Διήμεροι εορτασμοί για τη Μάχη της Αγ. Νάπας (17 Μαρ 1826).

Αντιγράφουμε από τον τοίχο του αγαπητού Θανάση Χούπη:

” Εχθές 12 και σήμερα 13 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021, οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής, για τη μάχη της Αγίας Νάπας της Κύπρου (17 Μαρτίου 1826).

Γύρω στα 250 άτομα εργάστηκαν σκληρά, σχεδόν καθημερινά, στο Δήμο Αγίας Νάπας, για την επιτυχία των διήμερων εκδηλώσεων του Δήμου, στις 12 και 13 Ιουνίου, για να τιμηθούν τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας του 1821.

——————————————-

Στις 17 Μαρτίου του 1826, εκεί που βρίσκεται σήμερα ο βορειανατολικός μόλος του λιμανιού Αγίας Νάπας, έλαβε χώρα η μοναδική μάχη Ελλήνων Επαναστατών του 1821 επί κυπριακού εδάφους. Εκείνη τη μέρα, ο Καπετάν Νταλιάνης με περίπου 20 καράβια και δεκάδες παλληκάρια, προσέγγισαν τα παράλια της Αγίας Νάπας, αναζητώντας νερό και τροφή. Έγιναν όμως αντιληπτοί από το φυλάκιο της τουρκικής φρουράς Αμμοχώστου που έδρευε στην περιοχή και οι οποίοι κάλεσαν ενισχύσεις από την πόλη της Αμμοχώστου.

Ακολούθησε σκληρή μάχη στην περιοχή της Αγίας Νάπας, όπου ο Καπετάν Νταλιάνης και τα γενναία παλληκάρια του έτρεψαν την τουρκική φρουρά Αμμοχώστου σε φυγή, αρπάζοντας αιχμαλώτους και πολεμοφόδια.

——————————————-

Σε ανάμνηση του γεγονότος και με τη βοήθεια της Εθνικής Φρουράς, του Σωματείου ¨Κίμωνας Ξυλοτύμπου¨, αλλά και δικών του ανθρώπων, περίπου 50 στο σύνολο, ο Δήμος Αγίας Νάπας αποφάσισε να αναπαραστήσει το λαμπρό αυτό γεγονός. Έτσι, με την πολύτιμη βοήθεια της Εθνικής Φρουράς που προσέφερε δυο σκάφη, αλλά και ένα άλλο σκάφος που ετοίμασε ο Δήμος και δύναται να πραγματοποιεί βολές από κανονάκια κρότου και λάμψης, τη χρήση πραγματικών καριοφιλιών που χρησιμοποιούσαν οι αγωνιστές του 1821, εχθές Σάββατο 12 Ιουνίου στις 8 το βράδυ, έλαβε χώρα η αναπαράσταση της απόβασης του Καπετάν Νταλιάνη και των παλληκαριών του στην Αγία Νάπα, αλλά και της μάχης που έδωσαν με τους Τούρκους.

Την αναπαράσταση της απόβασης των Ελλήνων Επαναστατών του 1821 στην Αγία Νάπα, όπως και τις υπόλοιπες εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, υπουργοί της κυβέρνησης και αντιπροσωπεία της Εθνικής Επιτροπής Εορτασμών Παλιγγενεσίας ” .


Το πρόγραμμα της πρώτης μέρας (Σάββατο 12/06):

Ξεκίνησε με το άναμμα Φλόγας με το Άγιο Φως από την Παναγία Αγίας Νάπας, το οποίο μετέφεραν οι δρομείς του Σωματείου «Περικλής Δημητρίου», με την είσοδο πομπής λαβάρων που  συνόδευσαν τις Σημαίες του Επαναστατικού Αγώνα 1821 και με ανάρτησή τους από τους επισήμους.

Ακολούθησαν οι χαιρετισμοί του Δημάρχου Αγίας Νάπας κ. Χρίστου Ζαννέτου, του Προέδρου του Συνδέσμου Φίλων Πάρκου Γλυπτικής «΄Αρωμα» Αγίας Νάπας κ. Χριστάκη Πίττα, του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου και ομιλία από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Νίκο Χριστοδουλίδη. Για το ιστορικό της Μάχης μίλησε ο καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Νεάπολης και πρώην Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γιώργος Γεωργής. Στη συνέχεια ο ηθοποιός και σκηνοθέτης, Φώτος Φωτιάδης, απήγγειλε αποσπάσματα από τα ποιήματα «Θούριος» του Ρήγα Φεραίου και «Ύμνος στην Ελευθερία» του Διονυσίου Σολωμού.

Ακολούθως, η φιλόλογος κα. Σοφία Φυλακτού απήγγειλε αποσπάσματα από τα ποιήματα του Βασίλη Μιχαηλίδη:

«Η Κύπρος προς τους λέγοντας ότι δεν είναι Ελληνική»

«9η Ιουλίου»

«Η Χιώτισσα»

και αμέσως μετά ο λαϊκός ποιητής, Ηλίας Χατζήμιχαηλ, απήγγειλε το δικό ποίημα:

«Ζήτω η Επανάσταση»

Ακολούθησε το τραγούδι «Θούριος» από το Μουσικό Σχήμα του Μιχάλη Χατζημιχαήλ.

Γύρω στις 8μ.μ. έλαβε χώρα η αναπαράσταση της μοναδικής μάχης που πραγματοποιήθηκε στις 17 Μαρτίου 1826 μεταξύ Ελλήνων της Επανάστασης και Τούρκων Φρουρών Αγίας Νάπας – Αμμοχώστου.

Παρακολουθήστε την αναπαράσταση της Μάχης από το City ChannelLive από το σημείο 1:46:50 ως 2:05:55.

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε  η άφιξη της θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Αγ.Νάπας υπό τους ήχους του ” Τη Υπερμάχω”

Οι εκδηλώσεις του Σαββάτου, περατώθηκαν με τον Εθνικό Ύμνο.

Σήμερα Κυριακή 13 Ιουνίου:

μέχρι τη στιγμή που δημοσιεύονται αυτές οι γραμμές έλαβαν χώρα τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τη Μάχη της Αγίας Νάπας.

Αναρωτιόμαστε λοιπόν, γιατί έπρεπε να περάσουν σχεδόν 200 χρόνια για να μάθουμε για αυτήν τη Μάχη. Γιατί; Μήπως θα έπρεπε να αναθεωρήσουμε το τουριστικό προϊόν που προσφέρουμε στους τουρίστες; Όλη αυτή τη μαλακή ισχύ, γιατί δεν την προβάλουμε;


Συγχωρέστε μας για την προχειρότητα των βίντεο, τα οποία ανήκουν στην ιστοσελίδα μας (πλην αυτού του CityChannel Live),

ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΓΙΑ ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ.

Απάντηση