχετικά με τις προθέσεις για τις οποίες δημοσιεύονται. Κοινώς ποιός επωφελείται. Για παράδειγμα ένα τέτοιο δημοσίευμα θα ευνοούσε την ΕΑΒ, εκείνους που στήριξαν τον εκσυγχρονισμό των F16 χωρίς Σύστημα Αυτοπροστασίας( ΣΑ) και εκείνους που σήμερα δεν πράττουν στο μέγιστο βαθμό τα δέοντα προκειμένου να δώσουν πλήρη εικόνα στους έχοντες την ευθύνη (κυρίως για ιδίον όφελος και από αφέλεια – δεν θα ήθελα να πιστέψω από δόλο).
Έχει αναφερθεί και στο παρελθόν, το ζήτημα F16V και ASPIS II, εκτιμάται δεν θα τελειώσει απλά. Αυτό που αγνοούν οι ανώτεροι είναι το γεγονός πλέον υπάρχει γνώση επί του θέματος και τα πράγματα δεν είναι όπως το 2000 με τη μετάβαση από το ASPIS I στο ASPIS ΙΙ. Αυτό αποκαλείται σφάλμα προσδοκίας και κάποιοι Αξιωματικοί της ΠΑ το έχουν πληρώσει ακόμα και με τη ζωή τους.
Συνεπώς το ερώτημα στον Έλληνα Πολίτη είναι το εξής:
- Διατήρηση ASPIS II σχεδίασης 2000
- Ή 200.000.000 εκατομμύρια για 84 αεροσκάφη και ορίζοντα 20ετίας, που ισοδυναμεί με επιβάρυνση 120.000 ευρώ ανά έτος για κάθε αεροσκάφος… προκειμένου αυτά να έχουν καινούριο σύστημα αυτοπροστασίας που θα ανταποκρίνεται στις επιχειρησιακές ανάγκες μιας όπως διαφαίνεται ζόρικης εποχής.
Δυστυχώς, η φράση «τελικά κ.Υπουργέ όλα καλά με το Viper» ή οποιοδήποτε άλλο πρόγραμμα, είναι μια αφελέστατη φράση που αρέσει να ακούγεται από πολλούς, για πολλούς λόγους ατομικού συμφέροντος, στις πλάτες ακόμα και της Εθνικής Άμυνας. Αυτό θα σταματήσει γιατί όχι μόνο είναι ζημιογόνο για την Εθνική Άμυνα, αλλά και για τον ίδιο εκάστοτε Υπουργό και την απήχηση αυτού στο εκλογικό σώμα…
Κύριε Υπουργέ, γνωρίζετε τη διαφορά ανάμεσα στα κοράκια και τους κόλακες;
Τα πρώτα τρέφονται από τους πεθαμένους, τα δεύτερα από τους ζωντανούς…
Και επειδή έχουμε Δημοκρατία, σαν απόγονοι του Περικλή και του Κλεισθένη, την πάμε ένα βήμα μπροστά αποτυπώνοντας την ετυμηγορία του Δήμου στο κάτωθι δημοψήφισμα.